Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στα πρόθυρα πολέμου Ιράκ και Τουρκία


  • Η Τουρκία βαφτίζει βοήθεια την εισβολή των στρατιωτών της στο Ιράκ και προειδοποιεί ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να προστατεύσει τους στρατιώτες της!!!
  • Η κυβέρνηση του Ιράκ καταγγέλει παράνομη τουρκική εισβολή και δίνει περιθώριο 48 ωρών για αποχώρηση των τούρκων στρατιωτών 
  • Διήμερη απαγόρευση πολιτικών πτήσεων από το Ιράκ στην Τουρκία
Από μόνες τους οι αεροπορικές επιχειρήσεις δεν θα είναι αρκετές για να εκδιώξουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία και χρειάζεται μια αποτελεσματική χερσαία δύναμη μέσω της υποστήριξης στη μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Melvut Cavusoglu.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας Kanal 24.

Ο Cavusoglu είπε επίσης πως η Τουρκία έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της γύρω από την ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος ιρακινή πόλη Μουσούλη και ο λόγος της παρουσίας τους εκεί είναι απλώς για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τους ιρακινούς συναδέλφους τους.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Haider al - Abadi δήλωσε χθες πως η Βαγδάτη μπορεί να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν σταλεί στο βόρειο Ιράκ δεν αποσυρθούν μέσα σε 48 ώρες.

Ο Abadi δήλωσε πως η ανάπτυξη εκατοντάδων μελών των τουρκικών δυνάμεων έγινε χωρίς την έγκριση ή τη γνώση της ιρακινής κυβέρνησης και χαρακτήρισε την ανάπτυξή τους ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

Όμως ο Cavusoglu είπε στη συνέντευξη στο Kanal 24 πως ο Abadi έχει ζητήσει επανειλημμένα ενεργότερη τουρκική υποστήριξη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Είπε πως πιστεύει ότι άλλες χώρες έχουν παίξει έναν ρόλο στην αντίδραση του Ιράκ.

«Είναι καθήκον μας να παράσχουμε ασφάλεια στους στρατιώτες μας που παρέχουν εκπαίδευση εκεί», είπε ο Cavusoglu.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ahmed Davutoglu είπε χθες πως η δραστηριότητα είναι μια συνηθισμένη εναλλαγή στρατιωτών για την υποστήριξη ενός στρατοπέδου που οι τουρκικές δυνάμεις είχαν στήσει προηγουμένως με αίτημα του κυβερνήτη της Μουσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο ο ιρακινός υπουργός Άμυνας Khaled al - Obaidi δήλωσε πως είπε στον τούρκο ομόλογό του πως η πιο πρόσφατη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών έγινε χωρίς ενημέρωση ή συντονισμό με τη Βαγδάτη και ότι πρέπει να αποσυρθούν.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει έντονες διαφορές με το Ιράν σχετικά με την πολιτική στη Συρία και στο Ιράκ και ότι οι σεκταριστικές πολιτικές της Τεχεράνης είναι ένας κίνδυνος για την περιοχή, αλλά δεν υπάρχει κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Cavusoglu πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία υποστήριζε πάντα το Ιράν και θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις μαζί του, αλλά κάλεσε την Τεχεράνη να αποφύγει «ισχυρισμούς και συκοφαντία», χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται.

Απαγορευτικό του Ιράκ σε αεροπλάνα της Τουρκίας για να "περάσουν" ρωσικοί πύραυλοι από την Κασπία

Μια νέα σοβαρή εξέλιξη που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Τουρκίας Ιράκ, μετά την αυθαίρετη εισβολή μικρής τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο βόρειο Ιράκ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την Βαγδάτη αλλά και έντονες επικρίσεις προς την Άγκυρα από τις ΗΠΑ, κάνουν γνωστή τουρκικές εφημερίδες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού τύπου, (Taraf, Yeni Şafak), η κυβέρνηση της Βαγδάτης απαγόρευσε την πτήση όλων των αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο του βορείου Ιράκ στις περιοχές της Σουλεϊμανιέ και Ερμπίλ για δυο μέρες, για να διευκολύνει το πέρασμα των ρωσικών επιθετικών πυραύλων που εκτοξεύονται από την Κασπία με στόχο στρατηγικής σημασίας θέσεις των Τζιχαντιστών στην Συρία.

Η ίδια κίνηση είχε επαναληφτεί το διήμερο 23-25 Νοεμβρίου όταν και τότε οι Ρώσοι είχαν βομβαρδίσει την Συρία από πλοία του ρωσικού στόλου από την Κασπία θάλασσα.

Η κίνηση αυτή πλήττει κυρίως τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, όπως οι Atlasglobal και Pegasus που εκτελούν καθημερινά αεροπορικά δρομολόγια μεταξύ Τουρκίας και της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ. Αλλά η βασική επίπτωση αυτής της απαγόρευσης που έχει εκνευρίσει την Άγκυρα, είναι ότι εμποδίζονται οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών που βομβαρδίζουν τον τελευταίο καιρό θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Έτσι η Τουρκία καταφέρνει να δημιουργήσει άλλο ένα εχθρό της στο νοτιοανατολικά της σύνορα, το Ιράκ, που πνέει μένεα κατά της Άγκυρας για τις αυθαίρετες στρατιωτικές της κινήσεις μέσα στο ιρακινό έδαφος.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]