Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στα Βαλκάνια ζουν οι ακρίτες της Ευρώπης: Να καταγγελθεί η τουρκική προκλητικότητα…


Γράφει η Έρντα Πρέντσι

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων της 17ης Μαΐου, που θα διεξαχθεί στη Σόφια της Βουλγαρίας, θα ήταν χρήσιμο να τονισθεί η αναγκαιότητα καταγγελίας κάθε τουρκικής προκλητικότητας απέναντι σε ευρωπαϊκά κράτη και μέλη του ΝΑΤΟ.

Οπότε και τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης που για αιώνες φύλατταν την υπόλοιπη Ευρώπη από οποιονδήποτε κατακτητή.

Η Ελλάδα, εκτός από την οικονομική κρίση, έχει να αντιμετωπίσει τόσο την προσφυγική κρίση όσο και την κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έιναι η χώρα που χρειάζεται τη στήριξη των υπόλοιπων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο ποτέ άλλοτε. Παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία στην Ελλάδα μέσω της συμμετοχής της σε αυτές τις συναντήσεις κρατικών λειτουργών αφενός να συσφιξει τις σχέσεις της με περιφερειακά κράτη που αντιλαμβάνονται τον τουρκικό αναθεωρητισμό ως απειλή και αφετέρου από κοινού σύμπραξη των κρατών των Βαλκανίων με στόχο να εκθέσουν με κάθε τρόπο την τουρκική απειλή όχι μόνο για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλης της Ευρώπης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας εν δυνάμει δικτάτορας που απειλεί τους πάντες και τα πάντα στο πέρασμά του. Ονειρεύεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία και είδαλμά του είναι ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί εμπόδιο στις επιδιώξεις του. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα Βαλκάνια για δεύτερη φορά όπως έκανε αιώνες πριν αφήνοντας αβοήθητη τη Βασιλεύουσα στην επέλαση των Οθωμανών. Χάρις τους ακρίτες της ανατολικής Ευρώπης η δυτική Ευρώπη απολάμβανε την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό. Η Ευρώπη έχει ηθικό χρέος να στηρίξει τα Βαλκάνια και να βάλει ένα τέλος στον τουρκικό επεκτατισμό.

Η Τουρκία έχει δείξει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τους διεθνείς θεσμούς αλλά τους επικαλείται μόνο όταν προωθεί τα συμφέροντά της ή για να ασκεί πιέσεις. Αν και μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική μας ακεραιότητα παραβιάζοντας συστηματικά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, το τουρκικό ναυτικό αλωνίζει στο Αιγαίο και το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής προωθεί αυτονομιστικές τάσεις στη Θράκη. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης για την εκπλήρωση των οικονομικών απαιτήσεών της από την ΕΕ. Τα κονδύλια που εισπράττει τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος που απειλείται από την Τουρκία είναι η Κύπρος. Το 1974 κατέλαβε μέρος της Μεγαλονήσου όντας μέλος του ΝΑΤΟ ενώ σήμερα αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κύπρου ασκώντας συνεχείς πιέσεις. Συνεπώς, ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την Ευρώπη είναι εμφανέστατος και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια του Σουλτάνου.

Οι χλιαρές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δεν είναι αρκετά ισχυρές ώστε να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις του Ερντογάν. Χρειάζεται ενιαίο στρατηγικό σχέδιο όλων των ευρωπαϊκών κρατών ειδικά τώρα που προεδρεύει ένα βαλκανικό κράτος. Επιπλέον, ο Ερντογάν είναι αρκετά απασχολημένος με τις προεδρικές εκλογές και τις εσωτερικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία θα ήταν ένα χαστούκι για το ολοκληρωτικό καθεστώς του Ερντογάν. Άλλωστε, η Ευρώπη οφείλει να προασπίζεται, με κάθε μέσο που διαθέτει, αξίες όπως είναι η δημοκρατία, η εδαφική ακεραιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις μια Αλβανίδα να μιλάει για Βασιλεύουσα και για την χώρα "της" την Ελλάδα.Να μιλάει για πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει την χώρα "της".Το ένα εκατομμύριο Αλβανών που εισέβαλλαν στην πατρίδα μας και κλέβουν,βιάζουν,σκοτώνουν καθημερινά δεν το βλέπει.Και εκτός αυτών είναι και αχάριστη έναντι των φίλων τους των Τούρκων που χωρίς αυτούς θα ήταν ακόμα στον Καύκασο και η χερσόνησος του Αίμου(και όχι Balkan) θα ήταν μιά φυσιολογική περιοχή.Σαν πολύ ...πολυτισμικό δεν έγινε το ιστολογιό σου Κωνσταντίνε;Έλληνες φοιτητές που κάνουν την πτυχιακή τους δεν υπάρχουν;Μαζί με την συγκεκριμένη κυρία τέλειωσαν το Πάντειο άλλες έξι αλβανίδες.Δηλαδή σε λίγα χρόνια θα μιλούν για τα Ελληνικά συμφέροντα τέτοιοι "αναλυτές";Με αυτόν τον τρόπο τους βοηθάς να αποκτούν δημοσιεύσεις για την εξέλιξη τους.Βοήθα κάποιον Έλληνα ,αν μη τι άλλο.Δεν έχεις αναρωτηθεί γιατί τελευταία ξεφύτρωσαν τόσοι αλλοδαποί "διεθνολόγοι"στην Ελλάδα;Τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]