Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύγχυση και "θολά" νερά- Αργεί(;) ακόμη το τηλεφώνημα Τσίπρα- Ζάεφ


Της Νίκης Ζορμπά

Μπορεί το κλίμα που εκπέμπουν πότε ΜΜΕ της πΓΔΜ και πότε ο Νίκος Κοτζιάς, να προκαλούν εντυπώσεις ότι η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων να είναι μια ανάσα μακριά και έτοιμη προς σύναψη εντός ολίγων εικοσιτετραώρων, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες από την Κυβέρνηση, επιμένουν να αναφέρουν ότι "δεν είμαστε ακόμη εκεί".

Πριν από λίγες ώρες, έκανε τον γύρο ελληνικών ΜΜΕ πληροφορία ότι ΜΜΕ της γείτονος μεταδίδουν ότι τελικώς το όνομα που έχει προκριθεί στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, είναι το Βόρεια Μακεδονία.

Ούτε η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την γείτονα.

Ελληνικές πηγές επέμεναν ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται και τα τρία ονόματα που έχουν διαρρεύσει ως προκρινόμενα ( με επικρατέστερα τα Republika Severna Makedonija -Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Gorna Makedonija -Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) ενώ κυβερνητικές πηγές της FYROM ανέφεραν στο Πρακτορείο ΜΙΑ πως όλα τα ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι.

Τηλεφώνημα Τσίπρα- Ζάεφ

Πραγματικό σήμα ότι έχει η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική ευθεία για επίτευξη συμφωνίας, θα δώσει η περιλάλητη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι προφανώς και εάν συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαπραγμάτευση, θα επικοινωνήσουν ο έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, αλλά δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, καμία εξέλιξη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που να προοιωνίζεται άμεση εξέλιξη σε αυτό το πεδίο.

Στην πραγματικότητα, βάσει των ίδιων πηγών, οι διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων, βρίσκονται στο ίδιο σημείο εδώ και δύο εικοσιτετράωρα:

Υπάρχει πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις αλλά υποχώρηση της άλλης πλευράς σε ονομασία "έναντι όλων" ( erga omnes), ακόμη δεν έχει σημειωθεί.

Τουλάχιστον όχι τέτοιας ...έντασης που να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά η οποία συζητά για λύση, με την προυπόθεση της σύνθετης ονομασίας με ισχύ έναντι όλων, ήτοι να προχωρήσει η πΓΔΜ σε Συνταγματική Αναθεώρηση.

Χρονοδιάγραμμα

Εάν και εφόσον, Αθήνα και Σκόπια "δώσουν" χέρια, όπερ σημαίνει Τσίπρας και Ζάεφ θα είναι σε θέση να αναφωνήσουν "έχουμε συμφωνία", τότε η Ελλάδα θα ανάψει το πράσινο φως για την είσοδο της πΓΔΜ σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ αλλά μέλη των οργανισμών θα γίνουν οι γείτονες μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης την οποία έχει θέση ως προαπαιτούμενο η ελληνική πλευρά.

Παροικούντες στο Μαξίμου εξάλλου, ομνύουν στην διαδικασία αυτή, ως την μονη που συζητά η Αθήνα για να "διευκολύνει" τους γείτονες, θωρακίζοντας παράλληλα ότι η πΓΔΜ δεν θα παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας.

Ο Τσίπρας προϊδέασε για συμφωνία

Μιλώντας χθες το απόγευμα στον ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε για επίτευξη λύσης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Μίλησε για "προοπτική λύσης" που διαγράφεται στην δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την οποία συνέδεσε απολύτως και με οικονομικές ευκαιρίες για την Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για "ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και στον τομέα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων.
Μια νέα προοπτική συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής μας".

Κοτζιάς... ενθουσιώδης

"Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε- αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον" είπε από πλευράς του, κατά τι ... ενθουσιωδώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Βερολίνο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Το πρωί ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε συγκρατημένος: "Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος βρισκόμαστε σε τελική ευθεία αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα" είπε και κάλεσε άπαντες να μην προτρέχουν μιλώντας για επίτευξη συμφωνίας ή για συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ, καθώς, όπως εξήγησε, πρόκειται για μια σύνθετη διαπραγμάτευση.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]