Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Αγεφύρωτες» παραμένουν οι διαφορές Γερμανίας και Τουρκίας


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Angela Merkel με τον Binali Yildirim με τις πρώτες πληροφορίες από την γερμανική πλευρά να κάνουν λόγο για αγεφύρωτες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δημόσια δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από τις δύο πλευρές για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά οι πιέσεις είναι μεγάλες προς την κα. Merkel από το εσωτερικό της Γερμανίας να αποσαφηνιστεί η θέση της Γερμανίας στα πεπραγμένα της Τουρκίας. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως δεν είναι λίγες οι φωνές από την πολιτική σκηνή της χώρας που τονίζουν πως η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος Δικαίου και θα πρέπει να σταματήσει κάθε επαφή με την Τουρκική πλευρά.

"Οι διαφορές προς το παρόν είναι αγεφύρωτες αναφέρουν" πηγές από το περιβάλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου και υπογραμμίζουν πως "θα περάσει μεγάλο διάστημα για να αποκτήσουν εκ νέου μία κανονικότητα οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας".

"Αρκετή δουλειά" πρέπει να γίνει ακόμη, σύμφωνα με την κυρία Merkel και σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας αλλά και τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης.

Η βούληση για συζήτηση υπάρχει, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες στην διαδικασία επαναπροσέγγισης, τόνισε η κυρία Merkel. "Η υπόθεση Yucel οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων και παραμένει ένα βάρος", δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, με όρους κράτους δικαίου.

Από την πλευρά του ο κ. Yildirim απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη δίκη του Deniz Yucel, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι, όπως και η Γερμανία, ένα κράτος δικαίου και ότι η υπόθεση είναι αρμοδιότητα της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ζήτησε μάλιστα κατανόηση για τις καθυστερήσεις, επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας στα τουρκικά δικαστήρια, λόγω των υποθέσεων που αφορούν την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η δίκη να ξεκινήσει σύντομα και να καταλήξει σε αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία. Η Τουρκία δεν θέλει η υπόθεση Yucel "ή παρόμοιες υποθέσεις", να ζημιώσουν τις σχέσεις της με την Γερμανία, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κούρδων μαχητών στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, ο Binali Yildirim υποστήριξε ότι η Τουρκία, με τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, προστατεύει όχι μόνο τους δικούς της πολίτες, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και την εξάπλωση της τρομοκρατικού κινδύνου στην Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Οι επιθέσεις στο Αφρίν υπηρετούν αυτούς τους στόχους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οργάνωση YPG είναι ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ", δήλωσε ο κ. Yildirim. Στο σημείο αυτό δημοσιογράφος ύψωσε φωτογραφίες από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν, για να απαντήσει ο κ. Yildirim ότι οι φωτογραφίες είναι ψεύτικες και αποτελούν κουρδική προπαγάνδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς της βίζας για τους τούρκους πολίτες και την Τελωνειακή Ένωση, η κυρία Merkel τόνισε ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένους όρους με την συμφωνία γα το προσφυγικό. "Υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει και από τη δική μας σκοπιά μια διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης θα την δούμε μόνο όταν θα έχουμε πειστεί περισσότερο από την πρόοδο για τους μηχανισμούς του κράτους δικαίου. Παρακολουθούμε τα πράγματα πολύ εντατικά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη πολύ χρόνο και σίγουρα κάποιες ενέργειες προκειμένου να μπορούμε καν να κοιτάξουμε στο μέλλον. 'Αρα δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα", τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι πρέπει να εκταμιευθούν τα χρήματα που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στην 'Αγκυρα.

Η Angela Merkel σημείωσε πάντως ότι η αποψινή επίσκεψη αποτελεί δείγμα αμοιβαίας βούλησης να συζητήσουμε εντατικά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε μια κοινή βάση αξιών. "Αυτό όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ εύκολο", διευκρίνισε.

Γερμανός βουλευτής αποκάλεσε «καμηλιέρηδες» τους Τούρκους

Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θέλει να υποβάλει μήνυση για «υποκίνηση μίσους» μετά τις προσβλητικές δηλώσεις που έκανε εναντίον των μελών της ένας ακροδεξιός βουλευτής, ο οποίος χαρακτήρισε τους Τούρους «κυμινέμπορους» και «καμηλιέρηδες».

"Δεν μπορούμε να αγνοούμε τέτοιες προσβολές και να τις ανεχόμαστε σιωπηρά" είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Γκιοκάι Σοφούογλου, ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας Γερμανίας (TGB).

Μήνυση σκοπεύει να καταθέσει και η Τουρκική Ομοσπονδία Βερολίνου και Βραδεμβούργου σε βάρος του Αντρέ Πόγκενμπουργκ, ενός στελέχους της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στη Σαξονία-Άνχαλτ. Σε μια πολιτική συγκέντρωση, την Τετάρτη, ο Πόγκενμπουργκ είπε αναφερόμενος στους Τούρκους ότι "αυτοί οι κυμινέμποροι έχουν γραμμένη μια γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων", μιλώντας για τη γενοκτονία των Αρμενίων (1915-16), την οποία αρνείται η Άγκυρα. "Και θέλουν να μας μάθουν εμάς κάτι για την ιστορία και την πατρίδα; Λένε βλακείες! Αυτοί οι καμηλιέρηδες θα έπρεπε να γυρίσουν εκεί απ' όπου ήρθαν, πέρα από τον Βόσπορο, στις καλύβες τους και την πολυγαμία", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Πόγκενμπουργκ έγιναν με αφορμή την κριτική που άσκησε η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, που αριθμεί σχεδόν 3 εκατομμύρια μέλη, κατά της δημιουργίας ενός υπουργείου "Εσωτερικών και Πατρίδας", όπως προβλέπεται στην προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες. Ένα από τα ηγετικά στελέχη της TGB, ο Ατίλα Καράμποκλου, είπε ότι αυτό το υπουργείο "δεν θα φέρει τη συνοχή (...) αλλά τον αποκλεισμό και τον διχασμό".

Η προσθήκη της λέξης "Πατρίδα" στον τίτλο του υπουργείου θεωρείται ως κίνηση καλής θέλησης προς τους πιο συντηρητικούς Γερμανούς που ανησυχούν για την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου μεταναστών στη χώρα από το 2015 και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στις εθνικές παραδόσεις.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατηγόρησε και αυτός τον Πόγκενμπουργκ για υποκίνηση μίσους. "Ελπίζω ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα παρασυρθούν", τόνισε σήμερα σε μια ομιλία του.

Ο ακροδεξιός πολιτικός από την πλευρά του υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει άλλες εθνικότητες και προειδοποιώντας ότι η πολιτική ορθότητα μπορεί να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης. Πέρσι ο Πόγκενμπουργκ είχε σοκάρει πολλούς Γερμανούς όταν έστειλε μηνύματα με το σύνθημα "Η Γερμανία για τους Γερμανούς" που χρησιμοποιούσε συχνά το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]