Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε οριακό σημείο Καμμένος - Κοτζιάς


Η απουσία από το υπουργικό και το vertigo στους ΑΝΕΛ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ολοένα και μικρότερο είναι πλέον το περιθώριο κινήσεων του Πάνου Καμμένου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, την ώρα που οι διαδικασίες με τα Σκόπια έχουν μπει σε φάση υλοποίησης.

Με το δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα να προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κ.Καμμένος έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα πολύ όμως νωρίτερα.

Στις αρχές Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία η γειτονική χώρα θα λάβει πρόσκληση ένταξης. Θα πάει ή όχι ο Πάνος Καμμένος, ως ο καθύλην αρμόδιος υπουργός στις Βρυξέλλες; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον καθώς, είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προφανώς και θα έχει πολιτικό πρόβλημα, μια και διαφωνεί , όπως λέει, με την αποδοχή του όρου «Μακεδονία», στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Φαίνεται όμως ότι παρά τις αντιδράσεις του υπουργού Άμυνας τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ.Καμμένο είναι ήδη προδιαγεγραμμένα. Τα αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο ραδιόφωνο news 247 την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ.Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ανακοίνωσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

"Ο υπουργός Άμυνας στο ΝΑΤΟ ασχολείται με τα τεχνικά θέματα της άμυνας, με τα πολιτικά θέματα ασχολείται ο υπουργός Εξωτερικών. Είδατε τον κ. Μπόρις Τζόνσον πώς κατήγγειλε την κα Μέι για το Brexit; Του είπε κανείς ότι πρέπει να φύγει;" ήταν η απάντηση του κ.Κοτζιά σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ.Καμμένος είχε ζητήσει να «αμβλυνθεί» το όλο τελετουργικό, το οποίο ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να μπει το δυνατόν λιγότερο στο «κάδρο». Σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να μην βρίσκει αρωγό του τον υπουργό εξωτερικών, στοιχείο το οποίο σε συνδυασμό με τις κινήσεις του κ. Κοτζιά σε σχέση με την Αλβανία έχουν προκαλέσει την σοβαρή ενόχληση του Πάνου Καμμένου, η οποία εκφράστηκε εν τέλει από την απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι δύο άντρες ουδέποτε είχαν μία εύκολη σχέση, αφού διατηρούν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για μία σειρά θεμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, το λόγο πήρε κυβερνητικό στέλεχος που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ και επιχειρηματολόγησε εναντίον των όσων ακούγονται περί ελληνικής πρωτοβουλίας επίλυσης και των ζητημάτων που έχει η χώρα μας με την Αλβανία.

Το στέλεχος αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε λόγο για βιαστικές κινήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επικοινωνία των θετικών αποτελεσμάτων από το τέλος του τρίτου οικονομικού προγράμματος, όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ,όσο σοβαρός ή μη, ήταν ο λόγος της απουσίας του προέδρου των ΑΝΕΛ από το υπουργικό συμβούλιο προφανώς και αποτελεί σοβαρή ένδειξη δυσαρέσκειας του Πάνου Καμμένου.

Το ερώτημα όμως που μένει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο η συγκεκριμένη πράξη του υπουργού Άμυνας ήταν η αρχή μίας νέας τακτικής ή ένα μεμονωμένο γεγονός.

Ενδεικτικό του κλίματος αστάθειας που επικρατεί εντός του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου ήταν οι δύο διαφορετικές απόψεις που εξέφρασαν οι κύριοι Παπαχριστόπουλος και Σγουρίδης, με αφορμή τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ, μόλις έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

“Οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν τους υπουργούς τους, σε καμιά περίπτωση όμως δεν ελέχθη ότι θα ρίξουμε την κυβέρνηση. Είναι γνωστή παλιά θέση ότι εμείς θα καταψηφίσουμε, αυτό ελέχθη και από τον αντιπρόεδρο και από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. [...] Σε καμία περίπτωση δεν άκουσα ότι θα ρίξουμε την κυβέρνηση» είπε ο κ.Παπαχριστόπουλος στα Παραπολιτικά. Λίγη ώρα νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης στον αντένα είχε μία διαφορετική εκδοχή.

«Δεν νομίζω να άφησε το υπονοούμενο (Καμμένος) ότι θα είμαστε στα έδρανα και θα ψηφίζουμε ό,τι φέρνει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ότι αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, «δε θα υπάρχει κυβέρνηση».

Σε αυτό το κλίμα νευρικότητας που καταγράφεται εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενο. Στην Πειραιώς παρότι κυριαρχεί ως βασικό σενάριο εκλογών, εκείνο του ερχόμενου Μαΐου, θεωρούν ότι όλα είναι ανοιχτά.

Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την σύνοδο των προέδρων των ΝΟΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο που μας πέρασε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία και κάλεσε τα κομματικά στελέχη σε εκλογική ετοιμότητα. Μία τοποθέτηση, η οποία εκφράστηκε και στην τηλεοπτική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την εισήγηση Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η απουσία του Υπουργού Άμυνας από το υπουργικό συμβούλιο επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός σε ομηρία και χαρακτηρίζουν την απουσία «σκόπιμη».

«Σκόπιμη γιατί την ώρα που διεξαγόταν το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Καμμένος δεν ήταν σε κάποιο πάρτι στο Μονακό ή σε κάποιον άλλον εξωτικό προορισμό απ αυτούς που συνηθίζει, αλλά στο γραφείο των ΑΝΕΛ στη βουλή. Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος έλειψε από το υπουργικό, γιατί ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό» τονίζει συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη που σημειώνει πως εάν ο κ.Καμμένος διαφωνεί δεν έχει παρά να παραιτηθεί.

«Οι διαφωνίες των κ. Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορούν να γίνουν πρόβλημα της χώρας» είναι το μήνυμα της Πειραιώς προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]