Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συστάσεις Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα


H Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας

«Η πτήση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου διαρκεί μόνο μερικά λεπτά» ανάφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για υποτιθέμενη δήλωση Έλληνα πολιτικού πως «η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην Άγκυρα σε μία ώρα», σημειώνοντας ωστόσο και ο ίδιος ότι αγνοεί τη δήλωση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων Dogan, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τη μία έκανε επίκληση για ειρήνη και συνεργασία στο Αιγαίο, χωρίς άσκοπες και άκαιρες ερμηνείες, αλλά από την άλλη κάλεσε την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σε δυσμενή θέση την Τουρκία.

Ακόμη, ο Μ. Τσαβούσογλου σχολίασε πως τα ελληνικά ΜΜΕ συχνά εκτοξεύουν κατηγορίες κατά της Τουρκίας, ευχήθηκε όμως η Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης και στο Κυπριακό τονίζοντας πως «οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν ακόμα να φανταστούν ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους» και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξουν ξαφνικά». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, ανέφερε ότι εδώ και 50 χρόνια που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα υπήρχε ο στόχος της ίδρυσης μιας νέας συνεταιρικής ομοσπονδίας αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα αποτέλεσμα. «Η διαδικασία μεταξύ του 2008-2017 κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2017. Η ε/κ πλευρά δεν πλησιάζει για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού στην βάση της πολιτικής ενότητας και στον διαμοιρασμό της εξουσίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική των Ε/κ για ‘μη ίδρυση ενός κοινού μέλλοντος’ με τους Τ/Κ. «Ενόσω δεν αλλάζει η στάση της Ε/κ πλευράς, η οποιαδήποτε διαδικασία η οποία στοχεύει στην ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στο νησί είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δεν αναμένουν να αλλάξει η νοοτροπία των Ε/Κ ξαφνικά. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό», ανέφερε.

«Εμείς διατηρούμε σε κάθε περίπτωση την πεποίθησή μας για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, βασισμένης στο διάλογο και την διπλωματία για το Κυπριακό. Δεν θα αλλάξει ποτέ η πραγματικότητα ότι οι δύο πλευρές στο νησί είναι πολιτικά ισότιμες και μόνο σε αυτή την πραγματικότητα μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση. Η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τ/κ».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]