Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικά γαυγίσματα, στην πόρτα των Κούρδων του Ιράκ


Παρά τις έντονες λεκτικές απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Κούρδων του Ιράκ για το χθεσινό δημοψήφισμα, η Άγκυρα γνωρίζει ότι δεν διαθέτει τη στρατιωτική ικανότητα για άνοιγμα νέου μετώπου ανατολικά, την ώρα που το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και ο στρατηγός Ακάρ, δεν έχουν επιτύχει ακόμη να στοιχειοθετήσουν ένα σχέδιο, με τις αναγκαίες παραμέτρους ασφαλείας, για την αποστολή μιας ταξιαρχίας (σχεδόν) στην Idlib της ΒΔ Συρίας.

Οι χθεσινές απειλές Ερντογάν προς τους Κούρδους του Ιράκ, ότι «μπορεί να μας βρείτε μπροστά σας στον ύπνο σας», μια επαναλαμβανόμενη φράση, καθώς το είχε αναφέρει απευθυνόμενος παλιότερα στους Κούρδους της Συρίας, δεν είναι στα άμεσα μέτρα που η Άγκυρα λαμβάνει προκειμένου να εφαρμόσει πιέσεις στον Μεσούντ Μπαρζανί.

H Τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει στην πράξη τα μέτρα που τέθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) στις 22 Σεπτεμβρίου, εφόσον η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) προχώρησε στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας χθες, 25 Σεπτεμβρίου.

Η προτεραιότητα στα μέτρα δίνεται στο οικονομικό εμπάργκο, καθώς και σε έντονη διπλωματική πίεση στη διοίκηση του Μασούντ Μπαρζανί.

Μια δήλωση μετά τη συνάντηση της MGK στις 22 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του KRG «απειλεί άμεσα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και είναι ένα σοβαρό λάθος που απειλεί την πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, καθώς και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής». Προσέθετε δε, ότι «η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από διμερείς και διεθνείς συμβάσεις σε περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος».

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έλαβε χώρα μετά τη συνάντηση του MGK στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από κάθε υπουργό να εκπονήσει λεπτομερή έκθεση σχετικά με πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο πλαίσιο της δικής τους δικαιοδοσίας.

Οι υπουργοί πιστεύουν ότι περίπου το 70% όλων των εξωτερικών αναγκών στο βόρειο Ιράκ παρέχονται ή μεταφέρονται από την Τουρκία, οπότε το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει τη συνοριακή πύλη του Habur και να μειώσει ή και να παγώσει τις εξαγωγές, εάν το δημοψήφισμα προχωρήσει. Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από την KRG θα παγώσουν, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας.

Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης να επιταχύνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να πιέσει το Ιράν και την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ να εφαρμόσουν τα ίδια μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει από την Τεχεράνη να κλείσει τις συνοριακές πύλες της και να παγώσει εμπορικούς δεσμούς με το KRG, κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στο Ιράν στις 4 Οκτωβρίου. Επίσης, θα εκδηλώσει την προθυμία της Τουρκίας να εξετάσει κοινά βήματα με το Ιράν το θέμα.

Επιπλέον, η Άγκυρα προτίθεται επίσης να εφαρμόσει και να επιταχύνει ορισμένα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτό, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ το 1926 και το 1946, οι οποίες περιλαμβάνουν συμφωνίες για το απαραβίαστο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, θα συζητηθούν διεξοδικά στη διεθνή σκηνή.

Αντίδραση Ιράν

Το κλείσιμο των συνόρων του με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ ανακοίνωσε το Ιράν, διά μέσου του υπουργείου Εξωτερικών του.

Το Ιράν, όπως και η Τουρκία, αλλά και χώρες της Δύσης, αντιτίθεται στο δημοψήφισμα που διεξάγεται από το πρωί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και σε περιοχές του βόρειου Ιράκ που ελέγχονται από τις ιρακινές κουρδικές ένοπλες δυνάμεις, Πεσμεργκά, για την ανεξαρτησία της περιοχής και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο μετά από αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ. καθώς το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι «παράνομο».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]