Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε δικτατορία


Η Zeit στη διαδικτυακή της σελίδα αναφέρεται στη δυσαρέσκεια του Αναπληρωτή Υπουργού για θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα σχετικά με την κατανομή των προσφύγων. Η εφημερίδα γράφει: "Αυξάνεται στην Ελλάδα η δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό η ΕΕ. Η μεταφορά των προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ γίνεται με αργούς ρυθμούς σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα. Μέχρι σήμερα μόνο 5.000 άνθρωποι από τους 30.000 που είχε συμφωνηθεί μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Ο Μουζάλας μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση δήλωσε πως είναι οργισμένος με τη στάση ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ."

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: "Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας προβλέπει ότι οι πρόσφυγες, που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση ασύλου. Προς το παρόν όμως δεν επαρκούν οι υπάλληλοι για την επεξεργασία των αιτήσεων. Πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί, τα αποκαλούμενα Hotspots, είναι υπερπλήρη κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι μετανάστες είναι απογοητευμένοι και συχνά ξεσπάνε βίαια επεισόδια."

Η κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία

Στη σύλληψη τουλάχιστον 12 συνεργατών της Cumhuriyet ανάμεσά τους και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας αναφέρεται το σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt: "Με τον τρόπο αυτό η Cumhuriyet θέλει να φιμώσει μια από τις τελευταίες επικριτικές φωνές απέναντι στην κυβέρνηση από το χώρο των μίντια. Η αποδόμηση του κράτους δικαίου συνεχίζεται. Η Τουρκία κινείται όλο και γρηγορότερα προς μια δικτατορία." Στη συνέχεια η εφημερίδα διερωτάται ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ και σημειώνει: "Τι θα κάνει η ΕΕ με τις νέες εξελίξεις; Με τα πρόσφατα αντίποινα απέναντι σε επικριτικά ΜΜΕ και τα σχέδια του για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Ερντογάν θέλει να δοκιμάσει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Πιστεύει ακράδαντα πως η ΕΕ τον χρειάζεται ως εταίρο στην προσφυγική κρίση. Πιθανότατα αλλά αυτό δεν είναι λευκή επιταγή. Με την επαναφορά της θανατικής ποινής μια κόκκινη γραμμή θα είχε οριστικά ξεπεραστεί…Μια ΕΕ που έχει το θάρρος να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ενδεχομένως να έπρεπε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό και κατά της Τουρκίας."

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: "Για τους Ευρωπαίους ήρθε η ώρα να λάβουν μέτρα. Ένα κράτος το οποίο τόσο γρήγορα απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες όπως είναι η ελευθερία του Τύπου και η διαχωρισμός των εξουσιών δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο. Τώρα έγινε αδύνατο".

Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle


Γιλντιρίμ σε Ε.Ε: Δεν έχουμε πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου

Η υποστήριξη της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης είναι σημαντική για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας όσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο, ο Γιλντιρίμ είπε πως το AKP κατέληξε στις αλλαγές που προτείνει –με τις οποίες θα εγκαθιδρυθεί εκτελεστική προεδρία– και είναι έτοιμο να υποβάλει το πακέτο (των συνταγματικών αλλαγών) στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, επιδιώκει επί μακρόν μια προεδρία με μεγαλύτερες εξουσίες. Οι επικριτές του φοβούνται πως με τις αλλαγές θα συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στα χέρια του.
Η Τουρκία μπορεί να νομοθετήσει "περιορισμένη" επαναφορά της θανατικής ποινής, αν επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός για το θέμα αυτό, είπε εξάλλου ο Γιλντιρίμ.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, πλήθη λαού έχουν επανειλημμένα καλέσει για την επαναφορά της θανατικής ποινής και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει ότι θα την εγκρίνει, αν το κοινοβούλιο την ψηφίσει.

Η Τουρκία κατήργησε επίσημα τη θανατική ποινή το 2002 στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την έχει εφαρμόσει από το 1984. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ένωση.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η θανατική ποινή είναι ένα θέμα της συνταγματικής αλλαγής και απαιτεί συμβιβασμό. Δεν επεκτάθηκε για το τι είδους συμβιβασμός μπορεί να χρειάζεται.
Είπε επίσης πως οποιοδήποτε μέτρο για τη θανατική ποινή δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά.

Ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει σεβασμό για την "κόκκινη γραμμή" της Ευρώπης σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της σύλληψης δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet.

"Αδελφέ, δεν μας νοιάζει η κόκκινη γραμμή σου. Είναι ο λαός που χαράσσει την κόκκινη γραμμή. Τι σημασία έχει η γραμμή σου", είπε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος στο Κοινοβούλιο.
"Δεν έχουμε πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας. Αναφέρουν πάντα την ελευθερία του Τύπου στα βήματά μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας".

Η αστυνομία συνέλαβε προχθές τον διευθυντή και στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τους οποίους κατηγορεί ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως οι συλλήψεις σημαδεύουν το πέρασμα "άλλης μιας κόκκινης γραμμής" κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]