Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα σαν πειραματόζωο


Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα πειραματόζωο, μία «ειδική περίπτωση» και δυστυχώς ως τέτοια εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν όλοι...

Άλλο Μαδρίτη, άλλο Ρώμη, άλλο Αθήνα...

Όλοι μας λένε: Αντιγράψτε το ισπανικό μοντέλο εξόδου από την κρίση. Δείτε τί έκανε η Μαδρίτη, τονίζουν, που απέφυγε ακόμα και την ένταξή της σε πρόγραμμα και μολονότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, τα κατάφερε.

Μισό λεπτό, όμως. Η Ισπανία μπορεί να είναι χώρα του ευρωπαικού νότου, όπως και η Ελλάδα, όμως, είχε και έχει μια εξαγωγική βιομηχανία, που μπορεί να κλυδωνίστηκε, ωστόσο, επανήλθε και αποτέλεσε τον βασικό μοχλό της μεγάλης επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

Η Ελλάδα τι έχει; Εξαγωγική βιομηχανία μεγάλης κλίμακας πάντως δεν έχει. Τώρα κάνει προσπάθειες να αποκτήσει, αλλά προς το παρόν, δεν έχει καταφέρει και σπουδαία πράγματα. Κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που μεγάλες θυσίες δεν αποδίδουν. Ποιες;

Πάρτε για παράδειγμα, αυτή που έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις. Μπορεί να απορρυθμίστηκαν και μπορεί παράλληλα το εργασιακό κόστος να μειώθηκε κάθετα, ωστόσο το νέο μοντέλο δεν μπορεί να αποδώσει. Κι αυτό γιατί δεν έχει επαρκές αντικείμενο, πλην εξαιρέσεων, που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Άρα, στην πραγματικότητα, από τη μία το όφελος είναι μικρό, ενώ από την άλλη η ζημία είναι μεγάλη.

Εννοείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιγράψει το μοντέλο διάσωσης της Ιταλίας. Γιατί και πάλι οι διαφορές που μας χωρίζουν είναι τεράστιες. Αρκεί να αναφερθεί ότι η γειτονική χώρα ανήκει στο κλειστό κλαμπ των G-8. Συνεπώς, κάθε συζήτηση από εκεί και πέρα, περιττεύει. Διότι διαφορετικής αντιμετώπισης θα τύχει μια οικονομία που ενδεχόμενη πτώση της θα συμπερασύρει «όλο τον κόσμο» και διαφορετική μια οικονομία που μόλις και μετά βίας θα «χτυπήσει» την Ευρωζώνη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια μεγάλη ιταλική τράπεζα, αυτή της Σιέννα, διασώθηκε χωρίς να ανοίξει ...μύτη. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Ελλάδα, θα είχαν επιβληθεί αλλά τρία μνημόνια.

Τέλος, σύγκριση δεν μπορεί να γίνει ούτε με την Κύπρο, καθώς τα μεγέθη είναι διαφορετικά, αλλά ούτε με την Πορτογαλία, γιατί εκεί το πρόβλημα ήταν διαφορετικό, άρα διαφορετική θα ήταν και η συνταγή διάσωσης.
Γι αυτό σας λέμε: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει «ειδική περίπτωση» και δυστυχώς ως τέτοια εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν όλοι. Σχεδόν όλοι πειραματίζονται...

Τειρεσίας
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]