Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελεύθεροι ως τη δίκη τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί


Στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί - «Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα σημερσ το βραδβ ή αυρια το πρωί.

Μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν εκ νέου στο δικαστήριο, όπου κατέθεσαν για έκτη φορά αίτημα απελευθέρωσης. Αυτή τη φορά όμως, ο δικαστής απάντησε θετικά, δίνοντάς τους το «πράσινο» φως για αποχώρηση από τη φυλακή τύπου F της Αδριανούπολης, χωρίς, μάλιστα περιοριστικούς όρους.Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνταν από τις 2 Μαρτίου.

Στις 17 Ιουλίου, είχαν οδηγηθεί σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο, όπου άκουσαν για πέμπτη φορά τον δικαστή να τους αρνείται την απελευθέρωση, παρά το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στις 18 Ιουλίου ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, γεγονός που δημιουργούσε ελπίδες για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς, δεν μπορούσαν να κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η κύρια δικαιολογία των Τούρκων, για το ότι οι στρατιωτικοί κρατούνταν τόσον καιρό, ήταν η υποτιθέμενη έρευνα στα κινητά των δύο στρατιωτικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έρευνα έληξε, καθώς τα δύο κινητά βρέθηκαν «καθαρά» κι έτσι η όποια υποψία κατασκοπίας εξανεμίστηκε.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έρχεται υπό τη σκιά των εντονότατων πιέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών για απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές Αρχές επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ότι δρα ως κατάσκοπος.

Τι δήλωσαν οι πατεράδες των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Ανακουφισμένοι και χαρούμενοι για τις εξελίξεις, οι πατεράδες των δύο Ελλήνων αξιωματικών ευχαρίστησαν στις πρώτες δηλώσεις τους όλους τους Έλληνες που στάθηκαν στο πλευρό τους καθώς και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Πατέρας Νίκου Κούκλατζη
«Παραμονή της γιορτής της Παναγίας ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη.
«Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε ο Νίκος Κούκλατζης.

Πατέρας Άγγελου Μητρετώδη
«Τα παιδιά επιστρέφουν στην Ελλάδα, δεν ξέρω πότε αλλά επιστρέφουν, τις λεπτομέρειες τις έχει η πρόξενος στην Αδριανούπολη», ανέφερε, ανακουφισμένος, στις πρώτες του δηλώσεις ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, Νίκος προσθέτοντας: «Ανακοινώθηκε ότι δεν έχει βρεθεί κάτι στα τηλέφωνά τους και αυτή ηταν η αιτιολογία».
«Μετά από μια εφιαλτική οδύσσεια, έναν γολγοθά που περάσαμε, τα συναισθήματά μου είναι πρωτόγνωρα», σημείωσε ο κ. Μητρετώδης μιλώντας στον Σκάι ενώ ευχαρίστησε ανώνυμους και επώνυμους Ελληνες, την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τον δημοσιογραφικό κόσμο και την εκκλησία για τη στήριξή τους.

Ο τουρκικός Τύπος για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Πρώτο θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί η απόφαση απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου στον Έβρο.

Με τίτλο «Τουρκικό δικαστήριο απελευθερώνει δύο Έλληνες στρατιώτες», η Hurriyet Daily News αναφέρεται στο ιστορικό της σύλληψής του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κουκλάτζη και τις δικαστικές περιπέτειες που ακολούθησαν, καταλήγοντας ότι το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Με εκτενή δημοσιεύματα υποδέχθηκαν τα διεθνή πρακτορεία την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) σημειώνει πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αύξησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ήταν ήδη τεταμένες τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της άρνησης της Αθήνας να απελάσει οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Το AFP αναφέρεται στα έξι αιτήματα απελευθέρωσής τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή οκτώ Τούρκων καταδρομέων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016 υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα και ότι θέλει την επιστροφή τους για να τους προσαγάγει σε δίκη.

Στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και του αιτήματος της Τουρκίας προς την Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αύξησαν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρεται και το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Στην αντιπαράθεση των δύο χωρών για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αναφέρεται στην αγγλόφωνη έκδοσή του και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Θα πρεπει να διευκρινιστει αν οι στρατιωτικοι μας αποφυλακιζονται πληρως ή αν ειναι

    ελευθεροι μεχρι την δίκη τους.

    Διοτι αν δικαστουν και θεωρηθουν ενοχοι για καταπατηση τουρκικης στρατιωτικης ζωνης,τοτε

    τι γινεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]