Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί η νεκρά φύση της ελληνικής πολιτικής να γεννήσει έναν μονόκερο;


Του Σεραφείμ Αθ. Κοτρώτσου 

Γιατί νεκρά φύση; Γιατί ανακυκλώνει μιζέρια, αναδιανέμει φτώχεια, αναμασά παρωχημένα θέσφατα περασμένων εποχών, χρησιμοποιεί ιδεολογήματα μόνο για να ορίζει ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές και τελικά εμποδίζει τη γέννηση κάθε νέου. Όχι μόνο δεν δημιουργεί προϋποθέσεις προόδου, αλλά τις εξουδετερώνει. Παράγει οτιδήποτε άλλο εκτός από όραμα και δυνατότητες θετικής εξέλιξης.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν αφορούν μόνο έναν χώρο ή κόμμα. Δυστυχώς, αν και σε διαφορετικό βαθμό, η παθογένεια διαπερνά οριζόντια σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα, κοινοβουλευτικό και εξωκοινοβουλευτικό.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό της νεομνημονιακής δεξιοαριστεράς το αφήγημα έχει πλέον εκφυλιστεί στην πρόσκαιρη διατήρηση της εξουσίας, ώστε η στενή αλλά και η ευρύτερη παρέα και πελατεία να εξυπηρετηθεί για λίγο ακόμα εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Στο πίσω μέρος του μυαλού φυσικά υπάρχει και η λεγόμενη «δεξιά παρένθεση», διατηρώντας ομάδες κρούσης σε ετοιμότητα για οδομαχίες και λοιπά έκτροπα «όταν έρθει η ώρα».

Όχι τόσο μακριά σε αφήγημα, συντηρούνται μουσειακού ενδιαφέροντος ουτοπικοί σχηματισμοί, με κορυφαίο σε επιρροή το πάλαι ποτέ ΚΚΕ που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να υπερασπίζεται το δόγμα της υπεροχής του σοβιετικού μοντέλου, το οποίο αν και «τόσο ανώτερο» κατέρρευσε από μια «στραβή» και οι λαοί που το βίωσαν ούτε που θέλουν να το ξανακούσουν. Τα μουσειακά είδη περιλαμβάνουν και τους εθνικοσοσιαλιστές, έναν σχηματισμό που σε άλλες χώρες θα είχε κηρυχθεί από καιρό παράνομος αλλά εδώ κάποιοι φερόμενοι ως πρώην παρακρατικοί ψηφίζονται ως «αντισυστημικοί».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση συναντούμε αβάσταχτη ατολμία για οτιδήποτε ουσιαστικό. Η «επανάσταση» της νέας ηγεσίας μάλλον ήδη έχασε το παράθυρο ευκαιρίας της και εφαρμόζει τη στρατηγική του «ώριμου φρούτου». Δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στην ανάληψη των τεράστιων ευθυνών της παράταξης για τον ολέθριο εκτροχιασμό της χώρας κατά τη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, αλλά ούτε και για τα αντιμνημονιακά αφηγήματα της αντιπολίτευσης Σαμαρά στις πιο κρίσιμες στιγμές του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αυτές που ουσιαστικά προετοίμασαν το έδαφος ώστε να απενοχοποιηθεί πλήρως κάθε ανέξοδος λαϊκισμός, κάθε αντιευρωπαϊκός αμοραλισμός, κάθε ισχυρισμός για τεχνητή κρίση βασισμένη σε φαλκιδεμένα στατιστικά κλπ. Δεν έχουν τολμήσει να εξηγήσουν τι έφταιξε και φθάσαμε ως εδώ, αλλά ούτε καν να αποσύρουν παλαιοκομματικά και εμφανώς ακατάλληλα στελέχη τους, ούτε καν αυτά που είχαν ρόλο κι ευθύνη στον εκτροχιασμό της περιόδου 2004 – 2009. Το αφήγημά τους πρακτικά είναι ότι «τόσο επικίνδυνα άσχετοι και ιδεοληπτικοί σαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είμαστε, οπότε καλύτερα να ξανακυβερνήσουμε εμείς». Τόσο χαμηλά θέτουν τον πήχη.

Στο αυτοαποκαλούμενο κέντρο, το Ποτάμι δυστυχώς «ξεφούσκωσε» νωρίς και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στελεχών του για διατύπωση προτάσεων (π.χ. Καρκατσούλης, Μαυρωτάς κλπ.) δυσκολεύεται να εμπνεύσει συγκροτημένο όραμα και να βρει εποικοδομητικό ρόλο. Το σύμπλεγμα ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ μυρίζει έντονα παλαιοκομματίλα, η ηγεσία του μιλά πιο ξύλινα και κενά περιεχομένου κι από τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα πάλαι ποτέ μέτρ του είδους Τσοχατζόπουλο, κι εκτός από έναν ρόλο ουδέτερης ζώνης προσωρινής στάσης ψηφοφόρων μεταξύ των υποτιθέμενων δεξιών και αριστερών παρατάξεων, αδυνατεί να πείσει ότι έχει ο,τιδήποτε να προσφέρει στη χώρα. Τα ορφανά του χώρου (π.χ. Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Α. Παπαδόπουλος, Καμίνης, Γ. Παπανδρέου κλπ.) δείχνουν να αναζητούν εναγωνίως νέο ρόλο για να μην αποστρατευτούν «πρόωρα». Στους φιλελεύθερους μεταρρυθμιστές οι διάφορες ομάδες περνούν σταδιακά από τον μικρο-μεγαλισμό στην αποδοχή της εξαΰλωσής τους. Άλλες ομάδες απορροφούνται χωρίς πολύ θόρυβο από μεγαλύτερα «μαγαζιά» για  να εμπλουτίσουν την πολυσυλλεκτική συλλογή τους, άλλες ψυχορραγούν πενθώντας την κακιά τους μοίρα, άλλες περιορίζονται σε κοινωνικές συναναστροφές και ολίγον από ακτιβισμό, κι άλλες σε αποσπασματικές ή ακόμα και γραφικές προσωποπαγείς προσπάθειες, αδυνατώντας πλέον να δημιουργήσουν κάποιο ελκυστικό αφήγημα.

Και προκύπτει αβίαστα το ερώτημα του πού; Από πού θα προκύψει το νέο, το ελπιδοφόρο, αυτό που θα είναι ικανό να δημιουργήσει ένα νέο όραμα αναγέννησης της χώρας μας; Πώς μπορεί να γεννηθεί ένας πολιτικός «μονόκερος» σε αυτή την Ελλάδα; Ποιες παραγωγικές δυνάμεις θα τον χρειαστούν απεγνωσμένα; Ποια δυναμικά κοινωνικά στρώματα θα τον στηρίξουν; Ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζονται να παράγουν και να προοδεύσουν και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν ώστε να πάρουν αυτό που τους ανήκει;

Οι παραγωγικές τάξεις είναι απασχολημένες με την επιβίωσή τους. Οι πλειονότητα των δυναμικών ανθρώπων τους που παραμένουν εντός της χώρας έχουν «καεί» από την εναπόθεση ελπίδων σε φερέλπιδες πολιτικούς. Δεν έχουν άλλα περιθώρια υπομονής. Έχουν αριθμητικά συρρικνωθεί και ψυχικά εξουθενωθεί.

Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων παραμένουν εγκλωβισμένοι στη σίτιση από το πρυτανείο (συνταξιούχοι, στενός και ευρύς δημόσιος τομέας, ιδιωτικός τομέας με εισόδημα από το δημόσιο, ιδιωτικός τομέας σε μη εμπορεύσιμα διεθνώς αγαθά κι υπηρεσίες που συχνά στηρίζει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα σε περιορισμούς που θέτει το κράτος κλπ.). Όλοι αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 των προσερχόμενων στις κάλπες. Μεγάλο μέρος αυτού του πληθυσμού συνεχίζει να πιστεύει σε απατηλά δόγματα, σε συνομωσίες για κατασκευασμένες κρίσεις με αλλοίωση των στατιστικών, στο μεγάλο κράτος πατερούλη, στα λεφτά που είναι κρυμμένα σε θησαυροφυλάκια, στη λύση όλων των δεινών από τη σύλληψη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και μόνο, στην επάνοδο στη δεκαετία του 2000 με λεφτά των άλλων. Πάνω από όλα δεν έχουν την πρόθεση να αλλάξουν τρόπο ζωής και μέθοδο κτήσης του κύριου εισοδήματός τους, παρά το ότι αντιλαμβάνονται πως θα συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Άρα τι μπορεί να διαταράξει αυτόν τον φαύλο κύκλο; Μπορεί να ανακοπεί η εκφυλιστική στασιμότητα της πατρίδας μας; 

Η μια εκδοχή εξόδου από τον φαύλο κύκλο είναι προφανής: τα βιωματικά μαθήματα των πολιτών μέσα από μια δραματική επιδείνωση της κατάστασης που θα οδηγήσει σε εκρηκτικά αδιέξοδα. Δυστυχώς η κρίση μπορεί να βαθύνει αρκετά περισσότερο όσο κι αν φαντάζει απίστευτο. Υπάρχουν κατά πολύ χειρότερες καταστάσεις στη γκάμα των ενδεχομένων μπροστά μας. Συμβαίνουν σε Βενεζουέλες κλπ. Εύχομαι κι ελπίζω να υπάρξει έκπληξη και να αποφευχθεί αυτό το πιθανότατο σενάριο, καθώς το ανθρώπινο αλλά και το ενδεχόμενο εθνικό κόστος του θα είναι δυσβάσταχτο. Και θα είχε επισυμβεί ήδη κάτι τέτοιο χωρίς την προ κρίσης διεθνή θέση της χώρας μας.

Θέλω να ελπίζω πως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή εξόδου από το φαύλο κύκλο, αν και λιγότερο πιθανή: η εθνική αφύπνιση προς ένα όραμα εθνικής αναγέννησης βασισμένο στον ορθολογισμό, την αντίληψη των σύγχρονων διεθνών δυναμικών, την συμφιλίωση επί των βαθύτερων αιτίων της ελληνικής κρίσης και την αναγνώριση των διαθέσιμων αναπτυξιακών αποθεμάτων μας.

Ένα τέτοιο σενάριο έχει προϋποθέσεις που για την ώρα δεν έχουν εκπληρωθεί. Απαιτεί τουλάχιστον τα παρακάτω:
 • Σύγκλιση κόσμων από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες όχι με τελικό στόχο την κατάληψη και νομή της εξουσίας, αλλά τη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού οράματος παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι όροι αριστερά, δεξιά, σοσιαλδημοκρατία κλπ. δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στις σημερινές προκλήσεις στη χώρα μας, ούτε όμως και το κέντρο ως έχει σήμερα. Ένα σύγχρονο αναγεννημένο κέντρο ίσως καταφέρει να επιτρέψει το πέρασμα από τις ιδεολογίες στις ιδέες. Ίσως δράσει ως καταλύτης στην ώσμωση διαφορετικών ιδεών για την πρόοδο της χώρας. Προϋπόθεση να αξιοποιήσει ως «ευαγγέλιό» του το γνωστό βιβλίο με τίτλο «Γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη», των Ρόμπινσον και Ατζέμογλου, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει Έλληνας που να μην το έχει μελετήσει ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης.
 • Πλήρη «αποστράτευση» όλων των προσώπων που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε κρίσιμα δημόσια αξιώματα (Υπουργοί, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικοί άρχοντες) και με τον τρόπο αυτό συνέβαλαν ενεργητικά ή παθητικά στην εκδήλωση, μη αναστροφή ή και περαιτέρω βάθυνση της ελληνικής κρίσης. Είναι αδύνατον οι φυσικοί αυτουργοί της καταστροφής να μεταλαμπαδεύσουν και υλοποιήσουν ένα νέο παραγωγικό όραμα. Για όσους από αυτούς δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες ο μόνος ρόλος που μπορεί να τους απομείνει είναι ο συμβουλευτικός, από την πλούσια εμπειρία των κατά κανόνα ατυχών επιλογών τους.
 • Χάραξη πορείας που να ξεκινά από το τι δεν πήγε καλά και πώς από εδώ και πέρα θα πάει, στη βάση της πρόταξης:
  1. της παραγωγής, των εξαγωγών, της υποκατάστασης εισαγωγών, και της παραγωγικής εργασίας έναντι οποιουδήποτε κεκτημένου δυσκολεύει τα προηγούμενα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας έναντι άλλων γειτονικών / εμπορικά ανταγωνιστικών μας,
  2. του κράτους δικαίου και της πραγματικής δημοκρατίας με μηχανισμούς εξισορρόπησης, καθαρή διάκριση των εξουσιών και αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς ενίσχυσης της ευθύνης και επιρροής των πολιτών,
  3. τον ταχύ μετασχηματισμό του κράτους σε ένα μικρό, ευέλικτο, οικονομικό και πλήρως ανταποδοτικό οργανισμό που να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας και της οικονομίας, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί ραγδαία αποκλιμάκωση και απλοποίηση φόρων και λοιπών κρατικών επιβαρύνσεων αλλά και του γραφειοκρατικού φόρτου, ιδιαίτερα στον τομέα των διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών.
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την ύπαρξη και του υποκειμένου. Αναζητείται αυτός που θα ηγηθεί μιας τέτοια προσπάθειας. Αναζητείται κάποιος που να είναι έτοιμος να ρισκάρει να αυτοθυσιαστεί, έχοντας ατομικά περισσότερα να χάσει, από ό,τι να κερδίσει!

Οι φαινομενικά ανοιχτοί όροι της επιτροπής Αλεβιζάτου για την εκλογή του ηγέτη του νέου κέντρου και στη συνέχεια της διαμόρφωσης της πολιτικής πλατφόρμας του, ενδεχομένως ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας. Για φανταστείτε την ίδια στιγμή που οι διάφοροι κομματικοί υποψήφιοι μιλάνε ο καθένας για τη δική του εκδοχή ενός νέου κέντρου από ανακυκλωμένα υλικά, να εμφανιστεί ένα άφθαρτο πρόσωπο, χωρίς σχέση με τα υφιστάμενα κομματικά όργανα, με βαριές επαγγελματικές περγαμηνές, θετική αύρα στην κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις, και ισχυρή συγκρότηση και σαφείς θέσεις στις θεσμικές και οικονομικές εθνικές προκλήσεις της πατρίδας μας. Αν ένα τέτοιο πρόσωπο εμφανιστεί απρόσκλητα, σχηματοποιήσει και επικοινωνήσει ένα νέο παραγωγικό όραμα για την Ελλάδα και καταφέρει να θέσει μια νέα αφετηρία για ένα σύγχρονο κέντρο στη βάση αρχών όπως οι προαναφερθείσες, δυο τινά είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβούν:

Α. Η κεντρώα παλαιοκομματίλα αναμένεται αργά ή γρήγορα να του επιτεθεί λυσσαλέα προκειμένου να αποτρέψει τον αφανισμό της, ο οποίος θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με ενδεχόμενη επικράτησή του νέου προσώπου.

Β. Αν ο νέος ηγέτης επιβιώσει της παραπάνω διαδικασίας, αναπάντεχα θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τις σιωπηλές και απογοητευμένες παραγωγικές τάξεις, την κρίσιμη μάζα αναγέννησης της χώρας. Ανεξάρτητα αν καταφέρει τελικά να κερδίσει ή όχι την επίμαχη εκλογική διαδικασία, θα έχει ανοίξει έναν εντελώς νέο δρόμο, ο οποίος θα έχει βεβαιότατα ελπιδοφόρα για τη χώρα συνέχεια. 

Υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος στη χώρα;

* Ο κ. Σεραφείμ Αθ. Κοτρώτσος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ, Διδάκτωρ ΕΜΠ, MBA International. Διευθυντικό Στέλεχος του χώρου των τηλεπικοινωνιών & Συνιδρυτής τεχνολογικής startupΠηγή Liberal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουPost A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. Τα κομματα τελείωσαν....
  Ο ηγετης του κεντρου που ευαγγελιζεται ο αρθρογραφος, ακομα κι αν ειναι ενα νεο προσωπο, δυστυχως θα στηριζεται στους γυρω και απο κατω του, που θα ειναι ολοι ξεπουλημενα τομαρια του σημερινου προδοτικου και ευρωραγιαδικου πολιτικου κατεστημενου, των κατοχικων μνημονίων....

  Ριξτε μια ματια ποια αποβρασματα εμφανιζονται για να αναλαβουν τις τυχες της λεγόμενης κεντροαριστερας και θα το καταλαβετε...

  Τιποτε νεο δεν μπορει να εμφανισθεί μεσα απο την λερα και την βρώμα.

  Νεος ηγετης μπορει να ξεπεταχθεί μονο απο πληρως ακομματιστο χωρο...
  Αλλα τοτε θα δεχθεί τον πολεμο ολοκληρου του λεγομενου δημοκρατικου και συνταγματικου τοξου που κατεστρεψε την πατρίδα μας εδω και 4 δεκαετίες...
  Και θα ειναι πολεμος λασπης μεσω των ΜΜΕ.... αλλά και πολεμος εξοντωσης μεσω ακόμα και του βιολογικου θανατου....

  Κι αυτο διότι αν υπαρξει λαικη βαση ισχυρη που θα τον υποστηριξει κοντρα σε ολα αυτα.... Τοτε ολοι οι σημερινοι προδοτες κινδυνεύουν να τιμωρηθουν πολυ σκληρα για τα δεινα που εφεραν στην πατρίδα μας...

  Ετσι λοιπον ειναι βεβαιο οτι θα οδηγηθουν ακομα και στην λυση της φυσικης εξόντωσης.... (και με τις ευλογίες φυσικα των ξενων αφεντικων τους, που πολυ πιθανώς θα αναλαβουν εργολαβικά την εξοντωση με τις μυστικές τους υπηρεσίες...)

  Προσωπικα δεν νομιζω οτι ειναι δυνατον να εμφανισθεί κανενας τετοιος ηγετης.... για την επομενη.... 100ετια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. liberal = διεθνιστές τροτσκιστές κομμουνιστές.
  Από τους φιλελεύθερους πέρασαν και δεν ακούμπησαν.
  Δυστυχώς λένε δεν εκτιμήσαμεν τον σακιδιάρη οόσ θα έπρεπε.
  Εάν ΔΕ , δεν εκτιμήσουμε τον νεόν "μακρον" υπάλληλο που θα μας παρουσιάσουν , βούην μας μαύρη. Η Βενεζουέλα των σταλινικών συντρόφων τους ...αναμένει να μας καλωσορίσει. Κατάλαβες Ελληνα "φασίστα"; Προσοχή στις επιλογές σου! Ο εθνικο σοσιαλισμός είναι απαγορευμένος. Ο διεθνιστο σοσιαλισμός είναι ο καλός , η ουτοπία. Αυτό το ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ όνειρο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ.
  ΕΑΝ ΧΑΘΕΙ, ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΟΪΚΟΙ ΛΕΝΙΝΙΣΤΕΣ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ ... ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΣΟΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ... ΚΑΙ Η ΜΑΣΑ ΜΑΣ ΜΑΖΥ!


  ΟΛΟΙ ΠΑΚΕΤΟ ΟΛΟΙ
  ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ ...
  ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΊ ΠΟΙΟΝ...
  ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ...
  ΚΟΙΤΑ ΠΩΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ...ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!!!

  ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ...

  Σε ένα τρίλεπτο βίντεο γίνεται ρόμπα ο Σταύρος Θεοδωράκης
  https://www.youtube.com/watch?v=RWA7LBcY2aw

  ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ...


  Ὑπερήφανοι, ἀδούλωτοι ψηφοφόροι

  — 3 Σεπτεμβρίου 2017 ἀπὸ τὸν/τὴν Φιλονόη

  Τί παραλείπουν νά σᾶς ποῦν οἱ σοσιαλιμπεράλ διαμορφωτές τῆς κοινῆς γνώμης καί πῶς ὑποβαθμίζουν καί γελοιοποιοῦν τίς συντηρητικές ἀξίες;;;

  Λέγουν γιὰ τὸ Μπρέξιτ:
  …ἐψήφισε ἡ ἀγροτικὴ καὶ περιαστικὴ Ἀγγλία καὶ ὄχι τὸ φιλελιμπερᾶλ Λονδῖνο…

  Μὲ ἄλλα λόγια κάποιοι ὀπισθοδρομικοί, ποὺ ζοῦν στὴν περιαστικὴ Ἀγγλία… Κάποιο ῥεντνέκς… Κάποιοι ῥατσιστές… Κάποιοι ἀγράμματοι καὶ ὄχι οἱ κουστουμάτοι τοῦ σίτυ…
  Παραλείπουν βέβαια νὰ σᾶς ποῦν, ὅτι οἱ πλέον ἀμόρφωτες, χαμηλόμισθες καὶ ὀπισθοδρομικὲς ὁμάδες, οἱ ὁμάδες τῶν ἐπιδομάτων δηλαδὴ καὶ τοῦ μουσουλμανικοῦ παραδείσου, ποὺ ζοῦν στὰ Γκέτο, ἐψήφισαν σὲ σταλινικὰ ποσοστὰ ῥημαίην.

  Λέγουν γιὰ τὸν Τρᾶμπ:
  …τὸν ἐψήφισε τὸ ὀπισθοδρομικὸ Μισσισίππι ἐνῶ δὲν τὸν ἐψήφισε ἡ φιλελέφτερη Καλιφόρνια καὶ ἡ Νέα Ὑόρκη…

  Κυττᾶς τὸν χάρτη καὶ διαπιστώνεις μὲ ἔκπληξη, ὅτι οἱ ὡς ἄνω πολιτεῖες ἐψήφισαν πλειοψηφικὰ Τρᾶμπ σὲ ὄλες τὶς κομητεῖες πλὴν τῶν ἴννερ σίτις , ποὺ ζοῦν οἱ τρόφιμοι τῆς κοινωνικῆς προνοίας, οἱ ὁποῖοι ἐψήφισαν σὲ σταλινικὰ ποσοστὰ τοὺς εὐεργέτες τους ὀρθοπολιτικούς, ὅπως ἡ σαῦρα Χίλαρυ.

  Στὰ καθ’ ἡμᾶς…
  Γιὰ χρόνια ὑπεβάθμιζαν καὶ λοιδωροῦσαν τὴν ψῆφο τῆς Λακωνίας ἥ τοῦ Κιλκίς, ποὺ ἔδινε στὴν συντηρητικὴ παράταξη ποσοστὰ τῆς τάξεως τοῦ 60%, ἐνῶ ἀντίθετα ὁ ὀρεσείσιος, κλεφτοπροβατάς, ὁπλοκατέχων Κρητικός, ποὺ ἐψήφιζε σὲ ποσοστὰ 80% ΠΑΣΟΚ καὶ σήμερα ΣΥΡΙΖΑ εἶναι ὁ ἀδούλωτος καὶ ὑπερήφανος κάτοικος τῆς λεβεντογέννας Κρήτης.

  Γενικὰ οἱ σοσιαλιμπερὰλ θέλουν ξεβράκωμα…
  Ὅπου τοὺς εὑρίσκετε, πετσῶστε τους… Τοὺς ἀρέσει…

  http://filonoi.gr/2017/09/03/yperhfanoi-adoylotoi-pshfoforoi/

  ...ΣΤΟΥΣ ΣΑΝΟΠΩΛΕΣ ...ΚΑΙ ΣΑΝΟΦΑΓΟΥΣ ΜΑΖΥ!

  Όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακάλυπτε "Μακεδόνες" στην Φλώρινα | 1

  https://www.youtube.com/watch?v=elio51N2d08

  Γιάννης Mπουτάρης: Πιο κοντά είμαι στο Ποτάμι του Θεοδωράκη (10/7/2014)
  https://www.youtube.com/watch?v=cs1AfC_oQfg


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Τί λες για τον μαρμαρωμένο βασιλιά;"

  Συνομωσίες...

  Τι λές για το αερόχρημα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ε, τωρα με δουλεύεις;
  Αν και προκειται για θρυλο και θρυλοι ενίοτε χρησιμοποιουνται για να κρατησουν το ηθικο του λαου ψηλο και γι αυτο ειμαι υπερ τους, ωστοσο ο μαρμαρωμενος βασιλιας φιλε μου.... θελει και τον αναλογο λαό απο πισω του....
  Λαό αετών....
  Βλεπεις εσυ κανεναν τετοιο λαο;
  Ή μηπως θα ερθει ο μαρμαρωμενος βασιλιας με το σπαθι και μονος του θα κυνηγαει τους εχθρούς της πατρίδας...

  Καλε μου φιλε κι εγω σαν πατριωτης μεγαλωσα με θρυλους και με το "του χρονου στην Πολη μας" και με αυτα τα ονειρα ζω...
  Ομως αυτα αφορουν τους Τουρκους, εδω εχουμε να κανουμε με πεμπτοφαλαγγιτες.... με προδοτες εντός της πατρίδας μας....
  Θελει καθαρισμα το κρατος....
  Και δεν υπαρχει κανενας θρυλος για μαρμαρωμενο βασιλια που να κυνηγαει τους άθεους και τους προδοτες ανθελληνες.... δυστυχως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]