Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πληροφορία, φήμη και fake news


Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας

Ζούμε σε μια εποχή που η πρόσβαση στην ενημέρωση, στην πληροφορία και στην γνώση, είναι εύκολη, γρήγορη και άμεση.
Σήμερα κάποιος από τον καναπέ του σπιτιού του μέσα σε λίγα λεπτά, μπορεί να έχει μπροστά του όλη την Εγκυκλοπαίδεια του κόσμου.
Kαι παρόλα αυτά, εμείς αντί να εκμεταλλευόμαστε αυτή την δυνατότητα που μας παρέχει η τεχνολογία και το διαδίκτυο για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, την χρησιμοποιούμε για να υιοθετήσουμε φήμες, διαδόσεις και fake news.
Αντί να επεξεργαζόμαστε όλη αυτή την πληθώρα πληροφοριών για να διαμορφώσουμε την προσωπική μας άποψη, διακινούμε τις απόψεις άλλων. Γινόμαστε δέκτες και πομποί μιας φήμης που σκοπίμως κρύβει μια μικρή δόση αληθοφάνειας για να γίνει πιστευτή.
Βλέπετε είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιούμε τις φήμες από το να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει ψάχνοντας μέσα σε όλη αυτή την πληροφορία την αλήθεια.

Ζούμε σε μια εποχή που η φήμη τρέχει πιο γρήγορα από την πληροφορία και είναι μια από τις πληγές της σύγχρονης κοινωνίας μας.
Σε όλη αυτή την τεράστια πληροφόρηση που μπορεί κάθε ένας από εμάς να έχει πρόσβαση, είναι σίγουρο ότι καμιά φορά δημιουργείται μια σύγχυση και ένας αποπροσανατολισμός και χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση για να μην μπερδέψει κάποιος την αλήθεια από την φήμη και να γίνει έρμαιο στον πρώτο επιτήδειο τσαρλατάνο που ψάχνει θύματα-οπαδούς για τους σκοτεινούς σκοπούς του.

Είναι τόσα πολλά τα δημοσιεύματα που σαν σκοπό έχουν την παραπληροφόρηση ώστε εύκολα μπορεί κάποιος να πιαστεί «κορόϊδο».
Οι φήμες και τα fake news είναι τα κλειδιά που χρησιμοποιούν κατά κόρον στα social media κάποιοι, για να πλήξουν «φίλους» και αντιπάλους, να στρέψουν την προσοχή του κοινού κάπου αλλού από την πηγή των γεγονότων, η να δημιουργήσουν μια κοινωνική αναταραχή που εξυπηρετεί τους άνομους σκοπούς τους.
Όσο ο δημόσιος λόγος στηρίζεται στα ψέματα, στον λαϊκισμό, στις φήμες, στα fake news και στις συνομωσιολογίες, οι κοινωνίες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο παρά την οπισθοδρόμηση και την κοινωνική αναταραχή.

Οι ψευδείς ειδήσεις δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελληνική κοινωνία.
Το ψέμα υπάρχει στη ζωή μας από τότε που άρχισαν οι άνθρωποι να συνομιλούν.
Απλά τα τελευταία χρόνια με την «άνθιση» των social media το ψέμα έχει γίνει, το δόρυ, κυρίως από τους πολιτικούς , για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Οι φήμες και τα fake news ήταν η συνήθης πρακτική ενός πολιτικού χώρου για να δυσφημίσει πολιτικούς αλλά και προσωπικότητες που θεωρούσε ότι ήταν απέναντι του.
Βλέπετε ο ψεύτης και ο συνομωσιολόγος δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά πράγματα.
Σπέρνουν το σπόρο μιας ψεύτικης είδησης και περιμένουν τα αποτελέσματά της.
Αυτή σε ελάχιστα λεπτά, βρίσκει εύκολα δέκτες και πομπούς να μεταφερθεί παντού και άντε εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Η διακίνηση όλων αυτών των φημών και των Fake news γίνεται από ανθρώπους που τις περισσότερες φορές δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν αν αυτό που διακινούν έχει κόκκους αλήθειας.
Τους αρκεί που το είπε κάποιος αναγνωρίσιμος, ο πολιτικός που ψηφίζουν, κάποιος που θαυμάζουν .
Βλέπετε οι θεωρίες συνομωσίας και οι φήμες, είναι πιο εύπεπτες από την αλήθεια, βρίσκουν πιο εύκολα οπαδούς και γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτές από τον γενικό πληθυσμό.
Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μια έφεση στην αμφισβήτηση του κοινωνικά αποδεκτού και ρέπουν προς την αίρεση ενώ κάποιοι άλλοι αρέσκονται σε ιστορίες, ειδικά εκείνες που κρύβουν μια παραδοξότητα.

Τις είδαμε αυτές τις παραδοξότητες μέσα από τις φήμες, ότι οι μάσκες έχουν ενσωματωμένο τσιπ 5G που ελέγχει ό,τι λέμε και αν δεν τους αρέσουν αυτά που λέμε μας ψεκάζουν με κορονοϊό, η κάτι ακόμα πιο ακραίο, οτι το τεστ COVID-19 γίνεται με μπατονέτα που φτάνει βαθειά μέχρι τον εγκέφαλο και προαλεί «αιματοεγκεφαλικό φράγμα».

Μέσα από αυτές τις παραδοξότητες γνωρίσαμε τους αρνητές της μάσκας, τους αμφισβητίες για το αν υπάρχει η δεν υπάρχει κορονοϊός που τόσο κακό προκάλεσαν στην Εθνική προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας

Ο Βολταίρος το έλεγε από τότε:
«Όσοι μπορούν να σε κάνουν
να πιστέψεις απιθανότητες (παραλογισμούς),
είναι ικανοί να σε πείσουν να διαπράξεις φρικαλεότητες.»

Ούτε η παραπληροφόρηση και οι φήμες είναι καινούργια στην Ελληνική κοινωνία.
Από το νερό του Καματερού μέχρι την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω.
Απλά σήμερα με το διαδίκτυο έχουν ξεφύγει από κάθε όριο.
Η παραπληροφόρηση, η φήμες και τα fake news αν κρύβουν και ένα συναίσθημα μέσα τους, βάλε π.χ ένα μικρό παιδί να κρατά ένα μπαλόνι και μέσα σε αυτό ας έχεις βάλεις όλες τις ψευτιές του κόσμου, επειδή είναι καλυμμένες με ένα μανδύα τρυφερότητας, αυτές θα βρουν απήχηση και οπαδούς.
Αυτούς του οπαδούς έχουν ανάγκη κάποιοι για να τους κάνουν υποχείρια τους και να τους κατευθύνουν όπως εκείνοι επιθυμούν.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]