Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απειλή των S-300 στα χέρια του Άσαντ και η αντίδραση του Ισραήλ


Του Νίκου Μελέτη

Ένας ιδιότυπος πόλεμος κατασκοπείας, δοκιμής οπλικών συστημάτων και ελέγχου των τακτικών του αντίπαλου είναι σε εξέλιξη στην Μέση Ανατολή, ενώ νέες φωτιές απειλεί να βάλει η πρόθεση της Ρωσίας να ενισχύσει το καθεστώς Ασαντ με νέα υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, με πρώτο τους S-300, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά ευθεία απειλή για το Ισραήλ.

Η μεγάλη μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον στόχων στο συριακό έδαφος στις 14 Απριλίου αποτέλεσε όπως όλα δείχνουν case study για όλους τους εμπλεκομένους κυρίως όμως για την Ρωσία, η οποία δεν ενεπλάκη, αλλά αντίθετα έδωσε την εντύπωση ότι «επέτρεψε» να γίνει η επίθεση.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτέλεσε τις προηγούμενες ήμερες ο λόγος που η Μόσχα δεν αντέδρασε με τους S400 που έχει μεταφέρει στην Συρία προκειμένου να αποτρέψει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία εναντίον συριακών στόχων.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά η Μόσχα θεώρησε ως μοναδική την ευκαιρία και εφόσον είχε προηγηθεί συνεννόηση με την Ουάσιγκτον, να εκμεταλλευθεί την πυραυλική επίθεση για να μελετήσει την τακτική των «επιτιθέμενων» ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι υπολείμματα από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν είτε από εκείνους που εξουδετερώθηκαν, έχουν συλλεγεί και έχουν ήδη μεταφερθεί στην Μόσχα προς εξέταση.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Ρωσικού Γενικούς Επιτελείου στρατηγός Sergey Rudskoy ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι ειδικοί εξετάζουν τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Δυτική Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Tomahawk που μεταφέρθηκαν ήδη στην Ρωσία «τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα συμβάλλουν στην βελτίωση των ρωσικών οπλικών συστημάτων» είπε ο Ρώσος στρατηγός.

Στις 14 Απριλίου οι ΗΠΑ ,η Βρετανία και η Γαλλία εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον τριών στόχων στην Συρία. Αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των πυραύλων βρήκαν τον στόχο τους, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι 71 από τους 103 πυραύλους εξουδετερώθηκαν από την Συριακή αεράμυνα η οποία μάλιστα είναι εξοπλισμένη με παλαιότερα σοβιετικού τύπου οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε τους S400 και λόγω της γνωστής συμφωνίας με τους Αμερικανούς για αποφυγή εμπλοκής των δυνάμεών τους, αλλά και για να μην αποκαλυφθεί, σε ένα μικρής σημασίας στρατιωτικό επεισόδιο που δεν θα έκρινε την έκβαση του πολέμου, ο τρόπος αντίδρασης του υπερσύγχρονου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος σε μια συνδυασμένη πυραυλική επίθεση. Εξάλλου η Μόσχα δεν έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό S-400 στην Συρία.

Το επόμενο τεστ είναι οι S-300 στην Συρία και η αντίδραση του Ισραήλ…

Η προοπτική εξοπλισμού της Συρίας με S300 αποτελεί έναν από τους εφιάλτες του Ισραήλ την τελευταία εικοσαετία. Το 2013 είχε αποφασιστεί η πώληση τους στην Συρία αλλά τελικά μετά από την παρέμβαση του Τελ Αβίβ προς τον Πούτιν ,ο Ρώσος πρόεδρος ματαίωσε την πώληση τους ως κίνηση καλής θέλησης προς το Ισραήλ.

Η Μόσχα λίγες ώρες μετά την επίθεση επέσεισε την απειλή της μεταφοράς των S300 προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η απειλή αποτρεπτικά στην επανάληψη επιθέσεων τέτοιας κλίμακας εναντίον του κυβερνητικού Στρατού στην Συρία, αλλά και των επιθέσεων που πραγματοποιεί το Ισραήλ στοχεύοντας κυρίως βάσεις που είναι εγκατεστημένοι Ιρανοί.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές το Ισραήλ έχει εξαπολύσει περισσότερες από 150 αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία, με στόχο ιρανικές βάσεις, αποθήκες πολεμικού υλικού και κομβόι μεταφοράς όπλων από την Χεζμπολάχ.

Οι S-300 μπορούν να στοχεύσουν έξι ιπτάμενους στόχους ταυτόχρονα και έχουν βεληνεκές έως 200 χιλιόμετρα. Από το συριακό έδαφος δηλαδή μπορούν να πλήξουν στόχους στον εναέριο χώρο του Λιβάνου από όπου πολύ συχνά διέρχονται ισραηλινά μαχητικά όταν εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον συριακών στόχων.

Με τον ίδιο τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ να δηλώνει ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση, φαίνεται ότι στην παρούσα φάση το θέμα των S-300 μάλλον θα αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο για την Μόσχα,γνωρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωσή και σε εμπλοκή του Ισραήλ, που θα μπορούσε να πλήξει τελικά τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.

Είναι γεγονός ότι η Συρία διαθέτει παλιά ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν αναβαθμιστεί τους τελευταίους μήνες και δεν είναι άσχετη αυτή η εξέλιξη με την κατάρριψη ενός ισραηλινού F16 τον Φεβρουάριο.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την αποτυχία Γαλλικής φρεγάτας να εκτοξεύσει τρεις ναυτικούς πυραύλους και αυτομάτως τέθηκε σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο.

Ήταν όπως επισημαίνουν οι αναλυτές μια μοναδική ευκαιρία για την Ρωσία να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο μια πραγματική μαζική πυραυλική επίθεση του ΝΑΤΟ και να έχει έτσι την δυνατότητα να μελετήσει, την τακτική, τον τρόπο ανάπτυξης των αεροπορικών διανέμων, την κάλυψη τους από τα σκάφη που έπλεαν ανοικτά της Συρίας, το στίγμα των stealth κ.α.

Στην επίθεση εκτοξεύθηκαν 66 πύραυλοι Tomahawks από σκάφη επιφάνειας, 19 JASSM πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από τον αέρα, 8 βρετανικοί Storm Shadow πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη, και 2 γαλλικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από φρεγάτες και επίσης 9 γαλλικοί Scalp εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]