Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα


Υποτίθεται ότι ο Τσίπρας και η παρέα του έχουν υποσχεθεί στα κοράκια να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία, και ως αντάλλαγμα να πάρουν... 30 αργύρια μπας και καταφέρουν να σερβίρουν στους σανοφάγους επιτυχώς την... καθαρή έξοδο.

Όμως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, φαίνεται ότι ο λαοπρόβλητος αυταπατήθηκε για μια ακόμη φορά και εγκλωβίστηκε στην μειοδοσία του.

Ούτε τη Μακεδονία μπορεί να ξεπουλήσει καθώς σκοντάφτει -άκουσον άκουσον- στον πατριωτισμό των Σκοπιανών, αλλά ούτε και την... καθαρή έξοδο να διανθίσει για να γλιτώσει την αναπόφευκτη εκλογική συντριβή, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει τις κάλπες.

Τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα.

Όχι μόνο δεν παίρνει, αλλά οι δανειστές τον διασύρουν ασύστολα.

Ούτε καν το 1 δισ. από την προηγούμενη αξιολόγηση δεν του δίνουν.

Αντίθετα, τον εμπαίζουν κανονικότατα, απαιτώντας να γίνει ακόμη πιο ανάλγητος όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και να ρίξει επιτέλους κανένα φράγκο στην αγορά, την οποία στέγνωσε για να βγάλει τα ματωμένα πλεονάσματα και μαξιλαράκια, και θα σκεφτούν αν θα του δώσουν... τη δόση του.

Κοινώς, ρόμπα ξεκούμπωτη ο άνθρωπος που μας βγάζει από τα μνημόνια, από τα οποία βγαίναμε το 14’, αλλά τότε είχε διαφορετική γνώμη.

Και τί κάνει αντί να πηδήξει από την ταράτσα του Μαξίμου, λόγω του νέου εξευτελισμού του;

Προς εξευμενισμό των κορακιών, μήπως και τον λυπηθούνε, φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλα αυτά τα αστεία περί πλεονασμάτων – μαμούθ αλλά και μια σειρά από μέτρα – φωτιά. Όπως π.χ. την αύξηση του ΕΝΦΙΑ (που ήταν παράνομος και θα καταργούνταν), την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την επιβεβαίωση για τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου και ποιος ξέρει ποια άλλα κρυφά μέτρα.

Για τέτοια κατάντια μιλάμε.

Όμως, όσο δουλοπρεπής κι αν γίνει, πολύ φοβούμαστε ότι η μάχη των βουβαλιών (ΔΝΤ - ΕΕ) η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει αίσιο τέλος, θα τσακίσει και πάλι τα βατράχια (Ελλάδα).

Η αρχή έγινε από την βόμβα που εξαπέλυσε τις προάλλες το Reuters, που επικαλέστηκε δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου για αναβολή της έκδοσης ελληνικών ομολόγων.

Όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, αυτό μεταφράζεται ως κλείσιμο των αγορών στην Ελλάδα, κι όχι μόνο λόγω Ιταλίας ή Ισπανίας. Η χώρα δεν θα πάει να δανειστεί με έκδοση 10ετών καθώς τα επιτόκια είναι σταθερά πάνω από 4% όταν στις άλλες χώρες δεν ξεπερνούν το 2% με 2,5%. Και δεν θα πάει και στις άλλες εκδόσεις που σχεδίαζε να κάνει, 3ετή και 7ετή, οπότε…. αγορές τέλος για φέτος και βλέπουμε.

Ακολούθησε το σημερινό άδειασμα των δανειστών και πλέον δεν γνωρίζουμε τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν, παρόλο που την επομένη Πέμπτη οι ολετήρες θα ψηφίσουν ένα νέο μνημόνιο.

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα εξής:

- Το καλό είναι να υπάρξει ρύθμιση του χρέους. Αυτό θα αποκλιμάκωνε τα επιτόκια και κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Παράλληλα, μια ρύθμιση που θα προέβλεπε μικρές ή καθόλου δόσεις τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια θα βοηθούσε την Ελλάδα. Δεν θα χρειαζόταν να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε και με το «ξεζούμισμα» που προβλέπει και το Μεσοπρόθεσμο, θα είχαμε τεράστια πλεονάσματα και θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει και παροχές.

- Το κακό είναι να μην υπάρξει ρύθμιση για το χρέος ή να αποφασίσει το ΔΝΤ ότι είναι μη βιώσιμο, κάτι που θα έδινε αρνητικό σήμα στις αγορές οι οποίες θα κλείσουν δια παντός. Πόσους μήνες θα άντεχε η Ελλάδα χωρίς δανεισμό είναι το ερώτημα;

- Υπάρχει και το ενδιάμεσο σενάριο, για ρύθμιση χρέους και ταυτόχρονα ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής που δεν θα ονομαστεί μνημόνιο αλλά θα είναι μια μνημονιάρα να με το συμπάθιο. Στην περίπτωση αυτή, που θέλουν και οι Γερμανοί περισσότερο, από τη μια η κυβέρνηση θα δίνει φιλοδωρήματα κι από την άλλη θα κόβει τα πάντα από παντού.

Πραγματικά δεν ξέρουμε ποιο σενάριο θα επικρατήσει στο τέλος. Το μονό σίγουρο είναι ότι η εγκληματική ανεπάρκεια των κυβερνώντων και ο εθελοδουλισμός τους στις εντολές των δανειστών, προμηνύουν μαύρα μαντάτα για την Ελλάδα.

Κι αυτοί τα έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε ξανά το μάρμαρο.

Έρμε λαέ, που έμπλεξες με δαύτους...

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Και τι σημαινει "ρυθμιση χρεους";

    Μηπως επιμηκυνση;

    Που δηθεν θα διαφημιζεται ως "επιτυχια" απο τους ξεφτιλες της συγκυβερνησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]