«Μακεδονικό»: Λάθη και καθυστερήσεις εισάγουν νέους «παίκτες» στο ονοματολογικό!
Η μάλλον αποτυχημένη διαδικασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο «Μακεδονικό» κινδυνεύει εδώ και 48 ώρες να το μετατρέψει από διμερές σε κάτι μεγαλύτερο, που θα εκφύγει των δυνατοτήτων των δυο κυβερνήσεων, σε Αθήνα και Σκόπια, να οδηγηθούν σε επίλυσή του.
Υπό το βάρος των συνεπειών μιας «ρωσικής εισβολής» στη Βαλκανική, ΕΕ και ΝΑΤΟ, θορυβημένοι κι από τις άτσαλες κινήσεις του Σέρβου Προέδρου Alexandar Vucic, κρατά τις πύλες της χώρας του ανοικτές στην Μόσχα, αποφάσισαν στις αρχές του χρόνο να ασκήσουν πιέσεις σε Αθήνα και Σκόπια, προκειμένου να βρουν σύντομα και ουσιαστικά μια συμφωνία που θα επιτρέπει την πρόσβαση της πΓΔΜ, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η ως τώρα διαδικασία μυστικής διπλωματίας, ένθεν κακείθεν των συνόρων, δεν απέδωσε στην πραγματικότητα παρά ψήγματα μιας συναίνεσης, κατάλληλης ίσως για πολιτική προπαγάνδα, αλλά όχι ισχυρής για σύνταξη δεσμευτικών κειμένων.
Η προσωρινή ή ευρύτερη αποτυχία συναίνεσης σε όρους και εφαρμογές των συμπεφωνημένων, έδωσε την ευκαιρία τόσο στη μια όσο και στην άλλη πλευρά να πάρουν στα χέρια τους το ζήτημα μάζες πολιτών υποκινούμενων τόσο πολιτικά, όσο και «ιστορικά» και να αμφισβητήσουν δυναμικά τις όποιες συμφωνίες έχουν επιτευχθεί, χωρίς μάλιστα να έχουν διαβάσει τα σχετικά, ως τώρα, κείμενα.
Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν συγκεντρώσεις για τις 6 Ιουνίου προκειμένου να διαδηλωθεί το «εθνικό» αίτημα να μην υπάρξει λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία». Προφανώς προτιμούν να παραμείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το οποίο έχουν αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ και φυσικά τις τρεις υπερδυνάμεις.
Στα Σκόπια προχθές η κυβέρνηση δοκιμάστηκε από μια εντυπωσιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, με κεντρικό σύνθημα «καμία αλλαγή στο όνομα της χώρας».
«Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα (της χώρας). Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα», δήλωσε στους συγκεντρωμένους ο νέος πρόεδρος του κόμματος Hristian Mitskoski.
Κι ενώ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ, είναι λογικό να υπάρχει συζήτηση ακόμη και σε λαϊκιστικό επίπεδο, μέσω συγκεντρώσεων και δηλώσεων στα ΜΜΕ, αλλά όχι στη Βουλή κι επίσημα, ΄΄ενας νέος παράγοντας φαίνεται να εμφανίζεται στη διπλωματική διελκυνστίδα που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό εμπόδιο.
Αναφερόμαστε στις απόψεις που ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban εξέφρασε κατά τη στήριξή του στον Mitskoski και VMRO-DPMNE μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, στο οποίο εξήρε «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (…) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων» και που προβλήθηκε στη διαδήλωση -συγκέντρωση των Σκοπίων.
Ο κ. Orban, εκτός από πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεσμεύθηκε να στηρίξει τις συμφωνίες Κοτζιά – Dimitrov.
Τώρα ο κ. Orban, έρχεται και αμφισβητεί για μια ακόμη φορά (είχε προηγηθεί η άρνησή του να δεχθεί πρόσφυγες και δέχθηκε να περιορίσει την πολιτική δίωξης του τύπου μετά από σοβαρές απειλές της ΕΕ). Το γεγονός επίσης πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι θαυμαστής του Vladimir Putin, δεν περνά απαρατήρητο μιας και την ίδια άποψη φέρονται να έχουν και οι σκοπιανοί πολιτικοί ηγέτες του VMRO-DPMNE, Mitskoski και Gruevski.
Την ίδια άποψη είχε διατυπώσει και ο Τούρκος πρόεδρος, Tayip Erdogan στον σκοπιανό ομόλογό του, Giorgj Ivanov, λίγο πριν ο τελευταίος ανακοινώσει την απόρριψη του erga omnes, που ζητά η Αθήνα.
Την Αθήνα στο ΥΠΕΞ, η μικρή έμπιστη ομάδα ανθρώπων του Ν. Κοτζιά, φέρεται ότι έχει «παγώσει» καθώς δεν υπάρχει σχέδιο Β μιας και προσδέθηκαν με καταφανή ευκολία στο άρμα του Matthew Nimetz. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, δις διαψευσθείς από τον πρωθυπουργό σε σχέση με τους πανηγυρισμούς του, αναζητά διαφυγή από το αδιέξοδο αντί λύσης.
Στο μεταξύ, δίνεται χρόνος σε όσους δεν επιθυμούν η Αθήνα να απεγκλωβιστεί από το ζήτημα, να ενισχύσουν τους σχεδιασμούς τους κάνοντας ακόμη δυσχερέστερη την όποια λύση…
Σημειώσεις
"Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν συγκεντρώσεις για τις 6 Ιουνίου προκειμένου να διαδηλωθεί το «εθνικό» αίτημα να μην υπάρξει λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία». Προφανώς προτιμούν να παραμείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το οποίο έχουν αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ και φυσικά τις τρεις υπερδυνάμεις."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσυ αρθρογραφε,προφανως παριστανεις το κοροϊδο και δεν αναφερεις οτι οποια
ονομασια και να τους δοθει,η "ταυτοτητα" τους ,η "γλωσσα" τους και η "Εκκλησια"
τους θα χαρακτηριζονται ως "μακεδονικες"!
Και βεβαια σου "ξεφευγει" το γεγονος οτι ο επεκτατισμος τους-και οχι πλεον
αλυτρωτισμος- θα νομιμοποιηθει μεσω υπογραφης μας ,αφου η Ιστορια ξαναγραφεται οπως
θελουν οι παραχαρακτες της!!
ΓΜ
Οπότε, κατά τον συντάκτη του άρθρου, ας τα εκχωρήσουμε όλα, ώστε να μη δυσαρεστήσουμε τους καρδιακούς μας 'φίλους' ΕΕ και ΝΑΤΟ. Απαράδεκτος!
ΑπάντησηΔιαγραφή