Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βοσνία: ζητούν έλεγχο της Υπηρεσίας Πληροφορίων…


Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές λένε ότι η έλλειψη ελέγχου του Βοσνιακού Κοινοβουλίου για το έργο της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας είναι ανησυχητική.

Η μεικτή επιτροπή του κοινοβουλίου του κράτους της Βοσνίας, η οποία εποπτεύει το έργο της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφοριών, ήταν χωρίς προεδρία για μήνες, λόγω πολιτικών διαφωνιών.

«Αυτή η κατάσταση γίνεται παράλογη επειδή δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος πάνω σε αυτό το πρακτορείο, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι κάνει», δήλωσε η Nusanka Maikik, βουλευτής της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών SNSD.

H Maikik εξέφρασε τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι, σε αυτή την περίπτωση, οι βουλευτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούν και τι ή αν τα μέτρα επιτήρησης είναι νόμιμα και ποιος το ορίζει.

Το πρόβλημα χρονολογείται από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το κοινοβούλιο ανάγκασε τον Niko Spiric, άλλο βουλευτή του SNSD, να παραιτηθεί από θέση του. Κανείς δεν τον αντικατέστησε, αφού απέτυχαν πολλές προσπάθειες ψήφου για νέα προεδρία.

Η Maikik κατηγόρησε το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, SDS, το οποίο είναι μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού σε κρατικό επίπεδο, αλλά το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην οντότητα που εδρεύει στη Σερβία, τη Republika Srpska.

«Η SDS είχε μια ιδέα να ψηφίσει για την αντικατάσταση του Spiric και γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να επιλεγεί από το κόμμα μας, αλλά θα κάνει τα πάντα για να το εμποδίσει», δήλωσε η Maikik.

Ο Darko Babalj, βουλευτής SDS και μέλος της μικτής επιτροπής εποπτείας του οργανισμού, επέμεινε ότι η κατάσταση ήταν λιγότερο δραματική.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι που θέλαμε στην SDS, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κατηγορούμε μόνο εμάς ή να το χρησιμοποιήσουμε για οποιοδήποτε είδος πολιτικών αγώνων», δήλωσε ο Babalj.

Ο Babalj δεν είπε αν θα καλυφθεί σύντομα η κενή θέση ή αν θα χρειαστεί να περιμένει τις γενικές εκλογές του φθινοπώρου και τους νέους βουλευτές για να ντιμετωπιστεί το ζήτημα..

Ο Goran Kovacevic, καθηγητής της Σχολής Στρατιωτικών και Ασφαλιστικών Σπουδών του Σαράγιεβο, δήλωσε ότι το θέμα δεν πρέπει να αποτελεί θέμα πολιτικών συγκρούσεων.

«Μπορούμε να δούμε και πάλι ότι ακόμα και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποια καθημερινά παλιά παιχνίδια που παίζονται σε πολιτικούς κύκλους εδώ», είπε.

Δεδομένης της συνολικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα, αμφισβητείται ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Πληροφοριών της Βοσνίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ωστόσο, για τη Σερβική οντότητα της Βοσνίας η υπόθεση έχει ειδική σημασία καθώς κατηγορείται από τις Βοσνιακές πηγές πληροφοριών ότι σχεδιάζει την αύξηση της ρωσικής επιρροής στη χώρα, κάτι που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν θέλουν να επιτρέψουν αλλά στο μεταξύ στο ζήτημα δείχνουν όπως έχουν χάσει ένα σημαντικό τους σύμμαχο, την Τουρκία.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]