Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Εκτός" δημοσιονομικής ελάφρυνσης η Ελλάδα για το προσφυγικό

Tου Γ. Αγγέλη

Οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις που οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης έχουν ή θα έχουν εξ αιτίας του προσφυγικού προβλήματος δεν θα επιβαρύνουν τα ελλείμματά τους. Αυτό θα ισχύει για όλες, αλλά όχι για την Ελλάδα. Όπως διευκρίνισε αρμόδιο επιτελικό στέλεχος της Κομισιόν στο Capital.gr η "ελάφρυνση” αυτή "για την Ελλάδα θα αργήσει”.

Ο λόγος είναι, όπως διευκρινίζεται, ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα η πρώτη αξιολόγηση. Πότε μπορεί η Ελλάδα να ωφεληθεί από την ελάφρυνση αυτή; "Αργότερα, όταν θα φτάνουμε στην επόμενη αξιολόγηση...”.

Για την Ιταλία η επιβάρυνση αυτή έχει υπολογισθεί οτι φθάνει και ξεπερνά τα 3,3 δισ. ευρω. Αλλά και εδώ υπάρχουν προβλήματα. Από την ίδια πλευρά που υπήρξε η προηγούμενη διευκρίνιση για την Ελλάδα, υποστηρίχθηκε ότι αφ' ενός το ποσό αυτό είναι υπολογισμοί της Κυβέρνησης και όχι της Κομισιόν αφ' ετέρου "θα ήταν καλό για την Ιταλία πριν αρχίσει να ζητά διευκολύνσεις με αφορμή το προσφυγικό να δείξει έμπρακτα την αφοσίωσή της στις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις και να απορροφήσει μέρος αυτής της πίεσης...”.

Βέβαια το κλίμα αυτό επικρατούσε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και πριν από τα γεγονότα στο Παρίσι.

Έκτοτε φαίνεται οτι το κλίμα έχει αλλάξει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Γαλλία καθώς η κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που αφορούν στην επέμβαση της Γαλλίας στην Συρία μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι και οι συνέπειες που αυτές είχαν στην κίνηση του τουρισμού στην Ευρώπη και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει υποχρεώσει την Κομισιόν σε δεύτερες σκέψεις.

Αυτή η αλλαγή κλίματος αναμένεται να γίνει σαφής την Δευτέρα στο Eurogroup όπου έχει προγραμματισθεί η εξέταση των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης και η συμβατότητά τους με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Στο πακέτο αυτό δεν βρίσκεται ο προϋπολογισμός της Ελλάδας η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης και ο οποίος θα σηζητηθεί με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα πριν πάει στο Eurogroup.

Πάντως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η εκταμίευση του αναγκαίου ποσού από τα 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή μετά το κλείσιμο των βιβλίων για τις ΑΜΚ των τραπεζών, μετά την ρύθμιση που αφορούσε στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και την τραπεζική διακυβέρνηση.
Όπως είχε εξ αρχής είχαμε επιμείνει, η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν και παραμένει – κατ' απαίτηση της ΕΚΤ – αυτόνομη διαδικασία με εξ αρχής διαθέσιμα τα 10 δισ. ευρώ από το ESM. Όσο για τα δύο δισ. της υποδόσης των τριών δισ. ευρώ από το Λουξεμβούργο αναφέρεται οτι εκτός απροόπτου θα γίνει η μεταφορά τους στο ειδικό λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η έλλειψη πολιτικής παιδείας οδήγησε τους Έλληνες σε πολιτικές επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε παρία και περίγελο της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου ολόκληρου. Βέβαια σε μερικά χρόνια , λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης, μας βλέπω να είμαστε για τον χώρο των Βαλκανίων ότι οι Ιθαγενείς Ινδιάνοι για την Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]