Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FT: Γιατί η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να «αποδεσμεύσει» την Ελλάδα;


Τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία δεν εμφανίζεται έτοιμη να «αποδεσμεύσει» την Ελλάδα εξηγούν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, ενόψει της επικείμενης εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στο ίδιο άρθρο η Ελλάδα αναφέρεται ως «η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που προετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο μετά από οχτώ χρόνια χρηματοδότησης που χαρακτηρίζεται ως «μια πρωτόγνωρη οικονομική κηδεμονία» ενώ αναφέρει πως η ελληνική οικονομία «υπέστη τη χειρότερη ύφεση από κάθε άλλη χώρα στους σύγχρονους καιρούς».

Οι FT παρουσιάζουν το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι με τη θέση του ΔΝΤ για μια γενναία ελάφρυνση του χρέους να είναι σταθερή.

«Έχοντας κρατήσει την Αθήνα υπό αυστηρό έλεγχο από το 2010, πώς μπορούν οι πρωτεύουσες της ευρωζώνης να εξασφαλίσουν ότι οι Έλληνες - οι οποίοι τους χρωστάνε πάνω από 200 δισ. ευρώ σε χρήματα φορολογουμένων - θα συνεχίσουν να τους αποπληρώνουν για τις επόμενες έξι δεκαετίες;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Αλλά οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία εμφανίζονται διστακτικές κι αυτό γιατί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα σημάνει μικρότερη επιστροφή χρημάτων για τους φορολογούμενούς τους», προσθέτει.

Το διακύβευμα είναι ένας «δυναμικός» μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέει τις πληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη.

«Το Βερολίνο και οι βόρειοι σύμμαχοί του που παραμένουν ακόμα «τραυματισμένοι» από τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ το 2015 επιθυμούν ο μηχανισμός να συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, επιμένει ότι η Bundestag θα πρέπει να αποφασίζει κάθε χρόνο για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι πιο σκληροπυρηνικοί επιθυμούν μια αποτελεσματική ρήτρα διακοπής που θα διακόπτει την ελάφρυνση αν η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θα έχει μετά τη λήξη του προγράμματος και στους δημοσιονομικούς στόχους» σημειώνει το δημοσίευμα.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία και το ΔΝΤ, καταλήγει το δημοσίευμα, πιέζουν για ένα αυτόματο σύστημα που δεν θα αφήνει περιθώρια για παρεμβάσεις πολιτικού τύπου από το Βερολίνου. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι η Ε.Ε. βλέπει στα σοβαρά τη βοήθεια προς την Ελλάδα σημειώνει το δημοσίευμα.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]