Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πρώτες εμπλοκές ρωσικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγο
ς

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν η για πρώτη φορά παραβίαση, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν στόχους στην Συρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 3 Οκτώβριου και ώρα 12,8 μ.μ, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο στην επαρχία του Hatay, στα τουρκοσυριακά σύνορα στην περιοχή της Μεσογείου.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην τουρκική πολεμική αεροπορία και απογειωθήκαν τουρκικά F-16 που έσπευσαν στην περιοχή για να αποτρέψουν πιθανή νέα παραβίαση εκ μέρους των ρωσικών μαχητικών.

Για το γεγονός αυτό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε στην Άγκυρα των Ρώσο πρέσβη για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την παραβίαση, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, του εναέριου χώρου τους. Για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, υπήρξε τηλεφωνική επαφή μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ferıdun Sınırlıoğlu και του Ρώσου συναδέλφου του, Σεργκέι Λαβρώφ, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό.

Διαμαρτυρηθήκαν οι Τούρκοι για την παραβίαση του εναέριου χώρου τους όταν την ίδια ώρα σχεδόν καθημερινά τα τουρκικά F-16 παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς καμία διπλωματική διαμαρτυρία από ελληνικής πλευράς. Βλέπετε δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Το θέμα προβλέπεται να έχει και συνέχεια και όπως φαίνεται οι Τούρκοι βρήκαν τον… «μάστορα» τους.

Πηγή ΝikosΧeiladakis

Σχόλιο ιστολογίου: Για την ιστορία θα πρέπει να καταγράψουμε επιπλέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να του μεταφέρει ακριβώς αυτήν την άποψη, όπως και με σημαντικούς εταίρους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συνομιλίες γι’αυτό το περιστατικό θα έχει εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.
Η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στην συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία.
Η εκστρατεία των αεροπορικών πληγμάτων που πραγματοποιεί η Ρωσία στη Συρία είναι «απαράδεκτη», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Μόσχα διαπράττει «ένα σοβαρό λάθος».

Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία

Εννέα στόχους του ISIS έχει βομβαρδίσει σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε τις τελευταίες 24 ώρες η Ρωσία στα Συριακά εδάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι αεροσκάφη SU-34, SU-24M και SU-25 πραγματοποίησαν 25 εξόδους και κατέστρεψαν κυρίως μία θέση διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χάμα, αποθήκες πυρομαχικών και έναν κόμβο επικοινωνιών στην επαρχία Χομς, θωρακισμένα οχήματα στην επαρχία Ιντλέμπ και μία «θέση διοίκησης του ΙΚ» στην επαρχία Λαττάκειας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, σε δηλώσεις του τόνισε πως οι επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία έχουν σκοπό την υποστήριξη του συριακού στρατού και πως θέτουν στο στόχαστρο τρομοκράτες και εξτρεμιστές που δρουν στις εκεί περιοχές.
«Ο σκοπός των επιχειρήσεών μας είναι η παροχή υποστήριξης στην επίθεση του συριακού στρατού στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων και δυνάμεων», δήλωσε ο Πέσκοφ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις του την Δευτέρα επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]