Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήπως θα έπρεπε να επανέλθουμε στην αρχική θέση του 1992;


Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός επιστήμων


Η αρχική θέση του ελληνικού πολιτικού κόσμου για το όνομα των Σκοπίων διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 1992, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, και προέβλεπε την απόρριψη του όρου «Μακεδονία» είτε ως σύνθετου είτε ως παραγώγου.

Κατά τη δεκαετία του 2000, η επίσημη θέση, όπως αυτή καταγράφεται σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, άλλαξε: Η Ελλάς δηλώνει ότι συζητεί μια ονομασία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό μπροστά από τον όρο «Μακεδονία», και αυτή η ονομασία πρέπει να ισχύει σε κάθε διεθνή χρήση. Πιστεύω ότι από την υιοθέτηση της δεύτερης επίσημης γραμμής μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικές παράμετροι των ελληνοσκοπιανών σχέσεων και της βαλκανικής πραγματικότητας. Θυμίζω τα δεδομένα:

1. Η μερική υποχώρησή μας στο ζήτημα του ονόματος είχε ως σκοπό να αμβλυνθεί η στάση των γειτόνων και να εξευρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Ομως, είναι προφανές ότι η ελληνική υποχώρηση δεν εκτιμήθηκε. Αντιθέτως, εξελήφθη ως αδυναμία του Ελληνισμού.

2. Τότε που υιοθετήθηκε η θέση περί γεωγραφικού προσδιορισμού κ.λπ. υπήρχε ακόμη η ελπίδα να μαλακώσει η σκληρή εθνικιστική γραμμή των Σκοπιανών, μέσω της οικονομικής διπλωματίας. Τα γεγονότα διέψευσαν αυτή την προσδοκία. Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία είτε πολεμήθηκε είτε αποθράσυνε τους γείτονες.

3. Ο αλβανικός παράγων έχει πλέον εξελιχθεί σε καταλυτικό στοιχείο για το μέλλον του κράτους της ΠΓΔΜ. Με τη στήριξη των Τιράνων, η αλβανική κοινότητα, που αριθμεί περί το 25%-30% του πληθυσμού, διεκδικεί καθεστώς ισότιμης εθνότητας με τους ψευδομακεδόνες και απειλεί με διάσπαση το κράτος. Ηδη, οι δυτικές επαρχίες αποτελούν ένα αλβανικό κράτος εν κράτει. Αυξάνεται ο κίνδυνος για πιθανή διχοτόμηση της ΠΓΔΜ, άρα οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και όχι εμείς εκείνους.

4. Η Βουλγαρία έχει εισέλθει δυναμικά στο παιχνίδι. Πολιτικά, εκκλησιαστικά και πολιτιστικά προβάλλεται ως η προστάτιδα των Σλάβων των Σκοπίων - και η κυβέρνηση Ζάεφ αποδέχεται ευχαρίστως αυτή την προστασία. Επομένως, οποιαδήποτε ελληνική παραχώρηση δεν θα αξιοποιηθεί μόνο από το μικρό και προβληματικό κράτος των Σκοπίων, αλλά και από τον αναγεννώμενο βουλγαρικό εθνικισμό.

5. ΟΙ ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την έντονη διάθεση της Ρωσίας να παρεμβαίνει στα Βαλκάνια και επείγονται να εντάξουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό θα ήταν διατεθειμένες να ακούσουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις ελληνικές εθνικές και ιστορικές ευαισθησίες, ώστε να αρθεί η ελληνική αντίρρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι Ελληνες ανταποκριτές στην Αμερική μεταδίδουν διαρροές από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, ότι δηλαδή συζητείται και η ονομασία «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής».
Από τη στιγμή που έχουμε αλλαγή των δεδομένων, μήπως θα έπρεπε να επανέλθουμε στη αρχική θέση του Απριλίου του 1992;

"Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Ο Μ. Θεοδωράκης παρεμβαίνει για το Σκοπιανό: «Ολέθρια αποτελέσματα για την Ελλάδα η χρήση του όρου Μακεδονία»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για όσο θα πιστεύουμε κομμουνιστές
    ζουράρηδες , Θεοδωράκηδες και λοιπούς ανθέλληνες αριστερούς ας ΜΗΝ περιμένει η Ελλάδα μας τίποτα καλλίτερο.
    Τα χειρότερα είναι εδώ και τρέχουν κατά πάνω μας ολοταχώς μέχρι που να γίνει πράξη η επιθυμία των συμμοριτών για "Ελλάδα" απο τον Όλυμπο και κάτω και αυτή ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗ!
    ΑΡΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
    ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΙΤΕΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΜΑΣ ΘΑΛΗΣ κλπ. , ΟΠΩΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , ΟΠΩΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ , ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ Η ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ...!!!

    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΩΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ , Η ΔΟΣΙΛΟΓΗ ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΛΑΓΓΙΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΙΑ!!!

    "ΕΛΕΟΣ! «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» ΚΑΙ Ο ΜΑΘΟΥΣΑΛΑΣ ΜΙΚΗΣ!

    09/01/2018



    Γράφει ο Αντίοχος

    Σα να μην έφταναν οι… γιαλαντζί «Μακεδονομάχοι» της ελαφρολαϊκής δεξιάς (Καμμένος, Τζιτζικώστας, κ.α.), εμφανίστηκε «Μακεδονομάχος» κι από την άκρα αριστερά!

    Με μια μακροσκελή επιστολή, λοιπόν, την οποία ανήρτησε στο site του, ο αμετανόητος μπολσεβίκος Μίκης Θεοδωράκης καλεί την κυβέρνηση να μείνει πιστή στη γραμμή του 1992 και να μην εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, γιατί κρίνει πως «θα έχει ολέθρια αποτελέσματα». Μάλιστα, ο θρασύτατος αυτός μπολσεβίκος παραδίδει στην επιστολή του και μαθήματα όψιμου… πατριωτισμού, ξεχωρίζοντάς τον βεβαίως από τον εθνικισμό: «Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός!»

    Κι όλα αυτά έχει το απύθμενο θράσος να τα λέει ένας άνθρωπος που ανήκει στο κόμμα εκείνο που δεν σκόπευε απλώς να εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας μας, αλλά που αιματοκύλισε την Ελλάδα τρεις φορές κατά την δεκαετία του ’40 (στην περίοδο της κατοχής, τον Δεκέμβρη του ’44 και το 1946-1949) για να εκχωρήσει την ίδια την Μακεδονία, αλλά και την Θράκη μας, στους Βουλγάρους κομιτατζήδες! Έλεος! Για πόσο κορόιδα μας περνάνε οι κάθε λογής πολιτικάντηδες;"




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κομμα που πιστα υπηρετησε , πολεμησε για να δωσει την Μακεδονια στους γυφτους .
    Τωρα στα τλευταια του εαν μετανοιωσε για το κακο που εκανε στην Ελλαδα μας , ας ζητησει ενα συγνωμη και να αφησει τις νουθεσιες .
    Οι Ελληνοψυχοι γνωριζουν πολυ καλα τι συμβαινει στην Πατριδα μας και ποιοι την κατεστρεψαν ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Κατά τη δεκαετία του 2000, η επίσημη θέση-(για τον όρο «Μακεδονία»

    είτε ως σύνθετου είτε ως παραγώγου)-, όπως αυτή καταγράφεται σήμερα στην

    ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, άλλαξε:

    Η Ελλάς δηλώνει ότι συζητεί μια ονομασία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό

    μπροστά από τον όρο «Μακεδονία», και αυτή η ονομασία πρέπει να ισχύει σε

    κάθε διεθνή χρήση"



    Κ.Χολεβα,

    η δηθεν επισημη θεση του 1992 ηταν μια απατη εις βαρος του

    Ελληνικου λαου και αποδειχθηκε με την Ενδιαμεση Συμφωνια, οπου οι

    ξεφτυλισμενοι πολιτικαντηδες-μεσα σε 3 χρονια- αποδεχθηκαν αυτο που δηθεν

    συμφωνησαν οτι δεν θα αποδεχθουν:

    τον όρο «Μακεδονία» είτε ως σύνθετου είτε ως παραγώγου σαν ΠΓΔΜ ή FYROM!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]