Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στενή επιτήρηση για κινήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Μεσόγειο


Εκτιμάται ότι θα βάλει φωτιά με τον “Πορθητή”

Περί τα τέλη Αυγούστου και μετά, βλέπουν την επόμενη κίνηση της Άγκυρας στην προσπάθεια για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.

Μπορεί τα δυο βοηθητικά πλοία υπό Νορβηγική σημαία, του πλοίου γεωτρήσεων «Fatih», να κοντοζυγώνουν προς το λιμάνι της Αντάλειας ή να πάρουν θέση όπου αλλού τους ζητηθεί, ωστόσο νωρίτερα, εκτιμούν, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κινήσεις που να σημάνουν συναγερμό στις Κυπριακές και τις Ελληνικές αρχές.

Άλλωστε και ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων σε αυτή την χρονική περίοδο είχε προσδιορίσει σε δηλώσεις του την προσπάθεια της Άγκυρας να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση.

Προς άγρα συμμάχων ο ίδιος ο Ερντογάν

Πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει βγει προς «άγρα» συμμάχων ώστε η όποια κίνηση κάνει σε ενεργειακό επίπεδο, να πέσει «στα μαλακά» και όχι στο μένος χώρας στην οποία ανήκει μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία.

Γι’ αυτό άλλωστε η Τουρκία σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες να οργανώσει τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη σύνοδο με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας ώστε εκεί να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση που αφορά τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής: στην ατζέντα φυσικά από τα πρώτα θέματα έχει τεθεί ο πόλεμος στη Συρία.


Ωστόσο η πληροφορία αυτή για τη σύνοδο που είχε βγει από τα χείλη του Τούρκου προέδρου, έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μόσχα.

Ακόμη και στη συνομιλία που είχαν Μακρόν και Ερντογάν δεν φαίνεται πως συζήτησαν το θέμα αυτό παρά μόνο τα της Τουρκικής οικονομίας και τις δύσκολες στιγμές που περνά η Άγκυρα.

Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Τουρκίας

Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έλεγαν πως μαζί με Κυπρίους συναδέλφους τους βρίσκονται σε διαρκή επαφή, άλλωστε οι εκπαιδεύσεις των Κύπριων στην Ελλάδα συνεχίζονται αδιάλειπτα.

Το πλοίο “Fatih”, θεωρούν στην Αθήνα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πως είναι βέβαιο ότι θα βγει από το λιμάνι της Αντάλειας ακόμη και για λόγους εντυπωσιασμού της τουρκικής κοινής γνώμης σε μια προσπάθεια ν’ αναπτερωθεί το καταρρακωμένο προφίλ του Τούρκου προέδρου.

Απ εκεί και πέρα, εφόσον η Τουρκία έχει αποφασίσει να τα παίξει όλα για όλα και να βάλει φωτιά στο ενεργειακό φυτίλι στην περιοχή, θα θελήσει πιθανόν να πάει κόντρα στα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, πράγμα που σημαίνει και ευθεία σύγκρουση κυρίως με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες οι σχέσεις αυτό τον καιρό βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Ελλάδα και Κύπρος από μόνες τους θα είναι δύσκολο να σηκώσουν τείχος στα ενεργειακά οικόπεδα και εκείνο το οποίο συζητείται φυσικά είναι πως -εφόσον η Τουρκία θελήσει να τραβήξει το χαλί- ενωμένες οι δυνάμεις που αποτελούν τον ενεργειακό άξονα αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να δώσουν μια ιδιαίτερα ηχηρή απάντηση στις όποιες προκλήσεις θελήσει να κάνει η γειτονική χώρα.

Η Τουρκία στη Μερσίνη και την Αλεξανδρέτα έχει μόνιμη ναυτική παρουσία που φτάνει τουλάχιστον τις δεκαπέντε ναυτικές μονάδες.

Αυτό σημαίνει μια ισχυρή ναυτική δύναμη κοντά στην Κύπρο, η οποία είναι ικανή να υποστηρίξει το πλοίο γεωτρήσεων Fatih και να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό, σε οικόπεδο που θα επιλεγεί από την Άγκυρα για την γεώτρηση.

Από την άλλη πλευρά έχουμε δει πως ό,τι πλησιάσει σε οικόπεδα που βρίσκονται σε συγκεκριμένα συμφέροντα (κυρίως της Γαλλίας και της Αμερικής) ελέγχεται κυρίως ηλεκτρονικά και προειδοποιείται να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Οι Έλληνες Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνουν πως οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες έχουν γίνει και συνεχίζονται, άρα εκείνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι η Άγκυρα παραμένει συνεχώς στο στόχαστρο, παρά την καλή συμπεριφορά που επιδιώκει να δείχνει τις τελευταίες ημέρες.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]