Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας!


Η σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ρήγμα στις σχέσεις Αγκυρας - Βερολίνου. Οι δυο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κρύα ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις έκανε αισθητή την παρουσία της και στην κοινή συνέντευξη Merkel - Erdogan, με τον τελευταίο να αντιδρά στην τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς και να απαιτεί δημοσίως την απόσυρση του όρου «ισλαμιστική τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο κατά τη σημερινή συνάντησή τους, δήλωσε ο Erdogan σε κοινή συνέντευξη με την Merkel μετά τη συνομιλία τους στην Άγκυρα.

Ο κ. Erdogan δήλωσε ότι σε αυτά τα θέματα η χώρα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παραχωρήσεις. Επίσης, ζητά από την Γερμανία να δείξει την αλληλεγγύη της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Γερμανού δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Erdogan υπερασπίστηκε την συνταγματική αναθεώρηση.

A. Merkel: Υπογράμμισα στον T. Erdogan τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία

Από την πλευρά της, η κ. Merkel επέλεξε να διατηρήσει αποστάσεις από τουρκικές θέσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα στην Άγκυρα το μήνυμα ότι το Βερολίνο κατανοεί τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της επιστροφή μελών του Κινήματος Gullen στην Τουρκία, η κ. Merkel υπογράμμισε την σημασία των τεκμηρίων και του γερμανικού κράτους δικαίου.

Ακόμη, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε πως υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε σήμερα στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Merkel αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
«Ακριβώς γι' αυτό, σ' αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ' αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Erdogan.
«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Merkel.

«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Erdogan και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου, δύο πυλώνων του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, την οποία ακολούθησε κύμα διώξεων, προκαλώντας την ανησυχία χωρών της Ευρώπης. Η Angela Merkel βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής στη Γερμανία αλλά και από την αντιπολίτευση στην Τουρκία για αυτό το ταξίδι της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.
«Υπογράμμισα ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Edogan, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Angela Merkel τόνισε επιπλέον ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα πρέπει να γίνει υπό την επιτήρηση αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», είπε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους απέρριψε την κριτική που διατυπώνουν τα στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα οποία εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο κατάργησης του διαχωρισμού των εξουσιών εάν η συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του, εγκριθεί.
«Αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση (...) Υπάρχει νομοθετικό σώμα, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει η Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Erdogan.
«Δεν τίθεται ζήτημα ότι τερματίζεται ο διαχωρισμός των εξουσιών» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.
Με την αναθεώρηση του Συντάγματος «το εκτελεστικό σώμα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εργαστεί γρηγορότερα. Η δικαστική εξουσία θα διατηρήσει την ισχύ της και θα λειτουργεί όπως συνήθως με το νέο σύστημα» τόνισε ο ίδιος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησης επίσης τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που συνάφθηκε τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως επίσης για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τον T. Εrdogan.

Είναι η τρίτη φορά που η Merkel επισκέπτεται την Τουρκία από την 18η Μαρτίου του 2016, όταν η ΕΕ και η Άγκυρα σύναψαν την συμφωνία για το μεταναστευτικό.
«Το ζήτημα των προσφύγων είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία όπως επίσης για την ΕΕ και τη Γερμανία» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τους πρόσφυγες στηρίζεται σε «κοινό συμφέρον».

Κυπριακό: Επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις, το μήνυμα Merkel

Όσον αφορά το μέτωπο του Κυπριακού, η καγκελάριος της Γερμανίας στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως θεωρεί ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της νήσου είναι η μεγαλύτερη επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]