Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ασπίδα Ισραήλ κατά Ερντογάν για την Κύπρο


Την ώρα που αρκετοί Βαρωσιώτες βλέπουν τις περιουσίες και τα χωράφια τους να «ανοίγουν» για τους Τούρκους έποικους (και όχι για τους Τουρκοκύπριους), η κυβέρνηση της Κύπρου εντείνει τις επαφές παγκοσμίως για να απλωθεί ένα τείχος που ίσως αναγκάσει τον Ερντογάν να βάλει φρένο στην εποίκιση.

Σε επικοινωνία που είχε το Euro2day.gr με πρόσφυγες από τα Βαρώσια, μας ενημέρωσαν ότι «σε πολλά χωράφια έχουν ήδη μπει ζώα που φθάνουν μαζικά με φορτηγά», ενώ έχει αρχίσει η αναστήλωση των σπιτιών.
Μάλιστα οι εν λόγω πρόσφυγες είδαν τα τεκταινόμενα σε φωτογραφίες και βίντεο που τους έστειλαν Τουρκοκύπριοι γείτονές τους, οι οποίοι φέρονται να ενοχλούνται με τη νέα «κάθοδο» Τούρκων, τους οποίους «σπρώχνει» ο Ερντογάν με την ανοχή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Τατάρ.

Η εφημερίδα Times του Λονδίνου κυκλοφόρησε με χθεσινό ρεπορτάζ της απεσταλμένης της στην κατεχόμενη Λευκωσία που είχε τίτλο «Οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται το βαρύ χέρι του Ερντογάν». Οι Τimes κάνουν λόγο για τον φόβο των Τουρκοκυπρίων που έχουν γεννηθεί στην Κύπρο, καθώς με τις κινήσεις Ερντογάν οι έποικοι στα κατεχόμενα είναι ίδιοι σε αριθμό με αυτούς.

Συνεπώς οι ισορροπίες αλλάζουν. Οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, αναφέρει η εφημερίδα, την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, την παρέλαση στην επέτειο της εισβολής και την εποίκιση μέρος των Βαρωσίων.

Η απεσταλμένη της εφημερίδας μεταφέρει και την αρνητική αντίδραση του Σερντάρ Ντενκτάς, που επέλεξε να μην παρίσταται στις εκδηλώσεις. Ο 62χρονος γιος του Ραούφ Ντενκτάς απορρίπτει τη λύση δύο κρατών και σχολιάζει πως τα Βαρώσια θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας «πολύ μετριοπαθούς πολιτικής με την ελληνική πλευρά», με συνεργασία «στο περιβάλλον, στην υγεία, στο εμπόριο, με την πολιτική ισότητα που είχαμε τη δεκαετία του 1960».

Ο Ερντογάν όμως φαίνεται να θέλει πλήρη υπακοή και έλεγχο της Βόρειας Κύπρου ως μέρους της Τουρκίας. Προχωρά ακάθεκτος παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η διεθνής αντίδραση «εξαντλείται» σε γραπτές προειδοποιήσεις και όχι κάτι πιο «δυνατό» όπως κυρώσεις.

Εκεί όμως που ο Τούρκος πρόεδρος εισέπραξε ένα σοβαρό «όχι» είναι από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, την οποία ο Ερντογάν πάντοτε παρακολουθεί με προσοχή, καθώς οι σχέσεις τους είναι τεταμένες εδώ και χρόνια.


Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης μετέβη την προηγούμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Γ. Λαμπίντ. Εκει απέσπασε δύο εξαιρετικά πολύτιμες διαβεβαιώσεις:
1. Το Ισραήλ παραμένει σε κοινή γραμμή με την Κύπρο για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις και διασφαλίζει τη συνέχιση αυτής της πολιτικής παρά την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα.
2. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει για τη δυσαρέσκεια Ισραήλ-Κύπρου για τις κινήσεις Ερντογάν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν. Ήδη ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τις ενέργειες Ερντογάν. Το «μήνυμα» από το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον έχει άλλωστε βαρύνουσα σημασία.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Jerusalem Post, που γράφει μεταξύ άλλων ότι η παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κατεχόμενη Κύπρο ανησυχεί το Τελ Αβίβ. Ανησυχία εξέφρασαν τόσο ο Λίβανος όσο και η Αίγυπτος. Στο δημοσίευμα σημειώνεται και η συνεργασία του Ερντογάν με τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Αυγούστου προγραμματίζεται τριμερής υπουργική συνάντηση στο Ισραήλ, η οποία θα προετοιμάσει την επόμενη σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί εντός φθινοπώρου στη Λευκωσία.

Τα Βαρώσια βεβαίως είναι μόνο η αφορμή. Οι πραγματικές αιτίες της ανησυχίας του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι:
1. Η συγκέντρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κατεχόμενη Κύπρο και
2. Οι γεωτρήσεις και οι απαιτήσεις του Ερντογάν να έχει ρόλο, με το επιχείρημα ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι «τουρκικό έδαφος».

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η πολιτική της στα ενεργειακά δεν έχει διαφοροποιηθεί. Παράλληλα υπογράμμισε ότι την επιμονή της χώρας στην προώθηση του αγωγού της ανατολικής Μεσογείου (East Med).

Στο Ισραήλ αναμένεται να μεταβεί και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα για την τριμερή συνάντηση με την Ιορδανία. Χθες, Αναστασιάδης και Μητσοτάκης δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε συντονισμένη πολιτική, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

«Είναι αδιανόητο να αναμένει κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχτεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στο νησί, μορφώματος που θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία και στο οποίο κανένα δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων δεν θα αναγνωρίζεται», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό ούτε από την ΕΕ ούτε από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου καθώς και η λύση δύο ξεχωριστών κρατών είναι απαράδεκτες. Είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και απορρίπτονται επί της αρχής».

Τα παραπάνω, ωστόσο, εξελίσσονται ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ουσιαστικά «απούσα» από τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκέστηκε σε μια (σκληρή) δήλωση του Ζ. Μπορέλ, ωστόσο δεν προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών παρά τις τουρκικές προκλήσεις.  

Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Euro2day





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]