Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυρά της Ρω ύψωνε επί 39 χρόνια, κάθε μέρα, την ελληνική σημαία


Του Σάκη Μουμτζή

Όταν ο υπουργός εξωτερικών δήλωνε, τότε, το 1996, πως την Ελληνική σημαία στα Ίμια «την πήρε ο αέρας», θέλω να πιστεύω πως δεν είχε αντιληφθεί ότι, ουσιαστικά, παραιτείτο από την κυριαρχία του Ελληνικού κράτους επί των δύο αυτών βραχονησίδων.

Γιατί η σημαία συμβολίζει και δηλώνει κυριαρχία.

Η περιοχή έκτοτε έγινε γκρίζα. Αγνώστου ιδιοκτησίας ή την ιδιοκτησία των δύο βραχονησίδων συνδιεκδικούσαν Ελλάδα και Τουρκία. Η 31η Ιανουαρίου 1996 ήταν μια ημέρα χωρίς επιστροφή στην προηγουμένη κατάσταση.

Το status quo ante ήταν αδύνατο. Ο Έλληνας βοσκός δεν θα μπορούσε να ξαναβοσκήσει τα πρόβατα του. Απλό, αλλά πολύ σημαντικό γεγονός.

Μετά τον εμβολισμό του Ελληνικού πλοίου «Γαύδος» από το Τουρκικό, στην περιοχή των Ιμίων, και τα όσα επακολούθησαν, μιλήσαμε πως η γκρίζα ζώνη μετατράπηκε, de facto, σε Τουρκική ζώνη. Και οι προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού των εξωτερικών επιβεβαίωσαν τους φόβους μας.

Τα Ίμια προσαρτήθηκαν στην Τουρκία.

Αυτό σημαίνει πως το επόμενο, αμέσως, βήμα θα είναι η ανύψωση της Τουρκικής σημαίας στις δύο βραχονησίδες.

Και η Ελληνική πολιτική ηγεσία τι κάνει; Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, βυθισμένες σε έναν μακάριο ύπνο αδυνατούν να συλλάβουν αυτό που έρχεται.

Και το μήνυμα οι γείτονες μας το έστειλαν με αυτό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο νησάκι Ανθρωποφάγος, που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων.

Τι έγινε εκεί; Τρεις νεαροί έκαναν αυτό που θεωρούσαν αυτονόητο. Ύψωσαν την Ελληνική σημαία σε ένα νησάκι που βρίσκεται στην Ελληνική επικράτεια.

Στην νήσο Ρω, η «κυρά της Ρω», κάθε πρωί από το 1943 ως την ημέρα του θανάτου της (1982), έκανε έπαρση της Ελληνικής σημαίας, μπροστά στα μάτια των Τούρκων.

Αυτή η σοφή γερόντισσα ήξερε τι έπραττε. Με αυτήν την κίνηση της δήλωνε πως το νησί της είναι Ελληνικό. Και γι΄αυτό το Ελληνικό Κράτος την βράβευσε, ποικιλοτρόπως, λίγο πριν πεθάνει, και στην κηδεία της, που έγινε δημοσία δαπάνη, παρέστη και ο τότε υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Α. Δροσογιάννης.

Προχθές, o σημερινός υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε την πρωτοφανή και συγχρόνως ταπεινωτική δήλωση πως: « όσοι υψώνουν σημαίες να είναι έτοιμοι και να τις υπερασπιστούν».

Μάλλον αγνοεί ο υπουργός πως την Ελληνική σημαία, που δηλώνει την Εθνική μας κυριαρχία, την υπερασπίζονται οι Ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Γι΄αυτό τις έχουμε και γι΄αυτό δαπανούμε δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για την άμυνα μας.

Τις σημαίες σε χώρες που σέβονται και τιμούν όσα αυτή δηλώνει, δεν τις «παίρνει ο αέρας» ούτε τις υπερασπίζονται ιδιώτες.

Σήμερα, η παραμικρή απώλεια θαλάσσιου και νησιωτικού χώρου θα έχει αύριο συνέπειες στην χωροθέτηση της ΑΟΖ με ό,τι αυτό σημαίνει.

O A. Tσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο, ελάχιστη ευαισθησία δείχνουν για τα Εθνικά μας θέματα. Αυτή η στάση εκπορεύεται από την ιδεολογία τους.

Ας βγει μπροστά η Νέα Δημοκρατία και να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό την σοβαρότητα των στιγμών που ζούμε, τηρώντας συγχρόνως την μόνη ενδεδειγμένη στάση:

Την προάσπιση του Ελληνικού εδάφους και του θαλάσσιου χώρου που το περιβάλλει, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τις διεθνείς συνθήκες.

Σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας δεν συγχωρούνται Σολομώντειες λύσεις και «μετριοπαθείς» θέσεις. Ο κατευνασμός είναι η χειρότερη επιλογή.

Ένα έδαφος ή ένας θαλάσσιος χώρος είτε μας ανήκει είτε δεν μας ανήκει!

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]