Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα "βρήκαν" ΗΠΑ και Τουρκία


“Οδικός χάρτης” για ομαλοποίηση σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας

Προς ομαλοποίηση βαίνουν οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Ρέξ Τίλερσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους τους και επέτυχαν συναίνεση. Πάντως ο Τίλερσον κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση στο Αφρίν και να μην προχωρήσει σε κινήσεις που αυξάνουν την ένταση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε και πάλι τη βαθιά και στενή σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί δεν θα δρουν πλέον μόνοι στην Συρία. Ουάσινγκτον και Άγκυρα μοιράζονται τους ίδιους στόχους στα νότια της Τουρκίας, είπε, αναφερόμενος στην συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, τη δημιουργία ασφαλών και σταθερών ζωνών και τη διατήρηση μιας ακέραιης και ανεξάρτητης Συρίας.
Ο Τίλερσον δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να ασφαλίσει τα σύνορά της διευκρινίζοντας πως τα όπλα που οι ΗΠΑ παραχώρησαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους του YPG διατέθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό και αποστολές, εννοώντας την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
Ο Τίλερσον πάντως ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει τον πάστορα Andrew Brunson, που είναι φυλακισμένος πάνω από έναν χρόνος στην Τουρκία, καθώς και άλλους αμερικανούς πολίτες.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κοινά βήματα με τις ΗΠΑ στην Συρία μόνο όταν οι δυνάμεις του YPG φύγουν από το Μανμπίζ.
«Θα ξεκινήσουμε με τη Μανπίζ. Το ποιος διοικεί την επαρχία είναι σημαντικό για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί με τις ΗΠΑ όταν το YPG φύγει από τη Μανμπίζ. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το YPG θα υποχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη. Το YPG πρέπει να φύγει από τη Μανμπίζ άμεσα και αυτό ήδη οι ΗΠΑ το υποσχέθηκαν στην Τουρκία», είπε.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα στα ζητήματα που βλάπτουν τις σχέσεις τους. Μέσα στο Μάρτιο θα υπάρξουν οι πρώτες σχετικές διμερείς επαφές.

Και τώρα, που τελείωσε η περίοδος των ψυχρών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ, χωρίς η Ελλάδα να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να ελιχθεί των αμερικανικών "ευεργετημάτων" προς την Τουρκία...
Κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο...



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]