Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πορεία προς την Ουάσινγκτον: Μιχάλης Καρλούτσος


Ο Ελληνοαμερικάνος σταδιακά εδραιώνεται 
στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

Στις 24 Ιουλίου(2017) ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα του στην Ουάσιγκτον, στο γραφείο πρωτοκόλου του State Department o 46χρονος Mike – (Μιχαήλ) Karloutsos. Υιός του ισχυρού κληρικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχ. Αμερικής Father Alexander Karloutsou για τον οποίο για πρώτη φορά, παρ ότι αγαπημένος άνθρωπος των (αμερικανικών ΜΜΕ κυρίως), εν τούτοις ουδείς είχε αποτολμήσει να γράψει τόσα πολλά και αποκαλυπτικά -σε ένα πράγματι εκτενές φάκελο – αφιέρωμα, όσα το ελληνικό περιοδικό «Επίκαιρα» τον Άυγουστο του 2015 (τεύχος 303).

Μια θέση εξόχως σοβαρή και υπεύθυνη, ασχέτως καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που θα του ανατεθούν, μέσα στο λαβύρινθο του Αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ. Θέση που τιμά πρώτα τον ίδιο ως πρόσωπο και στο πρόσωπο του, ολόκληρη την οικογένεια του. Η διαδρομή του νεαρού Μιχάλη όλα αυτά τα χρόνια, για όσους τον γνωρίζαμε αρκετά καλά, θαρρείς πως προετοιμάζοταν για κάτι μεγαλύτερο αντάξιο της ιστορίας και της παρακαταθήκης που του έχει αφήσει όλη αυτή η πολύχρονη εμπειρία ζώντας δίπλα σε μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα όσο ο πατέρ Αλέξανδρος Καρλούτσος. Δούλεψε συστηματικά. Μεθοδικά. Με στρατηγική. Αν και ήπιος και low profile εν τούτοις ο χαρακτήρας και η δυναμική που υποκρύπτει μαρτυρά άτομο που αν και έχει φιλοδοξίες εν τούτοις γνωρίζει πώς να τις ελέγχει και να τις χαλιναγωγεί. Συνδυάζοντας την Λευϊτική λιτότητα και σεμνότητα, μιας και μεγάλωσε σε βαθιά εκκλησιαστικό περιβάλλον(με πατέρα και θείο παπά), με την δυναμική μιας εκκοσμικευμένης –αλλά λελογισμένης – αντίληψης περί Ορθοδοξίας. Μια αντίληψη που κυριάρχησε και κυριαρχεί σε Νέα Υόρκη στο κτήριο της 79ης Οδού που στεγάζεται το Μέγαρο της Αρχ. Αμερικής, και έχει σφυρηλατηθεί στους κόλπους της Ιεράς Αρχ. Αμερικής από τον μαϊστορα και μέα διδάσκαλο της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Διπλωματίας Αρχ. Αμερικής Κυρό Ιάκωβο διπλα στον οποίο μαθήτευσε ο πατέρας του π. Αλέξανδρος Καρλούτσος επί 40 συναπτά έτη…

O Μιχάλης Καρλούτσος είναι ο πρωτότοκος από τα τρία παιδιά της οικογένειας της Πρεσβυτέρας Ξανθής, το γέννος Καραβέλλα και του γνωστού ισχυρού ελληνορθόδοξου κληρικού πρωτοπρεσβύτερου π. Αλέξανδρου Καρλούτσου. Έχει δυο αδερφές.

Η Μητέρα του Πρεσβυτέρα Ξάνθη, είναι εκείνη που σμίλεψε τον χαρακτήρα του, ενώ ο πατέρας του π.Αλέανδρος είναι ο άνθρωπος που ως πατέρας, διδάσκαλος και μέντορας, με αυστηρότητα χαλιναγώγησε την έντονη, παρά το ήρεμο profile, προσωπικότητα του Μιχάλη Καρλούτσου.

Γιος του ισχυρού –σήμερα- άνδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Αλέξανδρου Καρλούτσου (συνδέσμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής), ο Μιχάλης μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που εμφορείτο από τις αρχές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Γνώρισε εκ του σύνεγγης ισχυρές προσωπικότητες από τον Λευκό Οίκο και το State Department, πρώην προέδρους των ΗΠΑ και μεγάλες προσωπικότητες από την Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Με αγάπη πίστη και αφοσίωση στον Πατριαρχικό Θεσμό υπηρέτησε όλα τα πόστα που του ανατέθηκαν. Με διάκριση. Αθόρυβα. Με Σύνεση. Χωρίς κομπασμούς και υπερφίαλες ενέργειες λόγω των γνωριμών αλλά και των οικογενειακών δεσμών με ισχυρές οικογένειες στην Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον αλλά και στην Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη. Δεν υπάρχουν περιστατικά που να δείχνουν εκ μέρους του κατάχρηση της δύναμης του πατερας του. Το αντίθετο μάλιστα. Δρούσε πάντα στο παρασκήνιο. Αθόρυβα. Ήρεμα. Με διαλλακτικότητα.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψε να μαθητεύει δίπλα στον φυσικό πατέρα του και πνευματικό πατέρα του Αλέξανδρο Καρλούτσο έχοντας ως πρότυπα ζωής την Μητέρα και τον Πατέρα του. Με πρόταγμα ζωής την προώθηση των θεμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και του ελληνισμού γενικότερα.

Είναι γόνος δευτερης γενιάς ελληνοαμερικανών και γεννήθηκε στο Σικάγο το χειμώνα του 1971. Έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, Πρεσβυτέρας Ξανθής, από την Κέρκυρα και τη Βόρειο Ήπειρο, και από το χωριό Λατζόϊ του Ν. Ηλεία στην Πελοπόνησο, από την πλευρά του πατέρα του, πρωτοπρεσύτερου π. Αλέξανδρου Καρλούτσου.

Αρχικά η οικογένεια, ζει στο Σικάγο(1970-1974),  και   όταν ο πατήρ Αλέξανδρος καλείται να υπηρετήσει δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο  Αμερικής Κυρό Ιάκωβο(1978),  ο Μιχάλης Καρλούτσος   είναι ήδη τεσσάρων ετών. H οικογένεια του father Alex  Καρλούτσου  μετακομίζει to 1974 σε προάστιο της Νέας Υόρκης, σε ιταλική σοινικία . Εκεί τα παιδιά  οι συνομίληκοι του τον φωνάζουν  «Μάικλ The Greek». Προσωνύμιο που τον ακολουθεί εως σήμερα. To 1978, με τον διορισμό του από τον Αρχ. Αμερικής Κυρό Ιάκωβο, και  την αναληψη των νέων καθηκόντων του π. Αλέξανδρου σε υψηλότερη θέση στην Αρχ. Αμερικής, στο νεοσύστατο γραφείο δημοσίων σχέσεων που υπάγεται απευθείας στον (εκάστοτε) Αρχ. Αμερικής, μαθητής ακόμα ο Μιχάλης Καρλούτσος αποκτά την πρώτη επαφή με πολιτικές και εκκλησιαστικές  αρχές και εξουσιες.

Την Ελλάδα επισκέπτεται για πρώτη φορά σε ηλικία 12 ετών,  και από τότε σχεδόν ανελιπώς κάτ έτος έρχεται στην Ελλάδα. Στα φοιτητικά του χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 1990, εισέρχεται στα «άδυτα των αδύτων» της εκκλησιαστικής (Πατριαρχικής) εξουσίας,  και «προσεγγίζει»  τον «κόσμο» του πατέρα του, πρωτοπρεσβύτερου Αλέξανδρου, ζητώντας του να συμμετέχει στην προετοιμασία του ταξιδιού του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Δημητρίου στην Αμερική.

Παρά τις αρχικές ενστάσεις του πατέρα του, ο Μιχάλης τελικά μπαίνει στην ομάδα που συντονίζει την πώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ. Μια ιστορική επίσκεψη από κάθε άποψη που έχει γραφεί στα χρονικά της Ιεράς Αρχ. Αμερικής με χρυσά γράμματα.

Από τα εφηβικά του χρόνια συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση εθνική και πολιτισμική που οργανώνεται σε κάθε επίπεδο. Βρίσκεται πάντα παρά τω πλευρό του πατέρα του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου σε κάθε μεγάλη στιγμή για την ομογένεια.

Όλα αυτά τα χρόνια εργαζεται και συνεργάζεται με 10αδες ομογενειακούς ιστορικούς θεσμούς αλλά και ομάδες προώθησης των εθνικών αι θρησκευτικών ζητημάτων.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, για τον Μιχάλη Καρλούτσο, αυτό της πολιτικής. Για πάνω από δέκα χρόνια εργάστηκε σε πολιτικές εκστρατείες Αμερικανών υποψηφίων, αρχής γενομένης το 1992 δίπλα στον γερουσιαστή Πολ Τσόγκα, τον οποίο θεωρεί και πολιτικό μέντορά του.

Στη συνέχεια εντάσσεται στο προσωπικό της γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Ολυμπίας Σνόου. Όταν ο Μιχάλης αποφασίζει να κλείσει-προσωρινά όπως εκ των υστέρων απεδείχθη – το κεφάλαιο πολιτική, και να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις ως σύμβουλος αλλά και επνδυτής , η απόφαση αυτή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στο οικογενειακό του περιβάλλον και δη στον πατέρα του, πατέρα Αλέξανδρο.

Το 1998 στην Κληρικολαϊκη του Ορλάντο «ηγείται» της εκτελεστικής δομής της GOAL της οργάνωσης που πρωτοστάτησε, σχεδίασε και πέτυχε την απομάκρυνση του πρώην Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Σπυρίδωνα με τον οποίο η οικογένεια Καρλούτσου βρίσκοταν σε ανοιχτή διαμάχη.

Ξεπερνώντας τις αρχικές μεγάλες δυσκολίες της πρώτης περιόδου, μετά την αποχώρησή του από τις πολιτικές δομές της Αμερικανική πρωτεύουσας, το 2002 ο Μιχάλης Καρλούτσος, έχοντας πλέον μετακομίσει στη Φιλαδέλφεια, ιδρύει την εταιρία ΜΑΚ.

Μια μπουτίκ εταιρεία συμβούλων, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο -στους τομείς της υγείας, οικονομίας, ενέργειας, φιλοξενίας & εκπαίδευσης-, στις δημόσιες σχέσεις και σε κυβερνητικές υποθέσεις, σύμφωνα με curriculum της εταιρίας.

Παραμονές του 2004 και όταν στην Ελλάδα ήταν πρώτο ζήτημα το θέμα της ασφαλειας των ολυμπιακών αγώνων του 2004, συναιτερίζεται με τον κουμπάρο του δικηγόρο Σίμο Δήμα, για να φέρουν την εξελιγμένη τεχνογνωσία ελέγχου, στις εισόδους και εξόδους της χώρας(στην Ελλάδα) έτσι φερνουν σε επαφή την τότε ελληνική κυβέρνηση με την πιο ισχυρή στο είδος της αμερικανική εταιρία CAIC. Δραστηριότητα από την οποία πολύ γρήγορα αποσύρθηκε ειδοποιόντας όμως εγκαίρως τους αρμοδίους της τότε ελληνικής κυβέρνησης για το υψηλό ρίσκο της εν λόγω συμφωνίας αλλά και της άγνοιας κινδύνου. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2017 δικαιώνεται στους φόβους του καθώς αμερικανικό δικαστήριο δικαιώνει την SAIC (η νέα εμπορική επωνυμία της είναι Leidos Inc.) είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ζητώντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το ελληνικό Δημόσιο είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4I, δίχως να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε αρνηθεί να καταβάλει το σύνολο του τιμήματος, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις από την αρχική σύμβαση. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης του τότε, το 2004,ήταν η σφοδρή σύγκρουση του με τον κουμπάρο του, και ένα εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση του C4I δικηγόρο Σίμο Δήμα.

Το 2006, αγοράζει και μεταμορφώνει το εστιατόριο Water Works Restaurant and Lounge στη Φιλαδέλφεια, αναβαθμίζοντάς το σε ένα από τα κορυφαία 100 γευστικότερα εστιατόρια σύμφωνα με το περιοδικό SAVEUR. Το 2015 αποφασίζει να το πουλήσει.

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Μιχάλης Καρλούτσος ενισχύει όλο και περισσότερο τους δεσμούς του με τις πηγές της Ορθοδοξίας και δη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το οποίο παίρνει τον τίτλο Άρχων Ευταξίας στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα.

Παράλληλα με μέντορα του τον κληρικό π. Αλέξανδρο Κρλούτσο αποκτά μια προνομιακή σχέση προσωπικά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προς τον οποίο δεν έκρυψε ποτέ τον σεβασμό και την συναισθηματική αδυναμία του.

Μπορεί η επαγγελματική του ενασχόληση με την πολιτική να είχε τελειώσει χρόνια πριν, ωστόσο οι σχέσεις του με τους βουλευτές και γερουσιαστές, -και όχι μόνο- ανεξαρτήτως κόμματος, που προωθούν τα ελληνικά ζητήματα στην Washington δεν διεκόπησαν ποτέ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η οικογένεια Καρλούτσου και δη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διατηρεί άριστους (πολλές φορές και φιλικούς) δεσμούς με πρόσωπα στα υψηλά κλιμάκια στην Washington.

Το 2001, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου διετέλεσε σύνδεσμος μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και το γραφείο διαχείρισης κρίσεων του δήμου της Νέας Υόρκης για την διάσωση των ιερών κειμηλίων της του ιστορικού Ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου.

Πρωτοστατει οργανωτικά σε κάθε επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ και είναι ο άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης ακόμα και στα πιο δύσκολα…

Με πνεύμα συνεργασίας, απλότητα, ταπεινοφροσύνη, αλλά και με σεβασμό υπηρετεί κάθε πόστο που του ανατίθεται. Πάντα στο room control και ποτέ μπροστά από τα φώτα και τους δυνατούς προβολείς.

Τον Μάιο του 2014, διετέλεσε διευθυντής ταξιδιού του Αποστολικού προσκυνήματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Κ. Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στα Ιεροσόλυμα. Είχε αναλάβει το συντονισμό για το πρωτόκολλο και την υλικοτεχνική υποστήριξη σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Βατικανού, την κυβέρνηση του Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Το 2014 διετέλεσε πρόεδρος των λαϊκών της 42ης κληρικολαϊκής συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που έγινε στη Φιλαδέλφεια, όπου το παρών είχε δώσει μεταξύ άλλων και ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden με τον οποίο η οικογένεια διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς όπως και με το δημοκρατικό κόμμα.

Διευθυντής ταξιδιού επίσης διετέλεσε τον Μάιο του 2016, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκαν τους πρόσφυγες την Λέσβο.

Ο Μιχάλης Καρλούτσος ήταν ο συντονιστής της επίσκεψης, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, το Βατικανό, και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τον Ιούνιο του 2016 ήταν υπεύθυνος της προσωπικής ασφάλειας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ο εκτελεστικός διευθυντής της οργανωτικής τεχνικής επιτροπής αλλά και για ζητήματα ασφάλειας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που έγινε στο Κολυμπάρι Χανίων της Κρήτης. Θητεία που μέτρησε για την περεταίρω πορεία και μετεξέλιξη του και μαλλον θα εγγραφεί με χρυσά bold γράμματα στο βιογραφικό του αφού αυτή η θέση είναι που τον εκτίναξε σήμερα ως τις παριφές του State Department

Είναι, επίσης μέλος της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που συνεστήθει το 2015 στην οποία δέχθηκε την συμμετοχή του με προτροπή και παρότρυνση του ομοτράπεζου φίλου του Μητροπολίτη Νεας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

Μέλος του ΔΣ του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» με ειδικούς προνομιακούς δεσμούς και με αρκετά πρόσωπα της Οικογένειας Μητσοτάκη όπως και με βαθιά γνώση ανθρώπων των στενών περιβάλλοντων του Γιώργου Παπανδρέου, με κοινό γνωστό τον Γ. Τρεπεκλή και τον Alex Rondo , αλλά και πολλών άλλων οικογενειών στην Ελλάδα από τον κόσμο του επιχειρείν αλλά και της ελληνικής ναυτιλίας και ναυσιπλοϊας.

Στα 46 του κρατά γερά το κλειδί της ατζέντας των ισχυρών γνωριμιών του πατέρα του, Father Alex Karloutsou ενώ φέρεται να είναι γνώστης πολλών μυστικών όχι μόνον της Ιεράς Αρχ. Αμερικής αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια είναι η σκιά του πατέρα του…

Επίσης παρουσία έχει και στα αμερικανικά ΜΜΕ. Πέρα από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Τhe Michael Karloutsos Show» που ξεκίνησε το 2015 στο WNYE 91.5 στη Νέα Υόρκη, άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στη «Philadelphia Inquirer», τον Εθνικό Κήρυκα και την Huffington Post.

Οι σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος σφυρηλατήθηκαν σταδιακά μετά το 2012 και ειδικότερα με το ταξίδι του Αρχ. Ιερωνύμου στις ΗΠΑ τον Μάϊο του 2013, με τον τότε αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και νυν Μητρ. Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ με τον οποίο διατηρεί στενή φιλική σχέση. Αμφότεροι έχουν αλληλοπροσκληθεί σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Αθήνα και ΗΠΑ (Ουάσιγκτον , Νέα Υόρκη).

Σχέσεις με τους ανθρώπους του Donald Trump.

Στη διάρκεια της εκρηκτικής προεκλογικής περιόδου του 2016, ο Μιχάλης Καρλούτσος, -όχι στην ίδια πορεία με τον πατέρα του- υποστήριζε πάντα τους ρεπουμπλικάνους και την υποψηφιότητα του Donald Trump. Το έκανε φανερά και με έντονη πολιτική δράση υπέρ των Ρεμπουμπλικάνων.

Κρατήθηκε, ωστόσο πολύ μακριά από τα φωτα της δημοσιότητας όλο το διάστημα της θυελώδους προεκλογικής εκστρατείας του D. Trump παρόλο που ήταν «βαθιά χωμένος» και στο κόμμα αλλά και στο περιβάλλον του (μέχρι τότε υποψήφιου και νυν ) Αμερικανού Προέδρου. Σχέση που ποτέ δεν καπηλεύθηκε και δεν προέβαλε όπως συνέβη σε άλλη γνωστή περίπτωση, νεαρού που έλαβε αδικαιολόγητα υπερβολική και πομπόδη προβολή στα Ελληνικά ΜΜΕ με ευθύνη γνωστού υπουργού με αποτέλεσμα να “καεί” το πρόσωπο του νεαρού George P.

Τον George Τζιτζίκο δεν τον γνώρισε πρόσφατα. Έχουν δεσμούς και μάλιστα οικογενειακούς. Ο αδελφός του Father Alex, κληρικός και εκείνος είναι νονός του σημερινού αναπληρωτή βοηθού του Ντόναλντ Τραμπ.

Δάσκαλος και προσωπικός του μέντορας θεωρείται, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ο οποίος σταδιακά τον μυεί στον κόσμο του δυσκολότερου πρωτοκόλου. Του Εκκλησιαστικού και δη του Πατριαρχικού. Ένα πρωτόκολο που έρχεταιαπό την βυζαντινή αυτοκρατορία και κρύβει μέσα του όλο το μεγαλείο της πολιτικής! Της Διπλωματίας. Αλλά και βαθύ ρεαλισμό. Κάθε κίνηση έχει την σημειολογία και την ερμηνεία της. Από το πώς θα υποδεχθείς και θα αποκαλέσεις ένα κληρικό, πόσο μάλλον τον ηγέτη της παγκόσμιας Ορθοδοξίας μέχρι πως θα τον προσφωνήσεις αναλόγως αξιώματος.

Αντίστοιχα step by step μυειται και στον χώρο της πολιτικής. Από τα μικρά παιδικά του χρόνια οι οικείες μορφές που τον πλαισιώνουν αποτελούνται από γερουσιαστές. Πολιτειακούς βουλευτές. Αντιπροέδρους και προέδρους των ΗΠΑ.

Ο Μιχάλης είναι παντρεμένος την Αναστασία και έχει 4 παιδιά.

* Όλες οι φωτό παραχωρήθηκαν από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας Ξάνθης κ Αλέξανδρου Καρλούτσου

-Tο καλοκαίρι του 1998 στην Κληρικολαϊκή του Ορλάντο το 1998 νεαρός ακόμα, είχε «δραστηριοποιηθεί» στην νεοφανή (τότε) Αμερικανική οργάνωση GOAL η οποία πρωτοστατούσε στην απομάκρυνση του (τότε) Αρχ. Αμερικής Σπυρίδωνα(Παπαγεωργίου). Μαζί με τον κουμπάρο του, τον δικηγόρο Σίμο Δήμα, ήταν αυτοί που έδιναν τον τόνο στα γεγονότα που σηματοδότησαν εκείνη την θυελώδη κληρικολαϊκή στο Ορλάντο της Φλόριδας, με τραγική κατάληξη ένα χρόνο αργότερα, τελικά την «βίαιη» και πέραν κάθε λογικής απομάκρυνση του Αρχ. Σπυρίδωνα. Για τον οποίο, λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1999, ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πιστό τέκνο του οποίο υπήρξε ο από Ιταλίας Σπυρίδων, έλεγε πως « Ο Ποιμενάρχης είναι ισόβιος και αποθνήσκει εν τω θρόνω αυτού…». Εν τέλει, -γιατί η ζώσα εκλησιαστική ιστορία των τελευταίων 40 ετών στο τρίγωνο Αθήνα- Φανάρι- Νέα Υόρκη- δεν έχει καταγραφεί, παρ ότι πλήρης γεγονότων, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων τον Αυγουστο του 1999 εξανάγκαστηκε σε παραίτηση. Αυτή η «μάχη», του Μιχάλη Καρλούτσου και της ομάδας του, εκείνη την χρονιά, η έκβαση της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας όχι μόνον για την μετέπειτα πορεία του ιδίου, του νεαρού ακόμα 26 / 27 ετών ακόμα, αλλά και της ίδιας της αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ήταν η χρονιά που ο νεαρός Μιχάλης αποφάσισε να αφοσιωθεί περισσότερο στα εκκλησιαστικά δρώμενα.

– Aκολούθησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε όλες τις μεγάλες στιγμές με αποκρύφωμα την Μεγάλη Σύνοδο του 2016 στο Κολυμπάρι Χανίων. Ένα γεγονός για το οποίο χρειάστηκε να μείνει στην Αθήνα σχεδόν για ένα 6μηνο από τον Φεβραουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2016 για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η μεγάλη διοργάνωση. Όλο αυτό το διάστημα, ως υπεύθυνος ασφαλείας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και όλων των μελών της Μεγάλης Συνόδου καθώς και για τα διακεκριμένα μέλη τους Προκαθημένους, Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους, αλλά για τους Αρχιερείς που έλαβαν μέρος από την κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Μιχάλης Καρλούτσος ήταν ο ακοίμητος φρουρός! φύλακας Άγγελος για όλους. Χρειάστηκε να συντονίσει, ως βασικός σύνδεσμος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που είχε τον γενικότερο συντονισμό της όλης διοργάνωσης σε πρακτικά και τεχνικής φύσεως ζητήματα, εως και τα θέματα ασφαλείας , την Διορθόδοξη Γραμματεία της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που είχε την γενική και καθοριστική αποφασιστική ευθύνη για το κορυφαίο γεγονός, με Ελληνικούς κρατικούς φορείς, Υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξης, Άμυνας) και λοιπούς κρατικούς φορείς όπως περιφέρειες και εμπλεκόμενους δήμους, μέχρι και αντιπροσωπείες ξένων χωρών που συνόδευαν τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Ήταν ο «αόρατος άνθρωπος» που με ένα κινητό στο χέρι, 24 ωρες το 24ωρο ήταν σε μόνιμη επαφή με όλους αυτούς τους φορείς σε όλα τα επίπεδα συντονίζοντας διακρατικά όργανα, π.χ. για ζητήματα ασφαλείας καθώς για προληπτικούς λόγους χρειάστηκε να έρθουν στην Ελλάδα πράκτορες του FBI και άλλων αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών καθώς υπήρχαν φόβοι πως το ISIS θα εκμεταλλευόταν το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της Σύναξης των Αρχηγών και πνευματικών κεφαλών της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας προκειμένου να καταφέρει ένα ισχυρό χτύπημα. Αυτό το κορυφαίο γεγονός, ήταν που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της επιλογής του σε αυτή την ηψηλού κύρους θέση και με απίστευτες απαιτήσεις, στο γραφείο πρωτοκόλου του State Department. Ουσιαστικά μια υπηρεσία υπεύθυνη για τις διμερείς και διακρατικές ή πολύ σύνθετες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με το State Department, το γραφείο του Επικεφαλής πρωτοκόλλου επιδιώκει την προώθηση των στόχων της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, δημιουργώντας ένα περιβάλλον για μια επιτυχημένη διπλωματία. Η ομάδα του τμήματος υποδέχεται πρώτη τους ξένους ηγέτες στην επίσκεψή τους στις ΗΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ειδική σελίδα του State Department «προωθούμε την δια-πολιτισμική ανταλλαγή, και χτίζουμε νέες γέφυρες κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων και των κυβερνήσεων στον πλανήτη. O επικεφαλής πρωτοκόλλου λειτουργεί ως σύμβουλος στον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα εθνικού και διεθνούς διπλωματικού πρωτοκόλλου. Ο επικεφαλής πρωτοκόλλου έχει τον βαθμό του Πρέσβη και του βοηθού υπουργού των εξωτερικών.

Ο επικεφαλής πρωτοκόλλου οργανώνει το πρόγραμμα των ξένων αξιωματούχων που επισκέπτονται τις ΗΠΑ και συνοδεύει τον πρόεδρο σε όλα τα επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό. Επιπλέον, το γραφείο πρωτοκόλλου είναι υπεύθυνο για τη διαπίστευση των ξένων διπλωματών και τη δημοσίευση της λίστας των ξένων προξενικών γραφείων στις ΗΠΑ, παράλληλα με την διοργάνωση των τελετών για την υπογραφή συνθηκών, ορκωμοσιών πρέσβεων, τελετών άφιξης ηγετών, και συντήρησης του Blair House, επίσημου ξενώνα για επισκέπτες .

Τέλος, στα καθήκοντα του επικεφαλής πρωτοκόλλου περιλαμβάνονται η παρουσία του στην ετήσια ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους στο Κογκρέσο, συνοδεύοντας τον πρόεδρο του διπλωματικού σώματος στην αίθουσα (του Κογκρέσου) για την ομιλία του προέδρου.

Πηγή "Επίκαιρα"
Αναδημοσιεύτηκε στο site «Η Νέα Πρωινή» στις 31.08.2017



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόματί μου...
    Η αγιοποίηση του οικουμενιστή υιού του FATHER KARLOUTSOS, που πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση της ψευτοσυνόδου του Κολυμπαρίου, με δεσμούς με RONDO, Τρεπεκλή και άλλες τεράστιες φυσιογνωμίες από τις οποίες μόνο καλό δεν είδε η Ελλάδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε για το σχόλιό σου. Αλλά το "Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου" δεν έχει θέση εδώ.Μίλα, για το καλό πολλών ανθρώπων και της Ελλάδος μας. Εφ' όσον γνωρίζεις -και αυτό φαίνεται!- μίλα, κατάγγειλε, γράψε!

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]