Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική κυριαρχία σε όλην την Κύπρο χωρίς στρατιωτική δράση

Γράφει ο Φοίβος Κλοκκάρης
Αντιστράτηγος ε.α.

Η Τουρκία δεν θέλει πλήρη διχοτόμηση ή δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, αλλά τον έλεγχο ολόκληρης της νήσου, για λόγους ασφάλειας της Τουρκίας και επέκτασης της επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ) .
Η στοχοθεσία της από τη δεκαετία του 1950 περιλαμβάνεται σε σχέδια του τουρκικού κράτους και στη βιβλιογραφία και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά γεγονότα, τη συνεχιζόμενη επεκτατικότητά της σε βάρος της Κύπρου και τις θέσεις της, στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού.

Σήμερα η Τουρκία για ολοκλήρωση της στοχοθεσίας της ακολουθεί τη στρατηγική του εξαναγκασμού (χρήση ισχύος, για να αναγκάσει τον αντίπαλο να ενεργήσει αντίθετα από τη θέλησή του - Compellence ο αγγλικός όρος).
Χρησιμοποιεί ως μέσο τις διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ) για λύση ΔΔΟ, υπό την απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) και των εποίκων, που ασκούν ψυχολογική βία στους Έλληνες, να αποδεχθούν λύση που εξυπηρετεί τον στόχο της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.
Στις συνομιλίες λύσης, η Τουρκία επικεντρώνει το βάρος της σε δύο επιμέρους στόχους, με τους οποίους εξασφαλίζεται ο έλεγχος της Κύπρου.

Οι Στόχοι

Πρώτος στόχος: Μετατροπή του τ/κ Constituent State σε επαρχία της Τουρκίας.

Θα επιτευχθεί (1) με την ενσωμάτωση στη λύση των αναρίθμητων διμερών συμφωνιών της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, που εδραιώνουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική παρουσία της στο νησί (μέχρι και το δικαίωμα δράσης αεροναυτικών δυνάμεων στην επικράτεια της Κύπρου, χωρίς έγκριση του κυπριακού κράτους) και (2) με την παραμονή όλων των εποίκων, που είναι πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Στο σχέδιο Ανάν είχε επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Δεύτερος στόχος: Στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης, να υπάρχει συναπόφαση των δύο Constituent States, για όλα τα θέματα της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Αυτό είχε επιτευχθεί στο σχέδιο Ανάν. Φαίνεται ότι επιτυγχάνεται και στη λύση, που συζητείται σήμερα, με βάση το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και τις συγκλίσεις που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο το 2014 και 2015.

Δηλαδή εξίσωση του 82% με το 18% και παραπομπή σε μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, με ίσο αριθμό μελών από κάθε Constituent State, δεδομένου ότι συμφωνήσαμε στην καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων και στην υιοθέτηση του βέτο ως κυρίαρχου, πολιτειακού συστατικού.

Συναποφάσεις θα υπάρχουν μόνο για ελάχιστα θέματα, που θα συμπίπτει να εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα και εκείνα της Τουρκίας (θα εκφράζονται μέσω του τ/κ Constituent State που θα είναι επαρχία της).

Για τα περισσότερα θέματα θα δημιουργούνται αδιέξοδα και παράλυση του κράτους ή προσφυγή σε ξένο δικαστή (παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας και της διάκρισης των εξουσιών) ή υποχώρηση της δικής μας πλευράς.

Η εξουσία στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης θα διαμοιράζεται μεταξύ του ε/κ Constituent State και της Τουρκίας (μέσω του τ/κ Constituent State), αλλά θα επικρατεί πάντα η θέληση της Τουρκίας, λόγω τεράστιας ανισορροπίας ισχύος. Οι συνεχείς υποχωρήσεις μας προς τις απαιτήσεις της Τουρκίας θα δημιουργήσουν καθεστώς υποτέλειας.

Συμπερασματικά, το κυπριακό κράτος θα χάσει την αυτονομία και ανεξαρτησία του και θα μετατραπεί σε προέκταση της Τουρκίας στην ΑΜ, και φορέας προώθησης των συμφερόντων της.

Πότε θα γίνει η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων

Αν η Τουρκία επιτύχει τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, μέσω της εξασφάλισης των δύο στόχων που έχουν περιγραφεί, ενδέχεται να αποδεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, αφού θα είναι παρούσα στην Κύπρο και θα ασκεί κυριαρχία. Δυστυχώς, με τις συγκλίσεις στις συνομιλίες, αποδεχθήκαμε ήδη τους όρους της Τουρκίας στον τομέα της πολιτικής και στρατιωτικής ασφάλειας (αφοπλισμός-συναπόφαση κρατιδίων).

Αυτή η μορφή λύσης, τύπου σχεδίου Ανάν, που βασίζεται στην τουρκική στρατηγική του εξαναγκασμού και στην υποχωρητικότητα του Ελληνισμού, που στερείται στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, θα οδηγήσει στην τουρκική κυριαρχία σε όλη την Κύπρο, με τη δική μας υπογραφή. Χωρίς να χρειασθεί η Τουρκία να ρίξει άλλες σφαίρες. Χωρίς να χρειάζεται εγγυήσεις και στρατεύματα στο νησί. Θα επιτύχει την υποταγή του αντιπάλου χωρίς μάχη, που κατά τον Σουν Τζου (5ος αιώνας π.Χ.) συνιστά την ύψιστη τελειότητα (βιβλίο «Η τέχνη του πολέμου», ΙΙΙ2).

Οι Έλληνες της Κύπρου, λόγω ανασφάλειας, θα οδηγηθούν σε μετανάστευση και όσοι παραμείνουν στο νησί θα ζουν σε καθεστώς φόβου και υποτέλειας, που θα επιβάλει η Τουρκία στην αφοπλισμένη στρατιωτικά και ανίσχυρη πολιτικά Κύπρο, εγκλωβισμένη σε μια PAX TURKA ανελέητης δεσποτείας.

Πηγή "Σημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]