Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Handelsblatt: Τα παιγνίδια εξουσίας του Ερντογάν


Παρά την έντονη επιδίωξη της πολιτικής σταθερότητας, η αμφισβήτηση για την πολιτική Eρντογάν επιτείνεται, ενώ και από τους οπαδούς του κόμματός του, ΑΚΡ, διατυπώθηκε η κριτική άποψη ότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες και η προοπτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ασαφής

«Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία - Ο ηγέτης του τουρκικού κράτους Ερντογαν, θέλει τη διεξαγωγή εκλογών 17 μήνες νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση δεν έχει καθόλου χρόνο για έναν αποτελεσματικό προεκλογικό αγώνα. Και η οικονομία της χώρας θέλει διακαώς κυρίως ένα πράγμα: σταθερότητα» γραφεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

H εφημερίδα σημειώνει ότι εν μέσω μίας μακράς περιόδου αρνητικών εξελίξεων για την Τουρκία – τρομοκρατικά χτυπήματα, απόπειρα πραξικοπήματος, αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος, διαπληκτισμοί με τους δυτικούς εταίρους – οι πολύ καλές ειδήσεις ήρθαν στα τέλη του 2017 και αφορούσαν τις εντυπωσιακές επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνεται, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε αύξηση 11,1%, επίδοση υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ακόμη και από αυτή της κινεζικής οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή που προκάλεσε έκπληξη – αναφέρει στη συνέχεια το ρεπορτάζ – οδήγησε και στο ερώτημα σχετικά με το για πόσο θα μπορούσε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική της τουρκικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει μεγάλα σχέδια, καθώς επιδιώκει μία συνολική αναδόμηση της κρατικής υπόστασης της χώρας του. Ωστόσο, παρά την οριακή του νίκη στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017, για τις αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει απαιτείται από το ισχύον σύνταγμα της χώρας μία ακόμη προεδρική εκλογή, η διεξαγωγή της οποίας κανονικά σχεδιαζόταν για το Νοέμβριο του 2019.

Όπως επισημαίνεται ακολούθως, κεντρικό ζήτημα έως την αρχικά σχεδιαζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αποτελούσε αφενός η αντοχή της τουρκικής οικονομίας και αφετέρου η διατήρηση της υποστήριξης των ξένων επενδυτών προς τη χώρα. Ήδη με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε διακινδυνεύσει σχεδόν μία κατάρρευση των σχέσεών του με τη Δύση, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Από την άλλη πλευρά, τόσο η οικονομία της χώρας όσο και οι ξένοι επενδυτές θέλουν κυρίως ένα πράγμα και αυτό είναι η σταθερότητα, ακόμη και αν το τίμημα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ισχύος για τον Πρόεδρο Eρντογάν.

Η Handelsblatt σημειώνει την εντεινόμενη δραστηριότητα των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλοί γερμανικοί όμιλοι, που είτε έχουν ήδη μία καθιερωμένη παρουσία εκεί (όπως η Krone), είτε έχουν πρόσφατα επεκταθεί και στην Τουρκία (όπως η Siemens). Από την άλλη μεριά όμως, επισημαίνεται ότι η ίδια χώρα έχει πίσω της το χειρότερο κύμα μαζικών συλλήψεων και διώξεων στην ιστορία της, ενώ ο Πρόεδρός της δεν έχει κρύψει ποτέ την επιθυμία του να καταστεί ένας ισχυρός ηγέτης, με τη διαφορά ότι μεσοπρόθεσμα η όποια επιτυχία του σε αυτό το εγχείρημα εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το δημοσίευμα σημειώνει ότι , παρά την έντονη επιδίωξη της πολιτικής σταθερότητας, η αμφισβήτηση για την πολιτική Eρντογάν επιτείνεται, ενώ και από τους οπαδούς του κόμματός του, ΑΚΡ, διατυπώθηκε η κριτική άποψη ότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες και η προοπτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ασαφής. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο προστέθηκαν και οι φήμες περί αποχώρησης από την κυβέρνηση του αρμόδιου για θέματα οικονομίας Αντιπροέδρου, Μεχμέτ Σιμτσέκ, o οποίος θεωρείται επιπρόσθετα κι ως ένας από τους πλέον σταθερούς παράγοντες αναφοράς για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις στη χώρα.

Κατά συνέπεια, υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Eρντογάν προτίμησε την επιλογή των πρόωρων εκλογών, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Με δεδομένο ότι αυτές θα διεξαχθούν σε μόλις εννέα εβδομάδες, για την αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτα τα χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία ενός προεκλογικού αγώνα, παρά τις μαχητικές δηλώσεις των στελεχών της και παρά την απαίτησή της για την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά όμως των επενδυτών, η ανακοίνωση των εκλογών αντιμετωπίζεται ως μία κατά βάση θετική εξέλιξη, καθώς πολλοί θεωρούν ότι μετά τη διεξαγωγή τους η τουρκική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει βήματα προς την σταθεροποίηση του νομίσματος και την ανάσχεση του πληθωρισμού.

Ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας και γαμπρός του τούρκου Προέδρου, Berat Albayrak, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα προβάλλει το ζήτημα των επενδύσεων από τη Γερμανία στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Όπως λέει, «χωρίς αμφιβολία» οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην στροφή της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τέλος, ο Τούρκος πολιτικός απευθύνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τις γερμανικές επιχειρήσεις υπογραμμίζει ότι «Σε αυτό το πεδίο, βλέπουμε τις γερμανικές εταιρίες ως τους δυνητικά σημαντικότερους εταίρους μας».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]