Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Berenberg: Οι βασικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη μετά το ταραχώδες καλοκαίρι


Έχοντας να κάνουν με γερά οικονομικά θεμελιώδη στο εσωτερικό και με μια σειρά πολιτικών και εξωτερικών κινδύνων, οι ευρωπαϊκές αγορές, δυσκολεύτηκαν να βρουν κατεύθυνση φέτος επισημαίνει η Berenberg. Ο οίκος διαπίστωσε ότι καταγράφηκε περισσότερο μια κίνηση προς την αποστροφή ρίσκου (χαμηλές αποδόσεις bund, έντονη μεταβλητότητα μετοχών, ισχυρότερο δολάριο και ελβετικό φράγκο) παρά μια συνέχεια της περυσινής στροφής προς το ρίσκο (ισχυρότερες μετοχές, πιο μικρά spreads αποδόσεων, ενισχυμένο ευρώ).

Το βασικό σενάριο της Berenberg παραμένει αμετάβλητο: στο τέλος θα επικρατήσουν τα οικονομικά θεμελιώδη καθώς οι βασικοί κίνδυνοι δεν θα επαληθευτούν στο σύνολό τους. Αυτό θα επιτρέψει στις αγορές να ανακτήσουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου πριν τα τέλη του έτους και μετά από ένα ταραχώδες καλοκαίρι. Δυστυχώς, προσθέτει η Berenberg, κάθε κρίση, όπως η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία, αυξάνει τον κίνδυνο η ανώμαλη πορεία για τις αγορές και την οικονομία της Ευρωζώνης να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Από το Φεβρουάριο, μια σειρά πολιτικών κρίσεων και εξωτερικών κραδασμών έπληξε την ευρωζώνη και τις αγορές της, ιδιαίτερα οι εμπορικές εντάσεις που προκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο σχηματισμός μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης στην Ιταλία, η απροσδόκητη αλλαγή κυβέρνησης στην Ισπανία, μια σύντομη πολιτική κρίση στη Γερμανία στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, κάποιες κρίσεις εξωτερικής πολιτικής (Βόρεια Κορέα, Ιράν), οι ανησυχίες για την Κίνα και τώρα η αναταραχή στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε από έναν ασυνήθιστα ταχύ ρυθμό της τάξης του 2,5% πέρυσι στο μέσο ετησιοποιημένο ρυθμό του 1,5% στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση της Berenberg. Ενώ το ευρώ παραμένει ισχυρό, έχει - σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις του οίκου - χάσει έδαφος έναντι νομισμάτων που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το δολάριο και το φράγκο.


Επικαλούμενη τα συμπεράσματα οικονομικών ερευνών, η Berenberg σημειώνει ότι τα χειρότερα μπορεί σύντομα να παρέλθουν. Μετά από σημαντικές απώλειες που σημειώθηκαν στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων, ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo της Γερμανίας έχουν υποχωρήσει μόνο ελαφρώς από το Μάιο και μετά. Παρότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ κορυφώθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις συνηθίζουν την αναστάτωση. Απουσία νέων κρίσεων, τα υποκείμενα θεμελιώδη είναι πιθανό να έρθουν στο προσκήνιο στο δ’ τρίμηνο του 2018, επιτρέποντας στις αγορές να αντιστρέψουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που βίωσαν μέχρι στιγμής φέτος.

Για την αναταραχή στην Τουρκία, η Berenberg εκτιμά πως από μόνη της δεν συνιστά σημαντική πρόκληση για την Ευρωζώνη. Ακόμη και η συρρίκνωση των εξαγωγών της Ευρωζώνης προς την Τουρκία κατά 20% δεν θα αφαιρούσαν περισσότερο από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του μπλοκ. Ως συνήθως, οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί είναι δυνητικά πιο σημαντικοί. Μεμονωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν κάλλιστα να επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό. Παρολ’αυτά, ο κίνδυνος η έκθεση ορισμένων ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών τραπεζών στην Τουρκία να μετατραπεί σε συστημικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη και/ή να προκαλέσει μια σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών στην Ισπανία, την Ιταλία ή τη Γαλλία παραμένει περιορισμένος.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο πραγματικός κίνδυνος απορρέει από το επίπεδο του "θορύβου" που θα προκληθεί. Η εμπιστοσύνη και, κατά συνέπεια, η ετοιμότητα να πραγματοποιηθούν δαπάνες και επενδύσεις, συχνά ορίζουν τον επιχειρηματικό κύκλο. Στο βασικό της σενάριο η Berenberg υποθέτει ότι, ελλείψει δραματικών ζημιών από οποιαδήποτε από τις κρίσεις που δημιουργούν πρωτοσέλιδα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και το κλίμα της αγοράς θα ανακάμψουν σε ένα βαθμό αργότερα φέτος. Ωστόσο, καθώς η εμπιστοσύνη είναι επί του παρόντος ασταθής χωρίς καθιερωμένη τάση, πιο μικρά αλλά ιδιαίτερα ορατά προβλήματα μπορούν να τροφοδοτήσουν την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι περισσότερο ένα επικίνδυνο μέρος παρά μια αγορά γεμάτη συναρπαστικές ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος ότι οποιαδήποτε "θορυβώδης" κρίση, όπως η τουρκική αναταραχή, θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην ευρωζώνη και να καθυστερήσει για κάποιο διάστημα την ανάκαμψη στις αγορές και στο επιχειρηματικό κλίμα.

Πέρα από τη θορυβώδη βουτιά στην Τουρκία που μπορεί να αναγκάσει τη χώρα να αποταθεί στο ΔΝΤ για βοήθεια, η Berenberg ξεχωρίζει κι άλλους κινδύνους που μπορεί να λάβουν διαστάσεις τους επόμενους μήνες:

- Μια πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να επισκιάσει την τρέχουσα εκεχειρία στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

- O διάλογος για τα δημοσιονομικά στην Ιταλία θα μπορούσε να θορυβήσει τις αγορές τον επόμενο μήνα, καθώς οι ριζοσπάστες που βρίσκονται στην εξουσία πρέπει να θέσουν τις βασικές παραμέτρους για τον προϋπολογισμό του 2019 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

- Τα ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit πιθανότατα θα φτάσουν σύντομα σε τέλμα, μετά το συνέδριο του κόμματος των Tory το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου.

Φυσικά, σημειώνει η Berenberg, δεν αποκλείονται εκπλήξεις από απροσδόκητες περιοχές, όπως συμβαίνει συχνά.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]