Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Mεγάλος νικητής» ο Ε. Ράμα στις Αλβανικές εκλογές…


Ευρεία νίκη του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας του απερχόμενου πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ράμα, με 46% – 50%, δείχνουν τα πρώτα exit polls στις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα την Κυριακή.

Το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας φέρεται να λαμβάνει ποσοστά της τάξης του 31% – 35%.

Το επίσης κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη του εκλεγμένου προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους τον Ιούλιο, λαμβάνει 11% – 15%.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται κάτω από το 3%. Για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας χρειάζονται 71 έδρες σε σύνολο 140.

Η συμμετοχή κινήθηκε σε ποσοστά κοντά στο 43%, ποσοστό – αρνητικό ρεκόρ από το 1991, όταν υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Αλβανία το σύστημα της πολυκομματικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Οι Αλβανοί ψήφισαν χθες στις κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς η χώρα επιθυμεί να ενισχύσει τα δημοκρατικά της διαπιστευτήρια μπροστά στις ενδεχόμενες ενταξιακές συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. της χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ των 2,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η χώρα κέρδισε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ το 2014, αλλά η κίνηση έχει επιβραδυνθεί από την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν στην εκλογική διαδικασία.

Οι Δημοκρατικοί απείλησαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, ζητώντας από τον πρωθυπουργό του Σοσιαλιστή Έντι Ράμα να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία για να εξασφαλιστεί δίκαιη ψηφοφορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύθηκαν τον Μάιο μια συμφωνία μεταξύ των πλευρών που αναθεώρησαν τους εκλογικούς κανόνες και επέτρεψαν στην αντιπολίτευση μεγαλύτερη εποπτεία της διαδικασίας.

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα καθώς η μετάδοση των αποτελεσμάτων είναι αργή.

Ο Ράμα, 52 ετών, θα αναζητήσει τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργού. Περιέγραψε την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί μπροστά σε διεθνείς παρατηρητές, ως μια κεντρική στιγμή για τη χώρα. «Αυτές οι εκλογές στην Αλβανία είτε θα ανοίξουν την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντάς μας μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε μπορούμε να την κλείσουμε ξανά», δήλωσε ο Ράμα, του οποίου το κόμμα φαίνεται να είναι μπροστά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Εστιάζοντας στην οικονομία, ο Ράμα έχει θέσει έναν ετήσιο στόχο αύξησης πάνω από 5%, από το σημερινό 3,5%. Έχει υποσχεθεί να συρρικνώσει το δημόσιο χρέος από 71% του ΑΕΠ στο χαμηλό του ’60.

Οι Σοσιαλιστές του Ράμα θα αντιμετωπίσουν τους κεντροδεξιούς Δημοκρατικούς του Λουζίμ Μπάσα. Κανείς από τους δύο δεν κατάφερε να κερδίσει τις 70 έδρες που χρειάζονται για την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009 ή του 2013.

Ο 43χρονος Μπάσα έχει υπουργική εμπειρία και έχει παρουσιάσει μια πλατφόρμα χαμηλών φόρων και έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Το κόμμα του έχει υποσχεθεί ένα 9% ενιαίο φόρο, δωρεάν γεύματα σχολείο, και ένα ανανεωμένο σύστημα υγείας.

Και οι δύο άντρες έχουν υπηρετήσει ως δήμαρχοι της πρωτεύουσας, τα Τίρανα. Και τα δύο κόμματα θεωρούνται φιλοδυτικά και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την παγκόσμια καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Μπάσα εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ράμα εξέφρασε ανησυχίες για τη ρωσική επιρροή στη χώρα.

Αυτός που κρύβεται πίσω από τα παρασκήνια είναι ο Ιλίρ Μέτα, το πρόσωπο του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση (LSI), και περιγράφεται ευρέως ως ο ρυθμιστής, σε κυβερνήσεις προηγούμενων συμμαχιών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μέτα, 48 ετών, βετεράνος της μετακομμουνιστικής πολιτικής, είναι εκλεγμένος πρόεδρος στην ευρέως τελετουργική θέση του κοινοβουλίου στις 28 Απριλίου. Αποχώρησε από το LSI για να αναλάβει την Προεδρία της χώρας.

Πηγή "Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]