Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί «εξαγωγή» του πολέμου

Του Σωτήρη Δημόπουλου

Κάτι που φαίνεται να μην λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν στις έως τώρα αναλύσεις σχετικά με τα τρομοκρατικά κτυπήματα του «Ισλαμικού Κράτους» (Daesh) στο Παρίσι είναι η κατάσταση στην οποία αυτό έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στην Μέση Ανατολή.

Για όποιον παρακολουθεί στενά την πορεία του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ διαπιστώνει ότι το ΙΚ για πρώτη φορά έχει περάσει σε θέση άμυνας. Η πίεση που δέχεται, μετά την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών και την πρόσφατη εντατικοποίηση της παρέμβασης των ΗΠΑ, είναι πλέον αφόρητη από όλες τις πλευρές και καταγράφει σοβαρές ήττες. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται μια ταχεία κατάρρευσή του, εφόσον διαθέτει ικανό ανθρώπινο δυναμικό, έτοιμο μάλιστα να πεθάνει πολεμώντας, αλλά και πολεμοφόδια αρκετά για να αντέξει για μεγάλο διάστημα.

Τα κτυπήματα, όμως, στο Παρίσι, μπορούν να εκληφθούν ως κίνηση επιθετικού αντιπερισπασμού και «εξαγωγής» του πολέμου. Κτυπήματα που σίγουρα ήταν προετοιμασμένα από καιρό, όπως ασφαλώς είναι και σε άλλες χώρες, από πυρήνες τρομοκρατών, που απλώς αναμένουν την άνωθεν εντολή.

Οι ηγέτες του ΙΚ προχώρησαν σ’ αυτήν την απόφαση ακόμη και αν σε στρατιωτικό επίπεδο μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα με την περαιτέρω ένταση της πίεσης. Κι αυτό διότι οι Ισλαμιστές είχαν επειγόντως ανάγκη να αναπτερώσουν το ηθικό των μαχητών τους, που είχε καμφθεί μετά την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών. Πολλοί ήσαν πλέον οι μαχητές που κατέφευγαν στη Τουρκία για να διασωθούν, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες ανατολικά του Χαλεπιού από δύο ολόκληρες μονάδες μαχητών του ΙΚ.

Στη λογική της «εξαγωγής» του πολέμου εντάσσονται επίσης η ανατίναξη του ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου στο Σινά (31/10) και η διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Βηρυτό (12/11) με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες -τα οποία όπως ήταν φυσικό δεν προκάλεσαν τα ίδια αισθήματα αποτροπιασμού στη διεθνή κοινότητα με αυτά του Παρισιού, και η πλέον πρόσφατη στο Μπαμάκο του Μάλι(20/11).

Ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, με τη γνωστή τους υποκρισία, θέλουν να εμφανίζονται κι αυτοί ως θύματα της τρομοκρατίας του ΙΚ, λόγω των κτυπημάτων στην Άγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Σουρούτς, στα οποία, όμως, καθόλου συμπτωματικά είχαν ως θύματα Κούρδους και εν γένει αντιπάλους του ΑΚΡ.

Η τερατογένεση του ΙΚ, μία από τις πολλές που έχει δημιουργήσει ο ισλαμικός κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες, τροφοδοτήθηκε εν πολλοίς από τον τρόπο της πτώσης του Σαντάμ Χουσεΐν και το αίσθημα εξευτελισμού της σουνιτικής μειοψηφίας του Ιράκ. Και είναι πράγματι αξιοπερίεργη αυτή η μεταμόρφωση αυτών των ανθρώπων που υποστήριζαν μια κοσμική εθνικιστική ιδεολογία σε υπέρμαχους των πιο ακραίων δογμάτων του ουαχαμπισμού. Φαινόμενο που αποδεικνύει και σε αυτήν την περίπτωση τη στενή διασύνδεση εθνοτικής συνείδησης, θρησκευτικής πίστης και πολιτικής πρακτικής.

Η εμφάνισή του ΙΚ τη δεδομένη στιγμή -όταν δηλαδή έγινε αντιληπτό ότι η «αραβική άνοιξη» δεν θα ανέτρεπε τον Άσαντ- ήταν πολλαπλά ωφέλιμη για αρκετούς από τους παίκτες της περιοχής. Επαναλήφθηκε και στη Συρία το γνωστό και άκρως επικίνδυνο πείραμα -όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν της δεκαετίας του ’80 και στη Λιβύη πρόσφατα- «αφήνουμε τους βάρβαρους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά και μετά ερχόμαστε να βάλουμε τάξη». Μια τακτική που επιβάλλεται άλλωστε εκ των πραγμάτων έπειτα από τα παθήματα των αμερικανικών επεμβάσεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Δύσκολα πλέον κάποιος δυτικός ηγέτης θα ρίσκαρε το ενδεχόμενο να υποδέχεται φέρετρα σκοτωμένων στρατιωτών με τη δικαιολογία της ανατροπής του «δικτάτορα» Άσαντ. Κι αυτό ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες αμφότερες θεωρούν ότι έχουν ακόμη το πλειοψηφικό πακέτο των πρώην αποικιών τους στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα για τη Γαλλία, ήταν προφανής η διαρκής και αγωνιώδη προσπάθεια του Παρισιού να επανεμφανιστεί ως παρεμβατικός παράγων, με τα ανάλογα οφέλη, τόσο στη Βόρειο Αφρική όσο και στην Μέση Ανατολή. Οι επιλογές της γαλλικής ηγεσίας δεν εκπορεύονται μόνον από μεγαλοϊδεατικές φιλοδοξίες αλλά κυρίως από την πιεστική ανάγκη αναζήτησης διεξόδου από την παρατεταμένη οικονομική καχεξία, που επιβαρύνεται από την γερμανική οικονομική αλλά και πολιτική ηγεμονία στον ευρωπαϊκό χώρο. Εξ ου και η γαλλική στροφή προς την Ουάσιγκτον, στην οποία το Παρίσι προσφέρει υπηρεσίες, όπως με την μη παράδοση των Μιστράλ στη Ρωσία ή με την υπονόμευση του Βερολίνου, ακυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την ντεγκωλική παράδοση.

Το ΙΚ ήταν, επίσης, χρήσιμο για κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που ήθελαν να τελειώνουν με τους αιρετικούς «σιίτες» πάνω από το κεφάλι τους. Εξέλιξη που θα τους έδινε επιπλέον τη δυνατότητα να απλώσουν τους αγωγούς τους –οι μεν πετρελαίου οι δε φυσικού αερίου- ως τη Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Δεν ήταν κρυφή σε κανέναν επομένως η με κάθε μέσο υποστήριξη των εξτρεμιστών από τον Κόλπο.

Όπως κρυφή δεν είναι η πλέρια υποστήριξη της Άγκυρας όχι μόνον στις αντικαθεστωτικές οργανώσεις, κλάδους της Αλ-Κάιντα, αλλά και προς το ΙΚ. Ειδικά για τη Τουρκία τα κέρδη ήταν σε πολλά επίπεδα. Άμεσα από τις μπίζνες με το λαθραίο πετρέλαιο, που αποδίδει περί το 1 εκατομμύριο δολλάρια την ημέρα, αλλά και με όπλα, τρόφιμα, εφόδια, αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας. Όλα υπό την κάλυψη της ΜΙΤ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Την Άγκυρα, επίσης, την ευνοούσε το ΙΚ στο σχεδιασμό της για την ανατροπή του Άσαντ. Έτσι ώστε τουρκικός στρατός να εισέλθει στο συριακό έδαφος στο ρόλο του ειρηνοποιού.

Παράλληλα, το ΙΚ ήταν ο βασικός αντίπαλος των Κούρδων, που και στη Συρία, μετά το Ιράκ, είχαν αποκτήσει τη δική τους οντότητα de facto, έχοντας γίνει αναντικατάστατοι για την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ αλλά και χρήσιμοι για τον Άσαντ, τη Τεχεράνη και την Μόσχα. Όσο για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της η Τουρκία τους χρησιμοποιοιεί ως όπλο πίεσης για τη δημιουργία «ζώνη ασφαλείας», αλλά και περιβάλλον ευρείας εκπαίδευσης και αποστολής μαχητών κατά του Άσαντ σε όλες τις φίλιες οργανώσεις. Και όταν τα σχέδια έδειχναν να ναυαγούν, έκανε και η Άγκυρα εξαγωγή του προβλήματος, στέλνοντας μαζικά τους πρόσφυγες στην Ελλάδα – διευκολυνόμενη και από την Αθήνα που είχε δώσει το δικό της μήνυμα των ανοιχτών συνόρων...

Ο παράγων που άλλαξε τα δεδομένα για το ΙΚ ήταν χωρίς αμφιβολία οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η κατάσταση φαινόταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Ο Άσαντ μετρούσε μέρες μέχρι την ανατροπή του, και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Αλ-Νούσρα, των άλλων τζιχαντιστών, και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κέρδιζαν συνεχώς έδαφος.

Αλλά και το ΙΚ, αν εξαιρέσουμε την νίκη των Κούρδων στο Κομπάνι, και την εδραίωση της επιρροής τους στο μεγαλύτερο τμήμα της βορείου Συρίας έδειχνε ότι είχε μια συμπαγή παρουσία, ενώ αύξανε τα κέρδη του στις περιοχές του Χαλεπιού, της Παλμύρας και της Νταραά στον νότο. Οι ανελέητοι, όμως, ρωσικοί βομβαρδισμοί θα αλλάξουν το ισοζύγιο του πολέμου. Τα κτυπήματα θα εξολοθρεύσουν σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές τόσο των αντικαθεστωτικών όσο και του ΙΚ, ενώ θα αλλάξουν ριζικά τη ψυχολογία των εμπολέμων.

Ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια της λιβανέζικης Χεζμπολλάχ, των Ιρακινών πολιτοφυλάκων και των Ιρανών μαχητών της Quds, πήρε «κεφάλι» σε όλα τα μέτωπα. Εκτός από την απώθηση των αντικαθεστωτικών σε Λαττάκεια, Χάμα, νοτιοδυτικό Χαλέπι, στις συνοικίες της Δαμασκού και της Χομς πέτυχε και μικρές αλλά καθοριστικές νίκες εναντίον του ΙΚ. Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού απελευθέρωσε το αεροδρόμιο Kewris, μετά από 2,5 χρόνια πολιορκίας από το ΙΚ.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο στρατός του Άσαντ επιχειρεί, εκτός από την προώθησή του προς τα δυτικά, στο Ιντλίμπ, να μπει και σφήνα βορείως, ανάμεσα στο κουρδικό καντόνι Afrin και στο ΙΚ. Στα κεντρικά της χώρας, στην Παλμύρα έχει δημιουργήσει κατάσταση πολιορκίας για τους μαχητές του ΙΚ, ενώ και στα νοτιοδυτικά έχει ενισχύσει τις θέσεις του στη πόλη Daraa, όπου δρουν τόσο το ΙΚ όσο και οι αντικαθεστωτικοί.

Η αλλαγή στο τοπίο του πολέμου, σήμανε, όπως ήταν φυσικό συναγερμό σε όλους τους εμπλεκόμενους, και πρωτίστως στις ΗΠΑ. Μια πιθανή κατάρρευση σε κάποια από τα μέτωπα συνεπάγεται την απειλή ζωτικών αμερικανικών συμφερόντων. Διότι, παρά την ανέλπιστη ρωσική εμπλοκή, η Ουάσιγκτον ήλπιζε σε μια μακρά στρατιωτική φθορά των Ρώσων και εν πάση περιπτώσει ένα μοίρασμα της μεταπολεμικής Συρίας που θα αφήσει τις βασικές πετρελαιοφόρους περιοχές υπό τη δική της επιρροή.

Ωστόσο, και για τη Μόσχα η αμερικανική ανάμειξη είναι θεμιτή. Γιατί γνωρίζει ότι για να κατοχυρώσει τα όσα, πολλά, έχει κερδίσει πρέπει να γίνει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Επιπλέον, ο Πούτιν γνωρίζει ότι για να υπάρξει μια βιώσιμη κατάσταση στα εδάφη της Συρίας, όπως και του Ιράκ, επιβάλλεται να δημιουργηθεί χώρος που θα συγκεντρώσει μεγάλο τμήμα των σουνιτών. Και το ιδανικότερο είναι αυτή η οντότητα να καταλαμβάνει περίπου τα εδάφη που σήμερα έχει υπό την κατοχή του το ΙΚ.

Στο ρωσικό σχεδιασμό, ίσως βέβαια να υπάρχει και ο στόχος, της δημιουργίας μιας ζώνης στο νότο –μέσω της Παλμύρας- η οποία θα ενώνει τα αλαουίτικα παράλια, με το σιιτικό Ιράκ και εν συνεχεία με το Ιράν. Έτσι ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα μεταφοράς πετρελαίου από το Ιράν και το Ιράκ στη Μεσόγειο, με ρωσική συμμετοχή, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε, μέσω της Κασπίας. μια νέα δίοδο των Ρώσων προς τις θερμές θάλασσες.

Το νέο σκηνικό έδωσε, λοιπόν, το σύνθημα της γενικής αντεπίθεσης κατά του ΙΚ. Πρώτα, στη περιοχή της Hasakah, που βρίσκεται πλησίον της πρωτεύουσας των Ισλαμιστών, τη Ράκκα. Η επίθεση αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη, διενεργείται από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF)–που αποτελούνται κυρίως από τους Κούρδους του YPG και του YPJ, το χριστιανικό «Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο» (Ασσύριοι), την αραβική φυλή Al-Sananeed, τις ταξιαρχίες Al-Jazeera, την ομάδα Jaish al-Thuwar και το τάγμα Burkan al-Furat.

Οι SDF κερδίζουν σταθερά έδαφος, καταλαμβάνοντας πολλά χωριά, την ώρα που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έχουν αρχίσει να κτυπούν πλέον με εξαιρετική ευστοχία, η οποία περιέργως τους έλειπε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, 7.500 Κούρδοι Πεσμεργκά μαζί με 1.500 εθελοντές Γιαζίδι ανακατέλαβαν σε μεγάλο ποσοστό το Σιντζάρ, το οποίο βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει Ράκκα και Μοσούλη- επίσης κατεχόμενη πόλη από το ΙΚ.

Στα νοτιο-ανατολικά, ο σιιτικές δυνάμεις του Ιράκ, με την ενίσχυση των Ιρανών έχουν ανακόψει το δρόμο του ΙΚ και επιχειρούν αντεπίθεση σε διάφορα μέτωπα (Ramadi, Baiji).

Οι ηγέτες του ΙΚ, ευρισκόμενοι σε αυτόν τον κλοιό πυρός, με συνεχείς βομβαρδισμούς πάνω από το κεφάλι τους, που τους αδυνατίζουν συστηματικά σε υποδομές, οχυρώσεις και άνδρες πέρασαν στη δική τους αντεπίθεση, όπως είπαμε, με τη τρομοκρατία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι τα γεγονότα του Παρισιού θα επιταχύνουν τις εξελίξεις. Οι επιθέσεις θα ενταθούν. Γύρω, όμως, από την νέα μεγάλη συμμαχία που συγκροτείται εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι που έχει να κάνει όχι μόνον με την μοίρα της Συρίας την επόμενη μέρα, αλλά με όλο το φάσμα των γεωπολιτικών ισορροπιών.

Ήδη η προσέγγιση της Γαλλίας με τη Ρωσία, και η κατ’ αρχήν συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο συριακό πρόβλημα, δείχνει ότι βαδίζουμε σε νέα μονοπάτια. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλα θα κυλήσουν κατ’ ευχήν. Όσο εγγύτερα θα πλησιάζουμε σε μια λύση του συριακού δράματος τόσο οι διάφοροι παίκτες θα γίνουν νευρικοί και ανυπόμονοι. Όλοι θα επιδιώξουν πριν τη τελική συμφωνία να βρεθούν με περισσότερα χαρτιά στα χέρια τους. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα και καραμπόλες.

Το χειρότερο, όμως είναι ότι το ΙΚ όσο θα σπαρταράει, πριν –αλλά και μετά- την εδαφική του εξάλειψη, τόσο θα δείχνει τα δόντια του, όπως και όπου μπορεί. Κι αυτό μεταφράζεται σε μια μεγάλη δοκιμασία για πολλούς λαούς και κράτη και ιδιαίτερα της Ευρώπης, που έως τώρα είχαν γνωρίσει έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.

* Ο Σωτήρης Δημόπουλος είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου & Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Κιέβου. Εργάζεται ως Πολιτικός Αναλυτής.
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]