Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Ποινές φυλάκισης σε 15 δημοσιογράφους της Cumhuriyet για τρομοκρατία


Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε φυλάκιση από δυόμισι μέχρι επτάμισι έτη 15 συνεργάτες, στην πλειονότητα τους δημοσιογράφους, της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ αθώωσε τρεις άλλους, αναφέρει ανακοίνωση της εφημερίδας.

Επιπλέον, η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε πως η υπόθεση που αφορά τον δημοσιογράφο Καν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτη της, θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τους υπόλοιπους συνεργάτες της εφημερίδας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δημοσιογράφοι, ηγετικά στελέχη και συνεργάτες της Cumhuriyet, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αθωότητας τους ενώπιον του δικαστηρίου της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. «Θα βγούμε από εδώ με το κεφάλι ψηλά και θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη δημοσιογραφία, παρά τις δυσκολίες σε ένα περιβάλλον με παντελή έλλειψη ευνομίας και δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο χρονικογράφος Καντρί Γκιουρσέλ.

«Ζητώ την αθώωση, τη δική μου και των συναδέλφων μου» συμπλήρωσε ο επιφανής Τούρκος δημοσιογράφος που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους πέρυσι αφού πέρασε 11 μήνες στη φυλακή, υπό προληπτική κράτηση.

Σε αυτή τη δίκη, η οποία αναδείχθηκε σε σύμβολο των επιθέσεων σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, οι συνεργάτες της εφημερίδας βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες βοήθειας και ενίσχυσης διαφόρων «τρομοκρατιικών» οργανώσεων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και η οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Η τουρκική εφημερίδα, από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτει όσα προσάπτουν στους συνεργάτες της, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «παράλογες» και κάνοντας λόγο για μια πολιτική δίκη που έχει στόχο τη φίμωση και των τελευταίων ανεξάρτητων ΜΜΕ στην Τουρκία.

«Η κατηγορούσα αρχή δεν διαθέτει καμία απόδειξη», διαβεβαίωσε σήμερα ο Φικρέτ Ιλκίζ, ένας εκ των δικηγόρων υπεράσπισης, στην τελευταία του αγόρευση. «Σε αυτήν την υπόθεση, δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι άσκησαν δημοσιογραφία. Η ίδια η ύπαρξη της Cumhuriyet γίνεται αντιληπτή ως έγκλημά», προσέθεσε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]