Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με δύο γαλλικές φρεγάτες ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό


Δύο γαλλικές φρεγάτες, τύπου FREMM, θα αποκτήσει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, ενώ εξετάζεται η απόκτηση ακόμα δύο σε δεύτερο στάδιο.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει με τον Εμάνουελ Μακρόν, όπου συμφώνησαν στην απόκτηση των φρεγατών, με χρονομίσθωση (leasing), ενώ εξετάζεται σε δεύτερο στάδιο η απόκτηση ακόμα δύο.

«Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα η Καθημερινή, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν., όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων Belh@rra έχουν ξεκινήσει (όπως αποκάλυψε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η «Κ») πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά. Μάλιστα, το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, ουσιαστικά, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία. Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]