Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Καμμένος για την ονομασία, θολό το τοπίο στην συγκυβέρνηση


Tου Γιάννη Κ. Τρουπή

Αργά ή γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να βρει μπροστά του τον Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, Θα αποτελέσει τον κομβικό παράγοντα για την κυβερνητική συνοχή, σε σχέση με την ονομασία της πΓΔΜ.

Μπορεί η συμφωνία να μην έχει ακόμα κλείσει ή μπορεί και τελικά να μην προχωρήσει, όμως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αντιπροσωπεύει μία από τις κρίσιμες παραμέτρους στην όλη εξίσωση. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και κυρίως μέσα από τα όσα έχουμε μάθει από αξιωματούχους των Σκοπίων αλλά και από την εφημερίδα Documento, που αποδεδειγμένα έχει καλή «πηγή πληροφόρησης», η ονομασία στην οποία καταλήγουν οι δύο πλευρές θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

Ένα στοιχείο που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει τριγμούς εντός και εκτός κυβέρνησης. Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα που θα απασχολήσει τον κ.Τσίπρα, σύντομα ή με κάποιους μήνες καθυστέρηση, όταν η όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή θα είναι ένα: Τι θα κάνει ο υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης του πρωθυπουργού; Θα επιμείνει ο κ.Καμμένος σε όσα έχει πει περί μη αποδοχής του όρου “Μακεδονία” ή θα κάνει πίσω , στηρίζοντας τις επιλογές Τσίπρα; Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που αναζητούν όλες αυτές τις μέρες μία απάντηση από τον ίδιο. Μία επίσημη τοποθέτηση από τον επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μπορεί ο υπουργός Άμυνας να απέφυγε να παραχωρήσει ραδιοφωνική ή τηλεοπτική συνέντευξη για να δώσει το στίγμα του, όμως η θέση του διατυπώθηκε και μάλιστα ...ηλεκτρονικώς. Ο Πάνος Καμμένος το βράδυ της 30ης Μαΐου πήρε θέση στο τουίτερ με το γνωστό πλέον τιτίβισμα, που ξεπέρασε κατά πολύ τα εσκαμμένα, για την επιλογή βουλευτών της ΝΔ να πάει το θέμα του ταξιδιού στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα τουιτ που έγινε γνωστό σε κλάσματα δευτερολέπτου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Αυτά που δεν έγιναν γνωστά, γιατί ουδείς το πρόσεξε, είναι τα όσα έγραψε ο υπουργός Άμυνας λίγα λεπτά αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση χρήστη που τον ρωτούσε συγκεκριμένα για τον αν θα δεχθεί το όνομα «Μακεδονία» σε μία ενδεχόμενη λύση, όπως είχε τότε αρχίσει να διαρρέεται. Ακολουθεί η στιχομυθία των δύο, η οποία είναι ξεκάθαρη:
- «Απαντήστε τόσο ευθέως κ στην εξής ερώτηση ..., Θα δεχτείτε το όνομα Μακεδονία όπως φημολογείται; Αντέχεται να απαντήσετε;»
- «Όχι κύριε, ποτέ το έχω δημόσια ξεκαθαρίσει», απαντά ο Πάνος Καμμένος.
Από το συγκεκριμένο τουιτ του προέδρου των ΑΝΕΛ μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο επικεφαλής του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις ήδη διατυπωμένες δημόσιες θέσεις του, πηγαίνοντας κόντρα στα όσα προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός. Αυτό το δεδομένο δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κινήσεων για την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία , κάτι που υπενθυμίζουμε ότι ο κ.Καμμένος έχει δημόσια αμφισβητήσει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, τότε δύο είναι οι επιλογές του. Από την μία η μη ψήφιση της συμφωνίας, όταν έρθει στο κοινοβούλιο με παράλληλη αποχώρηση από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια και απο την άλλη η “κυβίστηση”, πιθανότητα μάλλον μικρότερη.

Κρίσιμη παράμετρος στο πλαίσιο αυτό, ο χρόνος που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας να φέρει το κείμενο συμφωνίας στη Βουλή. Όπως ακούγεται αυτό πιθανόν να γίνει προς το τέλος του χρόνου. Εμμέσως δηλαδή θα δοθεί ο χρόνος στον κ.Καμμένο για να ξανασκεφτεί τις κινήσεις του.

Στην περίπτωση που στη Βουλή έρθει, έστω και στο τέλος του 2018, μία συμφωνία που θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία» και οι ΑΝΕΛ επιμείνουν μέχρι τότε στο «όχι», τότε προφανώς και μιλάμε για ένα ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο σημείο αυτά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολιτικά περισσότερο πολύπλοκα, με τη ΝΔ ήδη να τονίζει πως οι κυβερνήσεις μπορούν να υπογράφουν συμφωνίες με μια βασική και απαραίτητη προϋπόθεση: Ότι διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν τις κινήσεις που καταγράφονται εντός του κυβερνητικής συμμαχίας, με γαλάζια στελέχη να επισημαίνουν ότι «είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Συνομιλητής μάλιστα του κ.Μητσοτάκη τονίζει στο liberal.gr: «O πρωθυπουργός δεν έχει, στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα, τη στήριξη της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Για τη ΝΔ επομένως είναι αδιανόητη κάθε προσπάθειά του να δεσμεύσει τη χώρα και μάλιστα για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία».

Είναι σαφές πως στην Πειραιώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, εφόσον ο κ.Κάμμενος δεν πει «ναι» στον κ.Τσίπρα σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα. Όλα αυτά βεβαίως μένει να αποδειχθούν σε μερικούς μήνες από σήμερα εκτός και τελικά η συμφωνία δεν υπάρξει ποτέ...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]