Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ: Ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία - Δημοψήφισμα το φθινόπωρο


Ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία, η οποία θα επιβεβαιωθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει «σήμερα, αύριο ή την Παρασκευή» με τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκονται Ελλάδα και πΓΔΜ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον ένα χρόνο της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, οι συνομιλίες είναι σε ευαίσθητο σημείο και στο τελικό στάδιο πριν από την ενδεχομένη συμφωνία, ενώ όπως επεσήμανε ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία επί του τελικού ονόματος.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες σε Αθήνα και Σκόπια υπήρχε έντονη αναπαραγωγή της είδησης ότι το «Βόρεια Μακεδονία» είναι πιθανώς το όνομα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ αποκάλυψε ορισμένες πτυχές του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της συμφωνίας, προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε -όπως είπε- να μην εμποδιστεί η «ένταξη» της χώρας του στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο από την Ελλάδα.

Πάντως ενδιαφέρον έχει ότι στο χρονοδιάγραμμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ζάεφ απουσίαζε εντελώς η αναφορά σε αλλαγή του Συντάγματος, ενώ αντιθέτως αναφέρθηκε αρκετές φορές στην επίτευξη του στόχου της διατήρησης της ταυτότητας.

Σήμερα στα Σκόπια αναμένεται να ενημερωθεί για τις εξελίξεις ο πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβάνοφ από τον ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ, τον οποίο αρκετά δημοσιεύματα φέρουν να είναι ενοχλημένος από τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης από τον Ζ. Ζάεφ, μιας και ο ίδιος είχε υποστηρίξει -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ότι μόνο με συγκεκριμένα ονόματα, όπως το «Μακεδονία του Ίλιντεν», θα μπορούσε να συνδυασθεί το erga omnes, διαφορετικά θα έπρεπε να επιλεγεί ένα δεύτερο όνομα για εσωτερική χρήση.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. http://www.tanea.gr//news/politics/article/5568852/oxi-apo-ton-skopiano-proedro-gia-symfwnia-erga-omnes

    "Παράλληλα, ο ίδιος (ο Ζαεφ) διαβεβαίωσε πως η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση. «Αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα, επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των Μακεδόνων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά."


    Εδω να μας πει ο Κοτζιας πως διασφαλιζεται το "εθνικο συμφερον" με το να

    επιβεβαιωνεται το "μακεδονικο" ως κατι το μη Ελληνικο!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]