Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Daily Mail: Βρετανοί στρατιώτες βασάνιζαν Κύπριους αγωνιστές μέχρι θανάτου


Το δημοσίευμα βασίζεται στη μαρτυρία του 79χρονου Τζέιμι Έικιν και στο αρχείο του αποθανόντος ταγματάρχη Μάικ Στόουρτον

Τις μαρτυρίες Βρετανών στρατιωτών περί βασανισμού Κυπρίων κρατουμένων αγωνιστών κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 έφερε στο φως η Mail on Sunday.

Το αναλυτικό δημοσίευμα έχει τον ενδεικτικό τίτλο «Το μυστικό στρατόπεδο βασανιστηρίων της Βρετανίας και η δυσωδία μίας συγκάλυψης: Πώς οι γενναίοι άνδρες που διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίηση φυλακισμένων σε βρετανική βάση στην Κύπρο αγνοήθηκαν… μέχρι τώρα».

Βασίζεται στη μαρτυρία του 79χρονου σήμερα Τζέιμι Έικιν και στο αρχείο του αποθανόντος ταγματάρχη Μάικ Στόουρτον, οι οποίοι το 1958 υπηρετούσαν στο 2ο Τάγμα της Φρουράς Γρεναδιέρων στην Κύπρο.

Ένα βράδυ εκείνου του Οκτωβρίου, ο 19χρονος τότε Υπολοχαγός Έικιν είχε λάβει διαταγή από τον Ταγματάρχη του να πάει για βραδινή φύλαξη ενός «κέντρου ανακρίσεων» που λειτουργούσαν οι Βρετανοί στην περιοχή της Κυθρέας.

Εκείνο το βράδυ ο νεαρός Βρετανός στρατιώτης άκουσε κραυγές πόνου από Κύπριους αιχμαλώτους, τους οποίους είδε τις επόμενες ημέρες σε άσχημη κατάσταση. Συνάδελφός του μάλιστα του αποκάλυψε ότι είδε έναν Κύπριο φυλακισμένο να δέχεται βίαια χτυπήματα στο λαιμό, καθώς επίσης στο στομάχι και πίσω από τα γόνατα με κομμάτια πάγου.

Λίγο αργότερα ο κ. Έικιν έμαθε από τον Έλληνα υπεύθυνο του κέντρου ανακρίσεων πως ένας φυλακισμένος είχε πεθάνει στη διάρκεια της ανάκρισης και πως την ώρα του ξυλοδαρμού τοποθετούταν πάγος ώστε να μη δημιουργούνται μελανιές στο σώμα του.

Ο κ. Έικιν λέει στη βρετανική εφημερίδα ότι ορισμένοι άλλοι Βρετανοί αξιωματικοί διαφώνησαν μαζί του όταν αντέδρασε, θεωρώντας πως ως «τρομοκράτες» οι Κύπριοι κρατούμενοι άξιζαν όσα υφίσταντο.

Θορυβημένος πάντως από τις καταγγελίες του στρατιώτη του, ο Ταγματάρχης Στόουρτον προσπάθησε αρχικά να αναφέρει τις μαρτυρίες στο αρχηγείο του τάγματος, αλλά ο Διοικητής απουσίαζε και έτσι, κατόπιν σκέψης και συζήτησης με τον Υπολοχαγό Έικιν κατήγγειλε τα περιστατικά στον Γραμματέα του Κυβερνήτη σερ Χιου Φουτ.

Ο ίδιος ο Κυβερνήτης, αναφέρει το δημοσίευμα, μετέβη στη συνέχεια στο κέντρο ανακρίσεων, αλλά όλα τα ίχνη των βασανιστηρίων είχαν σβηστεί. Στο αρχείο του, μάλιστα, ο Ταγματάρχης Στόουρτον αναφέρει πως η μετάβαση του σερ Χιου Φουτ στο κέντρο καθυστέρησε λόγω ενός ανεξήγητου μπλόκου στο δρόμο.

Σε ό,τι αφορά τη στάση άλλων αξιωματικών, στο αρχείο του ο Ταγματάρχης Στόουρτον έχει σημειώσει πως αντέδρασαν με αδιαφορία. «Έμεινα με την εντύπωση ότι αγωνιούσαν να μάθουν όσο το δυνατόν λιγότερα (για τα καταγγελλόμενα περιστατικά)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αρχείο που έχει περιέλθει στη διάθεση της Mail on Sunday.

Η εφημερίδα κατονομάζει το θύμα εκείνης της νύχτας του Οκτωβρίου (16/10/1958) στην Κυθρέα ως Σπύρο Χατηγιακουμή. Για το θάνατό του δεν καταδικάστηκε κανείς, με τον ιατροδικαστή να μην καταλήγει σε οριστικό πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου.

Αργότερα ο Ταγματάρχης Στόουρτον ενημερώθηκε πως λόγω των καταγγελιών του προς ανωτέρους του δύο αξιωματικοί πέρασαν από στρατοδικείο. Αλλά ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 2001 ενοχλημένος από την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες βρετανικές στρατιωτικές αρχές.

Ο γιος του Ταγματάρχη, ο Χάρι Στόουρτον, δηλώνει στην εφημερίδα ότι έπειτα από τις καταγγελίες πολλοί αξιωματικοί απέφευγαν τον πατέρα του, κάτι που τον στενοχωρούσε.

Το περιστατικό επρόκειτο να συμπεριληφθεί σε βιβλίο ανώτερου αξιωματικού των Γρεναδιέρων, το οποίο όμως όταν τελικά εκτυπώθηκε το 1996 δεν περιλάμβανε καμία σχετική αναφορά, παρά την αλληλογραφία του συγγραφέα τόσο με τον Στόουρτον όσο και με τον Έικιν.

Σύμφωνα με τον Τζέιμι Έικιν, ο συγγραφέας Συνταγματάρχης Όλιβερ Λίντσεϊ αργότερα του απολογήθηκε για την παράλειψη, λέγοντας ότι το σχετικό απόσπασμα είχε λογοκριθεί από το Υπουργείο Άμυνας, παρά το ότι είχαν περάσει σχεδόν 40 χρόνια.

Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα, οι καταγγελίες των Έικιν και Στόουρτον περιλαμβάνονται σε ένα νέο βιβλίο, του Άλγκι Κλαφ (Algy Cluff) με τίτλο ‘Unsung Heroes’.

ΚΥΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Να βοηθησουμε λιγο τους Αγγλους γιατι φαινεται οτι ξεχνανε ευκολα!


    -Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν κατασταλτικά μέτρα τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 40’,καθώς η Κύπρος υπέστη την άρνηση των περισσοτέρων θεμελιωδών δικαιωμάτων,μέσω επιβολής προστίμων, φυλακίσεων,απαγορεύσεως χρησιμοποίησης μεγαφώνων ,ακόμα και της μετονομασίας δρόμων.
    Αντιθέτως, οι Τούρκοι, τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 40’, απαιτούσαν την επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία με το επιχείρημα ότι η παραχώρηση στην Ελλάδα θα οδηγούσε στην ανάληψη της εξουσίας της νήσου από τους κομμουνιστές!!

    -Υπενθυμιζουμε το «Σύμφωνο του Ατλαντικού» της 14ης Αυγούστου 1941 όπου διακηρύσσεται το δικαίωμα όλων των λαών να διαλέξουν την μορφή διακυβέρνησης,κάτω από την οποία θα ζούσαν.Η Παγκόσμια Διακήρυξη περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εγκρίθηκε από την Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10/12/1948,διακήρυξε ως υπέρτατη βλέψη του κοινού λαού ότι «οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν την ελευθερία του λόγου και της θρησκείας και την ελευθερία από τον φόβο και τη φτώχια».

    -Επιπλέον στον «Χάρτη του Ποτόμακ»,(29/6/1954) που ενσωμάτωνε τις κοινές αρχές της Αγγλοαμερικανικής πολιτικής,που υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Άϊζενχάουερ και το Βρεταννό πρωθυπουργό Τσώρτσιλλ.Το εδάφιο ΙΙΙ αναφέρει:
    «Υποστηρίζουμε την αρχή της αυτοδιοίκησης και θα αγωνιστούμε σοβαρά με κάθε ειρηνικό μέσο για να εξασφαλίσουμε την ανεξαρτησία όλων των χωρών,που οι λαοί τους επιθυμούν να ζήσουν ανεξάρτητοι και μπορούν να το κάνουν.Καλωσορίζουμε τις διαδικασίες που οδηγούν προς αυτό το στόχο,όπου χρειάζονται ακόμη».
    Επιβεβαίωση των παραπάνω ήταν η απάντηση του Υπουργού Αποικιών Όλιβερ Λύτελτον στο μέλος του Κοινοβουλίου Έμρυς Χιούζ, στις 20 Ιουλίου 1954, αν το Εδάφιο ΙΙΙ θα εφαρμοζόταν στην Κύπρο , ότι το συγκεκριμένο εδάφιο αντικατόπτριζε την πολιτική των βρετανικών κυβερνήσεων όλων των κομμάτων επί πολλά χρόνια σχετικά με την πολιτική πρόοδο όλων των αποικιακών εδαφών περιλαμβανομένης και της Κύπρου !!!

    Και η "επαλήθευση" τους:

    -Απαγχονισμός των αγωνιστών της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραόλη και Ανδρέα Δημητρίου την 10/5/1956,
    -εκτελέσεις του κυβερνήτη της Κύπρου Τζον Χάρντιγκ κατά των Στέλιου Μαυρομμάτη,Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη.

    -Ο Χάρντιγκ μάλιστα με το που έφθασε στην Κύπρο (αρχές Οκωβρίου 1955) ζήτησε να συναντήσει τον Μακάριο και του υποσχέθηκε αυτοδιάθεση,όταν όμως οι στρατηγικές ανάγκες της Μ.Βρεταννίας το επιτρέψουν!!!



    Πηγή 1: «Ιστορία της Κύπρου » ,Στ.Παντελής

    Πηγή 2:«Επίτομη Ιστορία της Κύπρου », Στ.Καρκαλέτσης


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΟΥΛΟΙ!μουλωχτοί!ανθέλληνες! Αν και η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί, υποτίθεται, να ισχύει μέχρι σήμερα, ωστόσο, η εσκεμμένη παραβίασή της στα χρόνια που ακολούθησαν επέτρεψε την έντεχνη μετατροπή, από Βρετανούς και Τούρκους, του Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959 σε ενδοκοινοτικό πρόβλημα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

    Οι σπόροι της διχόνοιας εμφυτεύθηκαν με τη Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου το 1960, που οδήγησε το ΄63-΄64 στις ενδοκοινοτικές ταραχές και επιστεγάστηκαν με τραγικό τρόπο από την τουρκική εισβολή το 1974.

    Η ύπουλη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης το 1878, μεταξύ Βρετανίας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που καθόρισε το μέλλον της Κύπρου, αποδεικνύει πως η μυστική διπλωματία είναι μια πρακτική που συνηθίζεται στις διεθνείς σχέσεις. Αν λάβουμε επιπλέον υπ' όψιν ότι η Κύπρος άλλαξε ιδιοκτήτες για έναν πόλεμο (Ρωσοτουρκικό), στον οποίο η ίδια ούτε καν συμμετείχε, τότε αυτό θα μας επιτρέψει να σκεφτούμε λίγο πιο προσεκτικά και στρατηγικά τα επόμενα βήματα επίλυσης του Κυπριακού.
    sigmalive.com/simerini/politics/337059/h-mystiki-agglotourkiki-symfonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Η ΕΟΚΑ και η προδοσία των κομμουνιστών

    01/04/2010 in Αριστερά, Ιστορία, Ιδανικά, Πολιτική | Tags: Άγγλοι, Αριστερά, ΑΚΕΛ, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, Κ.Κ.Ε, Κύπρος, ΛΑ.Ο.Σ, Μέλος της ΝΕ.Ο.Σ, Μαύρο Ιστολόγιο Κομμουνισμού, ΝΕ.Ο.Σ, Νίκος Ζαχαριάδης, αγώνας




    Σαν σήμερα, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε ο ηρωϊκός αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

    Σκοπός μας δεν είναι να αναφέρουμε την ιστορία και τη δράση της οργάνωσης, εξάλλου υπάρχουν πάρα πολλά αφιερώματα που μπορείτε να διαβάσετε, αλλά να καταγράψουμε για ακόμα μια φορά τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στα μεγάλα ιστορικά εθνικά γεγονότα.

    Ας δούμε τι γράφει η εφημερίδα “ΣΗΜΕΡΙΝΗ” της Κύπρου στο σημερινό φύλλο (1η Απριλίου 2010):

    Τίμησαν με ανακοινώσεις την 1η Απριλίου

    ΚΟΜΜΑΤΑ

    Κόμματα με χθεσινή τους ανακοίνωση τίμησαν την επέτειο της 1ης Απριλίου, αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου. Σημειώνεται ότι επίσημες ανακοινώσεις εξέδωσαν όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ.

    (http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/253475)

    Γιατί άραγε αυτή η σιωπή από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου; Να γιατί:
    ...
    https://melostisneos.wordpress.com/2010/04/01/%CE%B7-%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]