Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμάζονται για Γενεύη 2: Νέα διάσκεψη εν μέσω των απειλών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας


Του Κώστα Βενιζέλου

Η μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είχε ως αποτέλεσμα την εξαγγελία σύγκλησης νέας πενταμερούς διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου.

Το θέμα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, είχε εγείρει ο κ. Ακιντζί την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωστόσο ο τελευταίος δεν είχε αντιμετωπίσει θετικά το ζήτημα τούτο. Χθες, φαίνεται πως το θέμα της σύγκλησης το συντομότερο νέας πενταμερούς συζητήθηκε ενδελεχώς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση και προέκυψε συμφωνία. Η κίνηση αυτή έγινε παρά την αποτυχία της Γενεύης και του Μοντ Πελεράν, ενώ είναι σαφές πως με βάση τα σημερινά δεδομένα το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η Γενεύη 1 και να αποτύχει το εγχείρημα είναι πολύ ορατό. Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, δεν αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη, όπως ανέφερε πηγή του Διεθνούς Οργανισμού. Όπως και στη «Συμφωνία του Δείπνου», χθες καθορίστηκε μίνι οδικός χάρτης.

Με βάση το ανακοινωθέν του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν τα εξής:

Πρώτο, θα συναντώνται εβδομαδιαίως κατά τον μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων (9, 16 και 23).
Δεύτερον, οι δυο διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις.
Τρίτον, οι ηγέτες ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για τη συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές Μαρτίου.
Σημειώνεται συναφώς πως μετά την αποδοχή της πενταμερούς και πριν τη Γενεύη, υπήρξαν συζητήσεις, διαβήματα, παρεμβάσεις για το ποιος συγκαλεί τη διάσκεψη και ποιοι συμμετέχουν. Τώρα, με βάση τη συμφωνία, οι ηγέτες των κοινοτήτων ζητούν τη σύγκληση. Στην εικόνα ΟΗΕ και εγγυήτριες δυνάμεις, πουθενά και πάλι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι, επίσης, προφανές πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκ των υστέρων την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αιφνιδιάστηκε για μια ακόμη φορά. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον ενημέρωσε. Όσον αφορά στο επίπεδο συμμετοχής, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα είναι σε αυτό των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων ή σε επίπεδο Πρωθυπουργών.

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφού η ε/κ πλευρά, όπως είπε, εισέρχεται τους επόμενους μήνες σε προεκλογική περίοδο, ενώ θα γίνονται και έρευνες για φυσικό αέριο. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα και ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί στη διαδικασία αυτή ή θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για πιο μετά, το νωρίτερο το 2018, μετά τις προεδρικές εκλογές «στον νότο». Ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο θα έχει επαφές σε Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Η διάσκεψη, είπε ο κ. Ακιντζί, δεν είναι μόνο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αλλά, είπε, είναι μια διάσκεψη για την Κύπρο, που σημαίνει ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί σε πενταμερή συνάντηση και τα άλλα θέματα συζητούνται όταν γίνονται οι συναντήσεις των δύο πλευρών.
Δεν συζητήθηκαν οι τέσσερις ελευθερίες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί ποσώς. Έχουμε συζητήσει για τη μεθοδολογία της παραπέρα πορείας».

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω εγείρει το θέμα και κατά την προχθεσινή συνάντηση (με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ) και κατά τη χθεσινή συνάντηση ότι, όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν».   Τέλος, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα».  Με Κοτζιά σήμερα ο Χριστοδουλίδης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά με τον οποίο θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν χθες. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε χθες συνάντηση και με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γιώργο Κατρούγκαλο, που έχει αρμοδιότητα στα ευρωπαϊκά. Ο Εκπρόσωπος μίλησε χθες σε εκδήλωση που οργάνωσαν Ν.Δ. και ΔΗΣΥ Ελλάδος.

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, `Αγγελα Μέρκελ, εν όψει της σημερινής επίσκεψής της στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συνομίλησαν για Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και προσφυγικό, καθώς και για την ανάγκη η γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

ΑΠΟΨΗ: Κάτι θα ξέρουν στη Λευκωσία

Η Άγκυρα επιλέγει την οδό της έντασης στο Αιγαίο, την οποία κλιμακώνει βαθμηδόν. Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, φαίνεται πως τώρα η επιλογή του καθεστώτος Ερντογάν είναι όπως συντηρήσει το κλίμα αυτό ενώ, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, δεν αποκλείεται και προβοκάτσια από πλευράς των Τούρκων. Το σκηνικό στα ελλαδοτουρκικά επηρεάζει το Κυπριακό; Λογικά επηρεάζεται το Κυπριακό κι αυτό επιβεβαιώθηκε διαχρονικά. Με βάση, ωστόσο, τη λογική της Λευκωσίας όχι. Γι αυτό ανεξαρτήτως τι γίνεται στο Αιγαίο, συγκαλείται στις αρχές Μαρτίου νέα πενταμερής διάσκεψη. Προφανώς κάτι θα ξέρουν περισσότερο από τους υπόλοιπους και από την Αθήνα οι διαχειριστές του Κυπριακού στη Λευκωσία.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]