Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανο–Τουρκικές σχέσεις: Υποσχέσεις εκατέρωθεν…


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι συμφώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι «οι δυσκολίες και η διαφωνία» με τη Γερμανία έπρεπε να επιλυθούν μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

«Έχουμε διαφορές απόψεων σε ορισμένα θέματα. Οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μέσω του διαλόγου. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μέσω ενός αμοιβαίου διαλόγου και πραγματικής συνεργασίας «, ανέφερε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γκάμπριελ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο αυτοκρατορικό παλάτι Kaiserpfalz στο Goslar στην κεντρική Γερμανία.

Ο Γκάμπριελ έχει προσκαλέσει τον Τούρκο υπουργό στην πατρίδα του Γκόσλαρ, αφού οι δύο συναντήθηκαν το Νοέμβριο στην νότια περιοχή της Αττάλειας, γενέτειρας του Τσαβούσογλου.

«Βρήκαμε μια ευκαιρία εδώ, σε μια γνήσια ατμόσφαιρα όπως στην Αττάλεια, για να αξιολογήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας … Όπως είπε ο Γκάμπριελ, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε κάθε θέμα, αλλά είναι καλύτερο να θέτουμε τις διαφωνίες μας σε παρενθέσεις και να συνεχίζουμε «, δήλωσε το Σάββατο, ο τούρκος υπεξ κ. Τσαβούσογλου.

Ο Γκάμπριελ συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσει τους δεσμούς μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας που έχουν συρρικνωθεί σε μια σειρά διαφορών.

Ο Γκάμπριελ, ψάχνοντας να βρει θετικά στοιχεία στις Γερμανό-Τουρκικές σχέσεις, επεσήμανε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών, όπως ο ρόλος των Τούρκων φιλοξενούμενων εργαζομένων στην ανοικοδόμηση της Γερμανίας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την φιλοξενία της Τουρκίας στην υποδοχή των Γερμανών προσφύγων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής (;) και την τουρκική κοινότητα των 3 εκατομμυρίων στην σημερινή Γερμανία

«Και οι δύο έχουμε κάναμε ό, τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπήρξαν στις Γερμανό-Τουρκικές σχέσεις και να βρούμε ένα κοινό έδαφος στο μέλλον ενθυμούμενοι όλα όσα μας δεσμεύουν», είπε ο Γκάμπριελ.

Και οι δυο υπουργοί Εξωτερικών αναγνώρισαν ότι οι διαφορές παρέμειναν. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ένα από τα οφέλη της διαμάχης είναι αν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – μια κίνηση που αντιτίθεται στη Γερμανία – αλλά αποδέχθηκε μια συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

«Υπάρχει όφελος στην άμβλυνση των διαφωνιών μας και στη συνέχιση της πορείας μας. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε θέματα που θα βοηθήσουν να κερδίσουμε τις χώρες μας, όπως η Τελωνειακή Ένωση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, η Τουρκία αποτελεί συμφωνία τελωνειακής ένωσης από το 1995. Ωστόσο, η συμφωνία αμοιβαίου εμπορίου δεν καλύπτει τη γεωργία (εκτός από τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα), τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες συμβάσεις.

Η Άγκυρα πιέζει την ΕΕ να τις συμπεριλάβει στην ενημερωμένη συμφωνία, αλλά οι τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία έχουν σταματήσει τη διαδικασία.

Μία από τις διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας επικεντρώνεται στη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτσέλ, ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν για τη διάδοση προπαγάνδας για το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Γκάμπριελ είπε ότι είχε συζητήσει ακανθώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Γιουτσέλ με Τσαβούσογλου, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ωστόσο ορισμένες γερμανικές πηγές έλεγαν πως το Βερολίνο περιμένει η Άγκυρα να προβεί σε μια σειρά κινήσεων «καλής θέλησης» προκειμένου να ξεπεραστούν οι ισχυρές αντί-Τουρκικές φωνές στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, αλλά οι εξαγωγές από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση τους πρώτους εννέα μήνες του 2017.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel στις 5 Ιανουαρίου ότι η Γερμανία αρνήθηκε να εγκρίνει «μεγάλο αριθμό εξαγωγών όπλων» στην Τουρκία και αυτό θα παρέμενε μέχρι την επίλυση της υπόθεσης της Γιουτσέλ.

Ωστόσο, στις 6 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει εάν θα παράσχει εξοπλισμό προστασίας από μέταλλα για θωρακισμένα οχήματα στην Τουρκία, θέμα που δεν συνδέεται με συλλήψεις, ανέφερε.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]