Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα είναι το “ατού” του Ερντογάν στο δρόμο προς τις κάλπες


Του Γιώργου Σκαφιδά

Σκηνικό έντασης με αιχμή την υπόθεση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών (τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι να «πάρει πίσω» με κάθε τρόπο) και με το βλέμμα στραμμένο σε ποικίλα οφέλη (εκλογικά αλλά και ευρύτερα), στήνει εκ νέου η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά, δύο εβδομάδες πριν τις διπλές τουρκικές κάλπες της 24ης Ιουνίου.

Η προεκλογική εκστρατεία στη γείτονα χώρα ξεκίνησε πρόωρα, πριν περίπου ενάμιση μήνα, με τους τόνους όμως να παραμένουν μέχρι πρότινος σχετικά χαμηλοί (για τα τουρκικά δεδομένα) στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο πλέον, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, οι τόνοι ανεβαίνουν, ενώ ένα τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο παράλληλα πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις τον διακαή πόθο της που δεν είναι άλλος από το να καταστεί η ίδια περιφερειακή υπερδύναμη με γείτονες υποτελείς-δορυφόρους.

Ο εν λόγω πόθος αποτυπώνεται πλέον ανοιχτά στις σχέσεις της Τουρκίας όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και με άλλες γειτονικές της χώρες όπως είναι η Συρία και το Ιράκ.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας από την Αττάλεια (που διόλου τυχαία τυχαίνει να είναι και η εκλογική του περιφέρεια), ανακοίνωσε ότι η χώρα του παγώνει μέχρι νεωτέρας τη διμερή συμφωνία-πρωτόκολλο που είχε συνάψει με την Ελλάδα το 2001 για την επανεισδοχή προσφύγων… ως αντίποινα για την απελευθέρωση (που στην πράξη όμως δεν είναι ακριβώς απελευθέρωση) των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα ζητώντας άσυλο.

Διόλου τυχαία, περίπου την ίδια ώρα, η Άγκυρα θα ανέβαζε το επίπεδο της στρατιωτικής της κινητικότητας στο Αιγαίο, με τα καθεστωτικά τουρκικά μίντια μάλιστα σε ρόλο κολαούζου, να κηρύττουν… ετοιμότητα ενάντια στην «ελληνική προκλητικότητα».

Παράλληλα, ο Ερντογάν θα ειρωνευόταν, για πολλοστή φορά, από το βήμα προεκλογικής του ομιλίας την «χρεοκοπημένη» ελληνική οικονομία, επικαλούμενος ως πειστήριο την «άθλια» κατάσταση των ελληνικών δρόμων, σε μια προσπάθεια προφανώς να πείσει τους Τούρκους ψηφοφόρους ότι οι ίδιοι είναι σε καλύτερη μοίρα επειδή έχουν την τύχη να έχουν πλέον στις κουζίνες τους… ψυγεία.

Χρησιμοποιούν την Ελλάδα

Τσαβούσογλου και Ερντογάν χρησιμοποιούν αμφότεροι εργαλειακά την Ελλάδα, ως εφαλτήριο, αφορμή και πολιορκητικό κριό, ο μεν Τούρκος ΥΠΕΞ για να επιτεθεί στους Ευρωπαίους (με την κατηγορία ότι επηρεάζουν την ελληνική Δικαιοσύνη ενάντια στην έκδοση των «οχτώ») και ο δε Τούρκος πρόεδρος για να επιτεθεί στους οίκους αξιολόγησης (που τολμούν να υποβαθμίζουν την «υποδειγματική» τουρκική οικονομία… ενώ αναβαθμίζουν την «χρεοκοπημένη» ελληνική).

Επί της ουσίας ωστόσο, και πέρα από τις όποιες επικοινωνιακές μεθοδεύσεις του τουρκικού καθεστώτος, είναι σαφές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αφήσει «αναπάντητο» το ζήτημα των «οχτώ». Ο μόνος, άλλωστε, που δεν είχε μιλήσει τις περασμένες ημέρες για το εν λόγω θέμα ήταν ο Τσαβούσογλου… που τελικώς μίλησε.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνησή της έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τη Δύση εναντίον της Ελλάδος, κυρίως της ελληνικής δικαιοσύνης. Υπάρχει μεγάλη πίεση εναντίον τους από το εξωτερικό. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ η οποία εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα», 
διεμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα χαρακτήρισαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ατυχείς» τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το πάγωμα της διμερούς συμφωνίας που προαναγγέλλει ο Τούρκος ΥΠΕΞ ουσιαστικά «το έχει ήδη πράξει από το 2017», αλλά και ότι «σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Το μόνο βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι στα ελληνοτουρκικά οι εντάσεις αναμένεται να συνεχιστούν… ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 24ης Ιουνίου στη γείτονα.

Εφημ. Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]