Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνωμοσιολογία, «μυστικοί πράκτορες» και ανθελληνικά σενάρια στα Τίρανα


Του Νίκου Μελέτη

Τα γνωστά παιγνίδια από την …ανάποδη παίζουν και πάλι τα Τίρανα, καθώς τώρα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Sali Berisha ο οποίος καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση Rama παραδίδει τον αλβανικό θαλάσσιο χώρο στην Ελλάδα και «αποκαλύπτει» ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με την Ελλάδα είναι ...πράκτορας της Αθήνας!

Το κλίμα που δημιουργείται στα Τίρανα καλλιεργεί πλέον τον ανθελληνισμό και τον εθνικισμό και υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει Συμφωνία για όλες τις εκκρεμότητες μεταξύ των δυο χωρών. Και πιο ευαίσθητο ζήτημα είναι η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, καθώς η Συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δυο χώρες το 2009, ακυρώθηκε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας μετά από προσφυγή του νυν πρωθυπουργού Edi Rama.

Λόγω της γνωστής διελκυστίνδας μεταξύ του Προέδρου της χώρας Ilir Meta και της κυβέρνησης καθώς ο κ. Meta πρόβαλε διάφορες απαιτήσεις προκειμένου να χορηγήσει την επίσημη εξουσιοδότηση που απαιτείται για την διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, ενώ έθεσε ως κόκκινη γραμμή την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (η οποία όπως έχουμε επαναλάβει αποτελεί συρραφή των γνωστών αυθαίρετων τουρκικών ερμηνειών του Δικαίου της Θάλασσας).

Μόλις έγινε γνωστός ο κατάλογος των διαπραγματευτών της Αλβανικής πλευράς, ο πρώην πρωθυπουργός Sali Berisha κατήγγειλε δημοσίως ότι ο επικεφαλής της, αξιωματικός του Ναυτικού Artur Mecollari είναι «πράκτορας» και «θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα».

Το «στοιχείο» που αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είναι… πράκτορας, είναι ότι συμμετείχε στα σεμινάρια Διεθνούς Δικαίου Θάλασσας της Ρόδου, ενώ επίσης υπήρξαν υπαινιγμοί για άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Νομική Αθηνών...

Η συνωμοσιολογία η οποία πρακτικά τροφοδοτεί τον ανθελληνισμό αφήνει να πλανάται η ιδέα ότι η κρίση που έχει προκύψει και στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που δεν μπορεί να συγκροτηθεί σε Σώμα λόγω της λήξης της θητείας μελών του και της παραίτησης ενός εξ αυτών, οφείλεται σε ελληνική παρέμβαση.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Τ. Balla απάντησε στον Sali Berisha ότι οι κατηγορίες που απηύθυνε εναντίον του κ.Artur Mecollari έγιναν για ιδιοτελείς λόγους καθώς είχε αρνηθεί να υπογράψει την παραχώρηση περιουσίας του Αλβανικού Στρατού σε «συνεταίρο» του πρώην Αλβανού πρωθυπουργού και του νομικού γραφείου του με επικεφαλής την... κόρη του Sali Berisha.

Στην σεναριολογία αυτή ενεπλάκη και ο πρώην επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας του Στρατού Ylli Zyla που δήλωσε ότι η παρουσία του Artur Mecollari στην αλβανική διαπραγματευτική ομάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αποτελεί «κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια της Αλβανίας»..

«Σαν πρώην διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας του Στρατού, μπορώ να πω ότι δεν είναι κατάλληλος για να είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα αλλά ο Πρόεδρος έχει την ευκαιρία να καταλάβει γιατί δεν είναι κατάλληλος. Η συμμετοχή του στην Επιτροπή θα βλάψει την εθνική ασφάλεια καθώς τέτοιες συμφωνίες γίνονται οχι κάθε μέρα, αλλά για μια ζωή».

Το επιτελείο του Προέδρου Ilir Meta επιφυλάχθηκε να εξετάσει όλο τον φάκελο που υπέβαλλε το ΥΠΕΞ, ενώ κύκλοι του κ.Bushati απαντούσαν ότι ο κ.Mecollari έχει σπουδάσει διεθνές δίκαιο θαλάσσης και έχει λάβει τιμητική διάκριση από το ΝΑΤΟ.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]