Η Αθήνα «ζυγίζει» τις τουρκικές προκλήσεις, δεν ακολουθεί στην κλιμάκωση και ετοιμάζεται και για τα χειρότερα σενάρια
Να βολιδοσκοπήσει τις τουρκικές προθέσεις επιχειρεί η Αθήνα, καθώς η Τουρκία συνεχίζει με υπερβολικές αντιδράσεις να προκαλεί καθημερινά στο Αιγαίο.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπιστώσει, εάν πρόκειται απλώς για νευρική αντίδραση στην Yπόθεση των «oκτώ» και κίνηση με εσωτερικούς αποδέκτες, ή με την ευκαιρία επιχειρείται να παρασυρθεί η Αθήνα σε μια κλιμάκωση της έντασης, όπου μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ελληνικά σενάρια περιλαμβάνονται και εκείνα που προβλέπουν αντιμετώπιση ενδεχομένης αποβίβασης τούρκων κομάντος σε κάποια από τις εκατοντάδες ελληνικές βραχονησίδες, το καθεστώς των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία, οπότε και η κρίση θα πάρεις άλλη δραματική τροπή.
Η προσφυγή του Αλέξη Τσίπρα στις καλές υπηρεσίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μερκελ που μεταβαίνει στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ερντογάν, δεν αναμένεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς είναι η ίδια η Γερμανία που έχει μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας λόγω της μη έκδοσης τούρκων αξιωματικών που καταζητεί η Τουρκία ως μέλη της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», ενώ στις προτεραιότητες της είναι η διάσωση της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Η Συμφωνία αυτή τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η Τουρκία απαιτεί ανταλλάγματα (κατάργηση των θεωρήσεων, οικονομική ενίσχυση, άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κλπ.), τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να εγκρίνει.
Η Τουρκία χθες απάντησε με μια, εκ του ασφαλούς, επίδειξη δύναμης, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει στην πτήση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου νωρίς το πρωί στην περιοχή των Ιμίων, όπου τίμησε τη μνήμη των 3 Ελλήνων αξιωματικών που έχασαν την ζωή τους το βραδύ της 31ης Ιανουαρίου 1996.
Η αντίδραση της Άγκυρας με μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (σε επίπεδα ρεκόρ) και με υπερπτήσεις στα Ίμια και στην Καλόλιμνο ήταν αναμενόμενη αν και όχι στην έκταση αυτή, και είναι χαρακτηριστικό ότι ουσιαστικά τα τουρκικά αεροσκάφη αφέθηκαν να αλωνίζουν στον ελληνικό εναέριο χώρο πραγματοποιώντας 138 παραβιάσεις και 10 υπερπτήσεις, πριν αναγνωρισθούν και αναχαιτιστούν από ελληνικά.
Υποχρεωτικά η Αθήνα επιλέγει, παρά τις μεγαλοστομίες που ακούγονται από το Υπουργείο Άμυνας, τη συντηρητική αντιμετώπιση της τουρκικής αυτής πρόκλησης, γνωρίζοντας ότι καταρχήν δεν μπορεί να εμποδιστεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, παρά μόνο με κατάρριψη αεροσκάφους και με μια ανεξέλεγκτη έτσι κλιμάκωση της κρίσης, σε μια στιγμή που υπάρχει «πολιτικό κενό» στην κορυφή του ΝΑΤΟ, ενώ στον Λευκό Οίκο θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να ασχοληθεί κάποιος από τη νέα αμερικανική ηγεσία, άμεσα για την αποσόβηση της κλιμάκωσης ενός τέτοιου θερμού επεισοδίου.
Έτσι οι αντιδράσεις και χθες ήταν ήπιες (όπως ακριβώς και την περασμένη Κυριακή), με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να δίνουν το «παρών», ώστε να μην νομιμοποιηθούν οι τουρκικές αμφισβητήσεις, αποφεύγοντας όμως επικίνδυνες εμπλοκές...
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, πέταξε σύμφωνα με πληροφορίες, με το ελικόπτερο Aegean Hawk σε χαμηλή πτήση, ώστε να μην εντοπισθεί από τα τουρκικά ραντάρ και νωρίς το πρωί έριξε στην θάλασσα στεφάνι στη μνήμη των τριών αξιωματικών. Αμέσως μετά το ελικόπτερο αποχώρησε, μένοντας στην περιοχή μόλις λίγα λεπτά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παρενόχλησης από τουρκικά πτητικά μέσα. Η μετάβαση του Υπουργού Άμυνας ήταν επιβεβλημένη πολύ περισσότερο, όταν είχε προηγηθεί το επεισόδιο της Κυριακής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δίνονταν η εντύπωση ότι η επίσημη Πολιτεία δεν τίμησε τους νεκρούς αξιωματικούς από τον φόβο της τουρκικής αντίδρασης.
Βεβαίως το γεγονός ότι ουδέποτε από το 1996 ελληνικό σκάφος προσέγγισε τα Ίμια, ούτε φυσικά κάποιος Έλληνας επίσημος αποβιβάσθηκε στις βραχονησίδες για να τιμήσει τους τρεις ήρωες, ενισχύει την τούρκικη θέση, που ντε φάκτο «γκριζάρει» τις δυο βραχονησίδες.
Ο τούρκος υπουργός άμυνας Φικρι Ισίκ δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν είναι η πλευρά που θέλει να αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά ούτε θα υποκύψει σε τετελεσμένα». Ο κ. Ισίκ με δήλωση του στην «Turkish Daily News» έσπευσε να αποδώσει την ένταση στις «παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα λόγω των προβλημάτων στο εσωτερικό της», ενώ ο ίδιος πιστεύει, όπως είπε, ότι «δεν πρέπει να αυξηθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι και γείτονάς μας και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας και πρέπει με διάλογο να λύσουμε τα προβλήματα».
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΠ από την περιφέρεια της Σμύρνης Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, πέταξε τις «κορώνες» του, προειδοποιώντας όπως είπε την Ελλάδα, ότι «σώθηκε το 1996 λόγω της δειλίας του Τούρκου Ναυάρχου», αλλά εάν «ξαναπαίξει το παιγνίδι των Καρντάκ , θα πυροβολήσουμε…». Ο Τούρκος βουλευτής αναφέρονταν, όπως είπε, στο γεγονός ότι ο Τούρκος ναύαρχος το βραδύ της 31ης Ιανουαρίου 1996 δεν υπάκουσε τις διαταγές της Τανσού Τσιλέρ για να βυθίσει τα ελληνικά σκάφη στα Ίμια...
Ν.Μ.
Πηγή Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...