Γιατί πρέπει οι ηγέτες μας να είναι καλύτεροι από εμάς;
Η ρήση «κάθε λαός είναι άξιος της ηγεσίας του» στέλνει μήνυμα προς όλους ότι οι πολιτικοί μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέλη της κοινωνίας
Ξεκίνησα να γράφω το σημείωμα, αναφερόμενος στις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι ηγέτες και ηγετίσκοι μας ["μικροί ηγέτες", καλούνται στον στρατό οι κατώτεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί] αλλά στην πορεία προτίμησα να μιλήσω για τις δικές μας ευθύνες, του λαού, αφού ως μη πολιτικός ή συνδικαλιστής, δεν έχω ανάγκη από ψήφους, ώστε να "χαϊδέψω αυτιά", όπως κάνουν οι ανωτέρω.
Κι άλλες φορές έχω αναφερθεί, θα το πράξω και στο μέλλον, στην ρήση του Πλάτωνα "κάθε λαός είναι άξιος της ηγεσίας του", η οποία και περικλείει πολλή σοφία μέσα της, όπως άλλωστε όλα όσα έγραψε. Και στέλνει μήνυμα προς όλους μας, ότι οι πολιτικοί μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέλη της κοινωνίας, της ίδιας στην οποία ανήκουμε κι εμείς. Γιατί να είναι διαφορετικοί;
Η Γαλάτεια Καζαντζάκη μετέφερε την πλατωνική φράση σε ποίημά της, ως απάντηση κάθε ηγέτη, οιασδήποτε μορφής, σε αρνητικά σχόλια: "καθρέφτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω". Αυτό θα μας πει ο πολιτικός, στον οποίο θα διαμαρτυρηθούμε για τις αστοχίες του.
Είναι φυσικά αλήθεια, ότι το σύστημα δημιούργησε καταστάσεις αποκλεισμού ικανών ανθρώπων από τα πολιτικά δρώμενα. Είτε λόγω της δυσωδίας που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, πολλοί αξιόλογοι αρνούνται συμμετοχή, είτε όσοι εκ των ικανών αποφασίσουν να συμμετάσχουν, δεν θα αξιοποιηθούν ανάλογα με τα προσόντα τους.
Έτσι, θα έλεγε κάποιος, «τι φταίω εγώ που στέλνω στο Κοινοβούλιο εκπροσώπους μειωμένων ικανοτήτων, αφού δεν έχω επιλογές;». Δεν είναι έτσι, ιδιαίτερα στις περιφέρειες με τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Κατά κανόνα, οι πραγματικά αξιόλογοι υποψήφιοι, επειδή είναι ηπίων τόνων και δεν έχουν χρηματικό απόθεμα ως βοήθεια, παίρνουν τις λιγότερες ψήφους.
Αν θέλουμε επομένως αναβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής μας ζωής, έχουμε δυνατότητα να το πράξουμε. Όχι βέβαια σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και πρωτοκλασάτων στελεχών. Εκεί, οι δικές μας αποφάσεις δεν παίζουν μεγάλο ρόλο. Αν όμως ήσαν πολλοί οι αξιόλογοι εντός των κομμάτων, θα περιόριζαν οι αρχηγοί τις δεσμεύσεις τους από εξωθεσμικά κέντρα, διότι θα συναντούσαν έντονες αντιδράσεις από τους πολλούς ικανούς, σε περίεργες αποφάσεις τους.
Αλλά κι εκεί όπου οι υποψήφιοι είναι λίγοι, είναι απαραίτητο να "σταυρωθεί" κάποιος υποψήφιος, ενώ δεν το αξίζει; Ας πέσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος επιλογής μας, χωρίς σταυρό. Αν είναι πολλά τέτοια ψηφοδέλτια, το μήνυμα θα ληφθεί υπόψη. Όσο και να είναι εν πολλοίς προκαθορισμένη η πολιτική ζωή μιας χώρας, υπάρχουν πάντα παράθυρα από τα οποία μπορεί να μπει καθαρός αέρας.
Και βέβαια, με ενοχλεί το υποστηριζόμενο, ότι ο λαός -εμείς δηλαδή, όλοι- πέφτουμε θύματα παραπλάνησης. Αλλού κι αλλού παριστάνουμε τον έξυπνο, είμαστε έτοιμοι για κριτικές ακόμη και σε θέματα που αγνοούμε, ως Έλληνες έχουμε άποψη επί παντός του επιστητού, αλλά όταν θέλουμε να αποσείσουμε τις ευθύνες μας, τότε χρησιμοποιούμε ως ασπίδα την παραπλάνηση.
Αν πράγματι μπορούν να μας παραπλανήσουν, τότε ας πάψουμε να παριστάνουμε τον έξυπνο. Και τα δυο, δεν γίνονται.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η όποια αυριανή κυβέρνηση θα είναι αντάξιά μας. Θα είναι ο καθρέφτης μας, όπως έγραψε η Γαλάτεια. Που σημαίνει, ότι τουλάχιστον όσοι θα ψηφίσουν το αυριανό κυβερνητικό σχήμα, όπως αυτό διαμορφωθεί, ας θυμηθούν ότι ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, και δεν θα έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αφού από αυτούς/εμάς διαμορφώνονται οι πολιτικές καταστάσεις.
Ο λαός, για να γίνει κυρίαρχος, όπως επιτάσσει το πολίτευμά μας, το οποίο δυστυχώς λειτουργεί με στρεβλώσεις, οφείλει να αντιληφθεί ότι η συμμετοχή του στα πολιτικά δρώμενα, δεν εξαντλείται με την ρίψη του ψηφοδελτίου στην κάλπη, αλλά έχει χρέος να δραστηριοποιείται ανά πάσα στιγμή. Επειδή δεν τον κάνουμε, το κενό το καλύπτουν κάποιοι του περιθωρίου, που αναγορεύονται σε πολιτικές προσωπικότητες, και καθορίζουν το μέλλον μας.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...