Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύσκεψη με αλληλοκατηγορίες


Πώς φαντάζεστε τη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στην πολιτική προστασία, για την οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου; Η συνάντηση 40 φορέων και 10 δήμων της Ανατολικής Αττικής, πάντως, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, ξεκίνησε από την ανταλλαγή συγχαρητηρίων για την εξαιρετική συνεργασία και κατέληξε... σε αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες και τον τρόπο λειτουργίας της κάθε πλευράς. Μέσα από τη συζήτηση των συμμετεχόντων αναδεικνύεται τόσο η πολυδιάσπαση στην οργανωτική δομή της πολιτικής προστασίας, όσο και ο σημαντικός ρόλος άκαμπτων διατάξεων και ανούσιων διαδικασιών.

Η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας πραγματοποιείται δύο φορές ετησίως, μια φορά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και μια κατόπιν, απολογιστικά. Η φετινή συνεδρίαση (της οποίας τα πρακτικά βρίσκονται στη διάθεση της «Κ») πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: υπηρεσίες της Περιφέρειας, εκπροσώπους του στρατού, της αστυνομίας, της τροχαίας, των λιμεναρχείων, της πυροσβεστικής, των υποδομών υγείας, των δασαρχείων, της ΕΥΔΑΠ, του ΔΕΔΔΗΕ, των συλλογικών φορέων της περιοχής, των 10 δήμων της περιοχής (απουσίαζε μόνο ο δήμος Μαραθώνα) και 14 ομάδων εθελοντών πυροσβεστών. Ορισμένες χαρακτηριστικές στιγμές:

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Αττικής Αχιλλέας Τζουβάρας, μέχρι πρόσφατα (και για άγνωστο διάστημα) η πυροσβεστική δεν μπορούσε να επισκευάσει τα οχήματά της.
«Δεν μας έφτιαχνε κανείς αυτοκίνητο γιατί είχε να πληρωθεί καιρό. Ένα κομμάτι που βελτιώνεται από πέρυσι είναι το ξεπάγωμα των κωδικών (σσ. χρηματοδότησης). Οι πρώτες πληροφορίες λένε μέχρι τις 15 Μαΐου, αλλά άντε να πάμε ένα μήνα πίσω. Το απόλυτο ποτέ δεν θα το πετύχουμε». Ζήτησε δε από τους δήμους να βάζουν πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους από τα ξερόχορτα. «Κάποια στιγμή πρέπει να το εφαρμόσουμε (...).
Είναι πολύ σημαντικό ακόμα κι αν 500 οικόπεδα καθαριστούν γιατί δεν θα μεταφέρουν τη φωτιά σε κάποιο σημείο».

Η διάταξη αυτή είναι πρακτικώς άχρηστη για την Ανατολική Αττική επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου.
«Μέσα στον οικισμό, άντε να είναι τρία άδεια οικόπεδα. Έξω στον κάμπο, ποιανού χωράφι να πρωτοκαθαρίσεις; Να μπεις με τι; Με τρακτέρ στο χωράφι του αλλουνού;».
Οι σχέσεις ανάμεσα στα δασαρχεία και τους δήμους δεν είναι ανέφελες. Ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανέφερε πως το δασαρχείο Πεντέλης δεν επέτρεπε στο δήμο να «ισιώσει» έναν δασικό χώρο που αφού κάηκε μετετράπη σε... πίστα μοτοκρός.
«Ζητήσαμε πέρυσι άδεια του δασαρχείου, να πληρώσουμε εμείς για να το ευθυγραμμίσουμε γιατί αν προκύψει πυρκαγιά δεν μπορούν να διέλθουν τα πυροσβεστικά. Δεν εδόθη άδεια. Μάλιστα η απάντηση της υπαλλήλου του δασαρχείου, όταν ο υπάλληλος του δήμου της είπε ότι ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος διαμαρτύρονται εντόνως ήταν “να πάει να γ... και ο ένας και ο άλλος”».
Επίσης, υπέδειξε πρόβλημα στη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών.
«Πέρυσι είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Στη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο δεν είχαμε να πάρουμε νερό γιατί δεν ήταν συμβατοί αφενός και αφετέρου οι μισοί δεν λειτουργούσαν».
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κρωπίας, Θοδ. Γρίβας, πέρυσι η εργολαβία της Περιφέρειας για τον καθαρισμό των δρόμων... έγινε μετά το καλοκαίρι. «Δεν θα πάμε φέτος τον Οκτώβριο, όπως πήγαμε πέρυσι ελπίζω», είπε.

Το εποχικό προσωπικό που προσλαμβάνουν οι δήμοι, επεσήμανε ο Βαγγέλης Πανάγος, υπάλληλος στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λαυρεωτικής δεν πληρώνεται για Σάββατο, Κυριακή και αργίες.
«Αν τους βάλεις να δουλέψουν σαββατοκύριακο, θα χάσει τρεις εργάσιμες ημέρες από το ενεργητικό του. Άρα στο τρίμηνο τους αξιοποιείς μόνο 2,5 μήνες».
Οι προσλήψεις για εποχικούς δασοπυροσβέστες γίνονται μόνο με κοινωνικά κριτήρια. Τι σημαίνει αυτό;
«Έρχεται ο άλλος που μπορεί να υποφέρει από καρδιά, από αναπνευστικό ή οτιδήποτε άλλο. Πώς θα ποντάρεις σε αυτόν; Πρέπει να υπάρξουν κάποια κριτήρια», 
ανέφερε ο κ. Πανάγος.

«Πέρυσι είχαμε δύο δασικές πυρκαγιές από τους πυλώνες της ΔΕΗ», ανέφερε η αντιδήμαρχος Διονύσου Καλ. Ταουξή.
«Κι έχουμε και το φαινόμενο ότι κάποιος, δεν ξέρουμε ποιος, κάθε καλοκαίρι βάζει τουλάχιστον 5-6 φωτιές κάτω από πυλώνες της ΔΕΗ μέσα στην Άνοιξη».
Όπως υποστήριξε ο Βασίλης Λαζάρου από τον Σύνδεσμο Πάρνηθας, πρέπει να αντικαθιστούν τις βάνες των δεξαμενών νερού στο βουνό και να τις ξαναγεμίζουν γιατί
«οι Ρομά κλέβουν τις βάνες γιατί έχουν χαλκό».
Ο δασάρχης Καπανδριτίου Ιωάννης Ζιάζιαρης ζήτησε να ληφθούν μέτρα από τον ΟΣΕ καθώς «πέρυσι είχαμε πολλές φωτιές από τις γραμμές του ΟΣΕ στην Αυλώνα». Ανέφερε δε ότι έχει ειδοποιήσει τους δήμους Ωρωπού και Μαραθώνα για τη λήψη προληπτικών μέτρων.
«Ευτυχώς ο δήμος Ωρωπού ανταποκρίνεται. Δεν θα έλεγα το ίδιο για το δήμο Μαραθώνα».
Οι εθελοντικές ομάδες επεσήμαναν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς το υπουργείο Υποδομών δεν δίνει ειδικές πινακίδες στα οχήματά τους. Διαμαρτυρήθηκαν δε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τους δίνει ελάχιστο χρόνο να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία πιστοποίησής τους.
«Οι ομάδες είναι εκεί για να βοηθούν. Δεν έχουν γραμματειακή υποστήριξη, δεν μπορεί να αφήσει ο εθελοντής τη δουλειά του για να ασχοληθεί με τη χαρτούρα ενός χαρτογιακά που δεν ξέρει τι χρώμα έχει το πυροσβεστικό», 
ανέφερε υπάλληλος γραφείου πολιτικής προστασίας δήμου.

«Η χρηματοδότηση είναι πάρα πολύ πενιχρή, όπως κάθε χρόνο», ανέφερε ο δασάρχης Πεντέλης, Θανάσης Ρέππας.
«Την περιμένουμε αργά σε σχέση με την αντιπυρική περίοδο και όταν μας έρθει θα κοιτάξουμε να συντηρήσουμε δρόμους ε δήμους που δεν συντηρήσαμε πέρυσι και πρόπερσι».
Αρκετοί δήμοι διαμαρτύρονταν ότι οι εργολάβοι που κάνουν καθαρισμούς κοντά σε πυλώνες για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ παρατούν επιτόπου τα κομμένα χόρτα και κλαδιά. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Κότσαλος παραδέχθηκε το πρόβλημα και υποστήριξε ότι θα αντιμετωπιστεί. Ζήτησε επίσης να ενημερώνεται ο ΔΕΔΔΗΕ από την πυροσβεστική για τις πυρκαγιές.
«Εσείς πρέπει να είστε πρώτοι, αλλά κι εμείς πρέπει να είμαστε σύντομα στη φωτιά για διάφορους λόγους. Καλό λοιπόν θα είναι να ενημερώνεται άμεσα η βάρδια μας για να έρχονται τα συνεργεία, να μην τα μαθαίνουμε από το ίντερνετ».
Ο Χρήστος Σπαθούλας, διοικητής του πυροσβεστικού σταθμού Θρακομακεδόνων υποστήριξε ότι οι δήμοι επίσης εγκαταλείπουν τα κλαδέματα.
«Τα περισσότερα κλαδιά είτε μένουν στην άκρη του δρόμου είτε μαζεύονται από τους δήμους και καίγονται εκεί ή παραμένουν άκαυτα. Είναι μπαρουταποθήκη», 
ανέφερε.
«Κρίνοντας από τη συζήτηση, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι, ότι δεν θα έχουμε πολλά επεισόδια», 
έκλεισε τη συζήτηση ο αντιπεριφερειάρχης, Πέτρος Φιλίππου.
«Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο καθένας ξέρει τι δουλειά του, τι πρέπει να κάνει στην περιοχή του».
Γιώργος Λιάλιος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]