Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Κωστής…

Οι καμπύλες του νερού πίσω απ' τη χελιώτισα κρύβονταν ακόμη στη σκοτεινή θολούρα της μενεξεδιάς αυγής, που προμήνυε μέρα καψερή, ωσάν βγαλμένη από τα βάθη της κολάσεως.

Οι μπουκαδούρες του πελάου πάντα βοηθάγανε λίγο στον αναπαμό της κάψας του κορμιού, μα εμφανίζονται και όχι πάντα, την ώρα του δεκατιανού, έως τότε σε φαίνεται πως γύρω γύρω έχεις παράδεισο ν' απλώνεται για μίλια και εσύ δικά σου έξι μέτρα κόλασης.

Στα σκοτεινά απόνερα της βάρκας ασημόγλαροι και γλαρόνια κρώζαν απαιτητικά ζητώντας μερτικό στα αφρόψαρα, που θολωμένα απ' τον θόρυβο της μηχανής πηδούσαν ψηλά και χάνουνταν ξανά τρομαγμένα εκεί που τα χτυπήματα της ουράς πιάνανε τόπο.

Τα μάτια του γλάρου όμως κάρφωναν από ψηλά τη λεία τους ,και ίδιος κεραυνός έπεφτε αλάθητα στην κοπαδιά με τη σιγουριά που δίνει η πείρα και η εξάσκηση.

Βγάνανε τότες τα άλλα θαλλασοπούλια κραυγή απειλής στον τυχερό που θα γευμάτιζε, ως και δεν ήτανε απ' τη δουλειά του σάμπως και τον κυνηγούσαν ψηλά λίγα μέτρα προτού αυτός καταπιεί αμάσητο τον κόπο του.
Βασιλιάς και ζητιάνος ο γλάρος, μα πάνω απ' όλα βασιλιάς, στον τόπο του, τίποτα δεν τον κουνάει απ' το θρόνο του.

Τέτοια γινότανε γύρω στη βάρκα του Κωστή, ζωή και θάνατος σε ένα σάλτο, με ένα φτερούγισμα, σε μια στιγμή έκλεινε ο κύκλος της ζωής στη φύση, γρήγορα, άπονα.

Μα αυτά δεν νοιάζαν τον ψαρά. Τα είδε και θα τα ξαναδεί, τα θαύμασε και τα χόρτασε.
Μα ο άνθρωπος δεν χορταίνει με κοιτάγματα και θάματα της φύσης, μα με παράδες και αυτός τρεις μέρες γύρναγε με αδειανά κοφίνια στο λιμάνι.
Κατιφής και μπελαλής έδενε τη σαπιόβαρκα στο μόλο και σούρνωντας γυμνά τα πόδια, τραβούσε τα λίγα του στον έμπορο, να βγάνει το πολύ-πολύ της μέρας το ψωμί γι αυτόν και τις αδερφάδες του.

Μα ούτε κλέφτης γινότανε γιατί ήξευρε πως πλούτο είχε την περηφάνεια και το καθαρό του το κούτελο, ούτε έλεγε να φύγει για να ζητήσει την τύχη του σε άλλες θάλασσες, σε άλλα μέρη. Έμενε με την βάρκα του, την φτώχεια του και την περηφάνεια του στην πατρίδα του, με βιός τους τάφους και το τίμιο όνομα των γονιών του.

Παναγιώτης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]