Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανά ΜΜΕ: «Βόρεια Μακεδονία» το επικρατέστερο όνομα


Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι πιθανώς το όνομα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετέδωσαν ΜΜΕ της γείτονος χώρας. Όπως σημειώνεται ακόμα, το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ περιλαμβάνει σχέδιο 11 βημάτων, μέσα από τα οποία θα διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα MKD, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonia) θα είναι για διεθνή χρήση και στο εσωτερικό θα υπάρχει άλλη ονομασία, με τα Σκόπια να έχουν προτείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» (Republika Makedonija-Skopije).

Νωρίτερα ωστόσο, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στα Σκόπια ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό συνεχίζονται, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες της λύσης στη συνάντηση των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ που η ημερομηνία της θα ανακοινωθεί σύντομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διαρροή των κυβερνητικών πηγών της γείτονος χώρας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ» παραμένουν ανοικτές όλες οι πιθανές επιλογές για την επίλυση της ονομασίας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει δυναμική για τελική υπέρβαση των διαφορών γύρω από το όνομα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας και επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν την δουλειά τους.

«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ». Αυτό δήλωσε

Εξήγησε, δε, «ότι στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις». Το θέμα, κατόπιν, θα παραπεμφθεί στους δύο πρωθυπουργούς.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]