Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί δεν ήθελαν το Grexit

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με ΗΠΑ και Ε.Ε.
  • Η Ελλάδα, παρά τα όσα προβλήματά της αυτή την πενταετία της βαθιάς ύφεσης, εξακολουθεί να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με τις ΗΠΑ, αλλά και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, να τονίζουν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας ειδικά σε αυτό το κρίσιμο τάιμινγκ
Η χρεοκοπία θα έβαζε σε σοβαρούς μπελάδες αστάθειας χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική

Μία απλή ματιά στον χάρτη πείθει εύκολα τη διεθνή σημασία μίας Ελλάδας που μπορεί να πατάει στέρεα στα πόδια της, αφού ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας και χαοτικής κατάστασης θα έβαζε σε μπελάδες αστάθειας πολλές χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Βαλκάνια
Η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια ο πόλεμος στη Σερβία διατηρούν τις φλόγες της έντασης και όπως αποδεικνύεται ειδικά τον τελευταίο καιρό αρκούν μερικές σπίθες για να ανάψουν μεγάλες πυρκαγιές. Που, ευτυχώς, προς το παρόν αποφεύγονται έπειτα από πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, η ρευστή κατάσταση και τα αιώνια μίση ταρακουνούν συχνά τα Βαλκάνια.

Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχθηκε επίθεση στις εκδηλώσεις μνήμης για την 20η επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, στην πόλη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Τράπηκε σε άτακτη φυγή, όταν προερχόμενος στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι εκτοξεύθηκαν εναντίον του πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Ο Βούτσιτς ήταν περικυκλωμένος από άνδρες της ασφαλείας του, όταν το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει υβριστικά συνθήματα εναντίον του, του πέταξε πλαστικά μπουκάλια και πέτρες, ενώ ένα άτομο επιχείρησε να του επιτεθεί. Δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι, έσπασαν τα γυαλιά του, ενώ χιλιάδες μουσουλμάνοι φώναζαν την επίκληση «Αλλάχ ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Ο ίδιος ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι «το χέρι μου συνεχίζει να είναι απλωμένο για συμφιλίωση, ανάμεσα στους Σέρβους και τους μουσουλμάνους». Ωστόσο, σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πανό με δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός της Σερβίας στη Βουλή λίγες μέρες μετά τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, στις 20 Ιουλίου 1995, ως στέλεχος τότε του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Στα πανό αναγραφόταν «Αλεξάνταρ: Για κάθε νεκρό Σέρβο, θα σκοτώνουμε 100 μουσουλμάνους».

Δύο μήνες νωρίτερα υπήρξαν αναταράξεις για τα Σκόπι8α, όταν στις 8 Μαΐου ομάδα ένοπλων Αλβανών επιτέθηκε σε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, με απολογισμό 14 νεκρούς.

Τον Απρίλιο, περίπου 40 ένοπλοι Αλβανοί εισέβαλαν τα ξημερώματα σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, και αφόπλισαν τους αστυνομικούς, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από τα Σκόπια.

Και αν τα Βαλκάνια αποτελούν εδώ και πολλές δεκαετίες εύφλεκτη περιοχή για διάφορους λόγους, έρχεται να προστεθεί τον τελευταίο χρόνο και ο μεγάλος πονοκέφαλος των τζιχαντιστών.

Σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Σβόρνικ, στη «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ένας άντρας που συνδεόταν με ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους εισέβαλε οπλισμένος σε αστυνομικό τμήμα και κραυγάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ» σκότωσε έναν αστυνομικό.

Δίκτυα του ισλαμιστικού Ισλάμ κατευθυνόμενα από κράτη της Αραβικής Χερσονήσου, δραστηριοποιούνται ήδη σε Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Σερβία, χώρες με σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Φανατικοί ιμάμηδες στρατολογούν σε τεμένη τζιχαντιστές που στη συνέχεια επανδρώνουν τον στρατό του Ισλαμικού Κράτους.

Με χρόνια οικονομικά προβλήματα, βαλλόμενες από πολιτική αστάθεια, με άλυτα –μεταξύ τους- εθνικά θέματα και με πύλες εισόδου για τρομοκράτες, οι περισσότερες από τις βαλκανικές χώρες μοιάζουν με καζάνι που βράζει. Σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιοχές του πλανήτη έτσι κι αλλιώς…

Τουρκία
Η αποδυνάμωση του Ταγίπ Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές, σε συνδυασμό με τη λήξη του οικονομικού θαύματος, τις κοινωνικές αναταραχές και την ακραία ισλαμοποίηση των τελευταίων ετών, απομακρύνουν διαρκώς την Τουρκία από την ευρωπαϊκή προοπτική και τη σπρώχνουν με δύναμη προς την Ανατολή.

Στα σύνορά της μπαινοβγαίνουν τζιχαντιστές, ενώ το ανοιχτό κουρδικό και το θερμόμετρο στο κόκκινα στα σύνορα με την Συρία, δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ κι ενίοτε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο αυταρχικός σουλτάνος Ερντογάν ξεσηκώνει όλο και περισσότερες αντιδράσεις, με την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του να είναι εντονότερη από ποτέ, ενώ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την οικονομική κατρακύλα, που κάνει μεγαλύτερα τα αδιέξοδά του στην παρούσα φάση.

Συρία
Το αιματοκύλισμα της χώρας από το καθεστώς Άσαντ ακολούθησε η αιχμαλωσία και η βιαιότητα από το Ισλαμικό Κράτος, που έχει πλέον υπό τον έλεγχό του ένα σημαντικό τμήμα της Συρίας. Οι μαζικές δολοφονίες, η καταστροφή αρχαιοτήτων και οι καθημερινές απίστευτες βαρβαρότητες από τους τζιχαντιστές βυθίζουν τη Συρία σε μία άβυσσο αβεβαιότητας και δυστυχίας. Με την κατάσταση, μάλιστα, να μην δείχνει αναστρέψιμη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία ξεπερνά τα 4 εκατ., ενώ μόνο το 24% του απαιτούμενου ποσού για ανθρωπιστική βοήθεια είχε εισπραχθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Από τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων προσφύγων, πάνω από 1,8 εκατ. βρίσκονται στην Τουρκία και περίπου 1,2 εκατ. Βρίσκονται στον Λίβανο. Ξεπερνούν τους 600.000 οι πρόσφυγες στην Ιορδανία. Οι υπόλοιποι έχουν βρει καταφύγιο στο Ιράκ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Βόρεια Αφρική
Βουτηγμένες στο αίμα είναι οι χώρες της Βόρειας Αφρικής που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσήλθε ανάστατος στη σύνοδο κορυφής την Κυριακή μετά την αιματηρή επίθεση από τζιχαντιστές κοντά στο ιταλικό προξενείο στο Κάιρο λίγες ώρες πριν.

Ήταν το πρώτο χτύπημα εναντίον δυτικού στόχου στην Αίγυπτο, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εντεινόμενο κύμα ισλαμιστικής βίας.

Στη χώρα επικρατεί χάος τα τελευταία χρόνια, ενώ περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το 2013, ανάμεσά τους πολλοί νεαροί ακτιβιστές, όπως καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη «σιωπή» της διεθνούς κοινότητας.

Οι αρχές αρνούνται όλες τις κατηγορίες για βασανιστήρια και κακοποίηση, ενώ δυτικοί σύμμαχοι της Αιγύπτου περιορίζονται σε εκκλήσεις για δημοκρατία στη χώρα, ωστόσο δίχως κανένα αποτέλεσμα.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Λιβύη στη μετά τον Καντάφι εποχή. Η χώρα αιμορραγεί ασταμάτητα ύστερα από 4,5 χρόνια εμφυλίου πολέμου και τείνει να μετατραπεί σε «Σομαλία της Αιγύπτου».

Οι ακραίοι ισλαμιστές εκμεταλλεύτηκαν την κατάρρευση της χώρας κι έχουν εισβάλει προκειμένου να αυξήσουν τη δυναμική τους σε ένα ακόμα κράτος της Βορείου Αφρικής.

Η κατάσταση είναι τόσο ανεξέλεγκτη, που η Τυνησία ανακοίνωσε πως θα χτίσει τείχος ε τη Λιβύη, για να προστατευθεί από την τρομοκρατία, στη σκιά της επίθεσης στην πόλη Σους τον περασμένο μήνα που οδήγησε στο θάνατο 38 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους τουρίστες.

Στόχος του τείχους, μήκους 260 χλμ. είναι να εμποδίσει όσο είναι δυνατόν την είσοδο των ισλαμιστών μαχητών στη χώρα από τη Λιβύη. Οι εκπαιδευμένοι από το Ισλαμικό Κράτος τρομοκράτες πραγματοποιούν συνεχείς επιθέσεις παραλύοντας και την τουριστική βιομηχανία της Τυνησίας.

Ούτε, όμως, και η Αλγερία αποτελεί χώρα σταθερότητας στην περιοχή, αφού κι αυτή σπαράζεται από μάχες. Στις αρχές Ιουλίου τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εθνικιστικές συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Βέρβερων, στην πόλη Γρντάια, στην έρημο της Αλγερίας. Πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η βία είναι παρούσα στη χώρα από τα τέλη του 2013, με τις δυνάμεις ασφάλειας να στέλνουν διαρκώς ενισχύσεις σε μία προσπάθεια να καταστείλουν τις συνεχείς ταραχές.

Τον Μάιο, εξάλλου, σε μία προσπάθεια να εκδιωχθούν ισλαμιστές αντάρτες, υπήρξε αιματηρή συμπλοκή με τον στρατό, με 25 νεκρούς. Τρομοκράτες που έχουν συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ ή το ISIS, έχουν παρουσία στην Αλγερία, κυρίως στις ορεινές περιοχές του Βορρά, όπου είναι και πιο εύκολο να κρύβονται. Παρά την παρουσία τους, πάντως, οι επιθέσεις τους δεν είναι συχνές, ιδιαίτερα από τη λήξη του πολέμου της δεκαετίας του 1990 μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών.

Ουκρανία
Μπορεί να μην είναι ούτε Βαλκάνια, ούτε Ασία, Μ. Ανατολή ή Β. Αφρική, ούτε και να συνορεύει με την Ελλάδα, όμως οι παρενέργειες από τον πόλεμο με τη Ρωσία δημιουργούν εντάσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας και συνθήκες ανασφάλειας σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Η Ουκρανία αποτελεί αυτή τη στιγμή, μαζί με το Ιράν, τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους στην παγκόσμια σκακιέρα κι ασφαλώς δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ούτε να αγνοηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πολύ περισσότερο όταν λόγω των παρατεταμένων κυρώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση σύντομα.

Κι όμως μετράει εύκολα να διαπιστώσει κανείς, οι περισσότερες από τις «επικίνδυνες» εστίες στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής δεν υπήρχαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αφού οι περισσότερες δημιουργήθηκαν ή αναζωπυρώθηκαν από το 2010 και έπειτα.

Πηγή εφημ. «Το Ποντίκι»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Πυλωνας Σταθεροτητας" , αλλα με ποιο τιμημα ;

    Να σβηστουμε απο τον Χαρτη ως Εθνος;

    Και ποσες φορες ξεπουληθηκε απο "συμμαχους" αυτος ο πυλωνας;

    Το 2010 σωσαμε τις τραπεζες τους ,τωρα παλι θα πληρωσουμε τη νυφη;

    Αντε και την πληρωνουμε, λυθηκε το οποιοδηποτε προβλημα ή δημιουργουνται ακομα περισσοτερα;

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον εννοεί χαλί σταθερότητας να ειμαστε για σκούπανε τα αίματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]