Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υεμένη: 50 στρατιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν νεκροί

Συνολικά 50 στρατιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν σκοτώθηκαν στην Υεμένη χθες Παρασκευή, στην αιματηρότερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι σιίτες αντάρτες Χούτι εναντίον δυνάμεων χωρών του Κόλπου που έχουν ενταχθεί στη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον τους, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων των δύο κρατών.

Η επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Μαρίμπ, όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, στην κεντρική Υεμένη, αρκετά κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Στη διάρκειά τους, οι Χούτι έπληξαν με ρουκέτες μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στο στρατόπεδο όπου βρίσκονταν οι ξένοι στρατιώτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAM των ΗΑΕ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στρατιωτικών από τη χώρα αυτή ανήλθε 45. Αρχικά, είχε μεταδώσει πως οι νεκροί ήταν 22, αργότερα ωστόσο διευκρίνισε πως 23 υπέκυψαν στα τραύματα τους.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA του Μπαχρέιν μετέδωσε εξάλλου ότι πέντε στρατιώτες της χώρας αυτής σκοτώθηκαν ενώ προστάτευαν τη Σαουδική Αραβία — πιθανότατα όμως αναφερόταν στην ίδια επίθεση.

Μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν οι Χούτι μετέδωσαν επίσης ότι οι σιίτες αντάρτες εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον ενός στρατοπέδου, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες των ΗΑΕ και των υεμενίτικων δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και καταστρέφοντας επιθετικά ελικόπτερα Apache και τεθωρακισμένα οχήματα.

Κάτοικοι της επαρχίας Μαρίμπ δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι στο στρατόπεδο μαινόταν πυρκαγιά και υψώνονταν στήλες πυκνού καπνού από αυτό.

Η Σαουδική Αραβία και μια συμμαχία σουνιτικών μουσουλμανικών κρατών ενεπλάκησαν στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο, για να αποκαταστήσουν στην εξουσία την εξόριστη κυβέρνηση και να απωθήσουν τους σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν. Οι σιίτες μαχητές είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς και κατόπιν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της χώρας.

Μετά την επέμβαση της συμμαχίας, παραστρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Χάντι προέλασαν προς τη Σαναά τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι δυνάμεις των ΗΑΕ έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση εδαφών από τις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση του Χάντι, περιλαμβανομένης της επιχείρησης για την εκδίωξη των σιιτών από την πόλη Άντεν.

Το Ριάντ θεωρεί τους Χούτι, που είναι ζαϊδίτες, ανήκουν δηλαδή σε έναν κλάδο του σιιτικού ισλάμ, συμμάχους της Τεχεράνης, του σημαντικότερου εχθρού του στην περιοχή. Οι σιίτες αντάρτες λένε ότι έχουν επαναστατήσει εναντίον της διεφθαρμένης κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντα των κρατών της Δύσης.

Πριν από τη χθεσινή επίθεση ήταν γνωστό πως στον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί πέντε στρατιώτες των ΗΑΕ ως τώρα.

Πηγή NewPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]