Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άγκυρα: Προϊόν επιβολής η Διάσκεψη της Γενεύης


Γράφει ο Νίκος Στέλγιας

Δια στόματος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της η τουρκική κυβέρνηση δίνει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στο Κυπριακό εν αναμονή της επικείμενης Διάσκεψης της Γενεύης.

Από το Λονδίνο, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος πριν από λίγα εικοσιτετράωρα επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα και αντάλλαξε απόψεις με τον τουρκοκυπριακό πολιτικό κόσμο, στέλνει σημαντικά μηνύματα και στις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιγιέτ, ο κ. Τουρκές έλαβε μέρος σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Λονδίνο και στην οποία έλαβαν μέρος διπλωμάτες, ένας βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος και εκπρόσωποι τουρκικών ΜΚΟ. Σε αυτή την εκδήλωση ο κ. Τουρκές τοποθετήθηκε για την πορεία του Κυπριακού.

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δηλώνει το εξής: «Πραγματοποιείται εκ νέου σύσκεψη στο Κραν Μοντάνα με το ζόρι (με την επιβολή) του ΟΗΕ. Αυτό τον όρο (με το ζόρι) πρέπει να χρησιμοποιήσω».

Στην συνέχεια, ο κ. Τουρκές αναφέρει ότι: «Πρέπει να δηλωθεί το εξής σε αυτό το σημείο. Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε. Αυτές οι απομονώσεις είναι άδικες για τον Τούρκο της Κύπρου. Αυτές (οι απομονώσεις) είναι άδικες τιμωρίες που επιβάλλονται σε εκείνον. Πρέπει να γλυτώσει μια ώρα αρχύτερα από αυτές. Για να συμβεί αυτό, οι πολιτικοί μας στην Κύπρο, πρώτα από όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο διαπραγματευτής και η κυβέρνηση, καταβάλλουν κάθε είδους προσπάθεια. Και εμείς, καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου από την Τουρκία».

Διαφορετικές αναγνώσεις για την λύση

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δηλώνει ότι η χώρα του και η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την λύση και θέτει το εξής ερώτημα: «Υπάρχουν διαφωνίες στο σημείο (ερώτημα) τι είναι η λύση;»

Στην συνέχεια, ο κ. Τουρκές προσθέτει τα εξής: «Η άλλη πλευρά (η ελληνοκυπριακή κοινότητα), με την ιδιότητα του μέλους του Ε.Ε., την οποία απέκτησε με άδικο τρόπο, θεωρεί τον εαυτό της βασικό κορμό (του νέου συνεταιρισμού). Θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει το ποιος θα ενταχθεί και ποιος όχι (στον νέο συνεταιρισμό) και χαρακτηρίζει αυτούς (τους πληθυσμούς, την τουρκοκυπριακή πλευρά) ως μειονότητα. Το πρόβλημα είναι αυτό. (Το πρόβλημα) ξεκινά σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Τουρκές τονίζει το εξής: «Η δική μας πρόταση είναι η εξασφάλιση και η δημιουργία ενός νέου, σωστού ομόσπονδου κράτους με δυο ίσες κοινότητες. Αυτή είναι η ορθή επιλογή. Οι σημερινές πληθυσμιακές αναλογίες δεν σημαίνουν τίποτα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το δηλώνω ξεκάθαρα. Ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή σύνθεση, η Τουρκική Δημοκρατία υποστηρίζει (μια λύση) στην βάση της ένωσης δυο ίσων κοινοτήτων και δομών. Οι διαπραγματευτές στην Κύπρο καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να δηλωθεί, διότι κατά διαστήματα στον δυτικό τύπο, ιδιαίτερα στον τύπο της Ευρώπης, εκφράζονται διαφορετικά πράγματα».

Ο Τουρκές μιλά για τις εγγυήσεις

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Τουρκές δηλώνει τα εξής: «Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των εγγυήσεων. Εφόσον όταν μεταβαίνετε στη νότια Κύπρο και δεν μπορείτε να βρείτε ένα αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλετε το σπάσιμο του τζαμιού του αυτοκινήτου σας, όταν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε μια δίκη για την ληστεία του αυτοκινήτου σας, εκεί δεν μπορείτε να κάνετε λόγο για ασφάλεια. Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Ο κ. Τουρκές αναφέρει επίσης ότι συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί στην Κύπρο, ενώ δεν παραλείπει να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αξιοσημείωτη παρουσία των τουρκοκυπρίων στον κοινωνικό ιστό της Βρετανίας.

Τι λέει το τουρκικό Προεδρικό;

Στον απόηχο των νέων δηλώσεων του κ. Τουρκές, οι πηγές της «Κ» στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού Προεδρικού απέφυγαν να επεκταθούν επί του ζητήματος. Επίσης, οι ίδιες πηγές επέλεξαν να μην μοιραστούν λεπτομέρειες σχετικά με την συνάντηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον κ. Ακιντζί.

Παρόλα αυτά, μας επισημαίνουν ότι οι θέσεις του κ. Τουρκές εκφράζουν την επίσημη γραμμή της Άγκυρας και ότι στην συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συζητήθηκαν σημεία τα οποία ενδέχεται να μην βρουν σύμφωνη την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο εάν η ηγεσία της ελληνοκυπριακής κοινότητας και η Αθήνα επιθυμούν την πρόοδο στην Γενεύη τότε είναι αναγκαίο να αποδώσουν την δέουσα προσοχή στα εν λόγω σημαντικά σημεία.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]