Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα συν και τα πλην του τρίτου μνημονίου

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε διεξοδικά το τρίτο μνημόνιο, που δόθηκε στην δημοσιότητα το πρωί της Δευτέρας. Ας δούμε πρώτα εδώ, νηφάλια και ψύχραιμα, τα κύρια σημεία.

Το δάνειο 86 δις ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με την «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο θα εκταμιεύσει 16 δις ευρώ, αποτελεί μεν λύση στο άμεσο πρόβλημα της μέχρι χθες επικείμενης ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά επιβαρύνει μακροπρόθεσμα το γενικό χρέος του κράτους.

Η μεγάλη ευκαιρία του μνημονίου είναι το αναπτυξιακό «πακέτο» των 35 δις ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την λύση όλου του ελληνικού προβλήματος, εάν άρχιζαν αμέσως διαδικασίες αξιοποίησής του στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μαζί με ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων για την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας.

Μία άλλη, υπό προϋποθέσεις, ευκαιρία του νέου μνημονίου είναι η προβλεπόμενη, έστω και εμμέσως, αναδιάρθρωση του χρέους. Αποκλείεται μεν το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του χρέους, αλλά προκρίνεται «σημαντικό πακέτο μέτρων για την στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εξομαλύνουν τη εξυπηρέτησή του και θα μειώσουν σημαντικά τα τοκοχρεολύσια».

Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο μέτρο είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δις ευρώ, που θα εκποιήσει ή αξιοποιήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία, από τα έσοδα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, το δημόσιο χρέος και επενδυτικά προγράμματα. Το ευαίσθητο στοιχείο είναι η αξιοπιστία και εντιμότητα όσων στελεχώσουν αυτό το ταμείο.

Δεν αποφύγαμε την επανεμφάνιση της τρόϊκας με άλλο όνομα. Μία λύση είναι να συνεργάζονται μαζί της μεσαίοι υπάλληλοι και όχι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, και να υπάρχει αυστηρή πρόβλεψη να μην υπεισέρχονται οι «θεσμοί» σε πολιτικά ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Ολέθρια πρόβλεψη, την οποία κατά την γνώμη μου πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι η μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016. Με ανοιχτά τουλάχιστον τρία εθνικά μέτωπα και την κρίση στην Εγγύς Ανατολή εκτός ελέγχου, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μείωση των αμυντικών της δαπανών. Εναλλακτικά η κυβέρνηση ας απευθυνθεί στο ΝΑΤΟ για υποκατάσταση της απωλεσθείσας αμυντικής ισχύος με δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η θέσπιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί ασφαλώς θετικό μέτρο εκσυγχρονισμού, το οποίο θα έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε κάνει τόσα χρόνια. Και μάλιστα να προκηρύσσεται η θέση με διεθνή διαγωνισμό, που να απευθύνεται και σε Έλληνες του εξωτερικού.

Επίσης θετικότατο μέτρο, που επίσης θα έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας, είναι η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από 1.1.2016, με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.

Αρνητικότατο θεωρώ, όπως έχει τονίσει η στήλη κατ’ επανάληψη, τις αποκρατικοποιήσεις εξπρές γιά ΟΛΠ και ΟΛΘ έως το τέλος Οκτωβρίου, τους διαγωνισμούς για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Πρόκειται για απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Γραμμή αμύνης: να τα αγοράσουν Έλληνες (και ομογενείς επενδυτές).

Στο σημείο αυτό αξίζει να παρατηρήσουμε ότι το μνημόνιο, που συμφωνήθηκε υπό ακραίες ψυχολογικές συνθήκες κυρίως λόγω της απαράδεκτης έως υστερικής γερμανικής στάσης, χρήζει αναθεωρήσεων, και ότι θα πρέπει να συζητηθούν πολλά σημεία του σε πιο ήρεμο κλίμα το φθινόπωρο.

Τα φορολογικα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο δεν είναι καθόλου απλά, και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους (με ρυθμίσεις, δόσεις, παρατάσεις προθεσμιών κλπ.) να απαλύνει τις επιπτώσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να περάσει άμεσα από την Βουλή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, στον τουρισμό από το 6,5% στο 13% (από τον Οκτώβριο), και σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά (από τον Οκτώβριο, και με εξαίρεση την άγονη γραμμή).

Εκτίμηση: τα μέτρα στην εστίαση ασφαλώς θα αποφέρουν έσοδα, το ύψος των οποίων όμως θα εξαρτηθεί από την ελαστικότητα ζήτησης, δηλαδή από το αν οι Έλληνες θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε εστιατόρια το Σαββατόβραδο ή αν θα προτιμήσουν να... μαγειρεύουν μακαρονάδες σπίτι τους. Ο τεράστιος ΦΠΑ στον τουρισμό πλήττει την διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, αφού παραμένουμε στο ευρώ. Μόνη λύση είναι οι ξενοδόχοι να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους τους. Η κατάργηση, τέλος, της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, δεν θα πλήξει μεν προορισμούς όπως η Μύκονος, όπου το ποτό κοστίζει μέχρι και 20 ευρώ, αλλά μπορεί να… οδηγήσει τον Καμμένο εκτός κυβέρνησης.

Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται επίσης αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (υπολογίζονται έσοδα 40 εκατ. ευρώ). Αυτά τα μέτρα πλήττουν μεν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά εκτιμώ ότι θα απορροφηθούν.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει και τώρα διατηρείται εσαεί. Είναι ένας δυσβάστακτος φόρος, και άδικος για τους μισθωτούς που κληρονόμησαν ένα ακίνητο. Πρόταση: να θεσπίσει η κυβέρνηση εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με το εισόδημα. Η φορολογία των επιχειρήσεων θα αυξηθεί από 26% σε 29% (η αύξηση υπολογίζεται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. Ευρώ). Αρνητικό μέτρο για την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο, δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να δουλεύει με συνέταιρο το κράτος, πρέπει η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο να το επαναδιαπραγματευθεί το φθινόπωρο.

Στο ασφαλιστικό θα ισχύσει σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών (εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία). Τα 62 χρόνια με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ανεκτά, εφ’ όσον συνυπολογίζονται στρατιωτική θητεία και σπουδές.

Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση συνολικά μέχρι το τέλος του 2019. Ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου. Η ενοποίηση των επικουρικών θετική, αν γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Στο εργασιακό θα εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, θα καταργηθεί η αργία της Κυριακής, θα «ανοίξουν» τα κλειστά επαγγέλματα (τομείς φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων και οι θαλάσσιες μεταφορές). Δύσκολα μέτρα, λόγω αντιδράσεων. Η αργία της Κυριακής σαφώς ευνοεί τις πολυεθνικές και πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για αυτό και το επέβαλαν άλλωστε στην ελληνική κυβέρνηση.

Προβλέπεται επίσης εφαρμογή νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με σκοπό την επιτάχυνση του δικαστικού έργου και την μείωση του κόστους λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Αμήν!

Συνολικά: αν η κυβέρνηση κινηθεί ταχύτατα και εκμεταλλευθεί τα θετικά του μνημονίου (λίγα αλλά υπαρκτά), θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους και θα μπορέσει να επανέλθει με αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης το φθινόπωρο. Αν βυθιστεί σε απραξία και δεν προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τότε το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο.

Πηγή KontraNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Καποια πραγματα δεν στεκουν!

    "Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο μέτρο είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δις ευρώ, που θα εκποιήσει ή αξιοποιήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία, από τα έσοδα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, το δημόσιο χρέος και επενδυτικά προγράμματα. Το ευαίσθητο στοιχείο είναι η αξιοπιστία και εντιμότητα όσων στελεχώσουν αυτό το ταμείο"


    Οι "εργοδοτες" και "αγοραστες" θα ειναι αυτοι που θα υποδεικνυουν οι τροϊκανοι "εμπειρογνωμονες".

    Οι υπαλληλοι της τροικας θα υποδεικνυουν την τιμη στην οποια θα πουλουνται τα υποτιμημενα

    παντοιοτροπως, μεχρι απολυτου ευτελισμου, περιουσιακα μας στοιχεια οπως και τον “αγοραστή”

    που θα τα “τσιμπάει” κοψοχρονιάς…. Και όλα αυτά στα κρυφά!

    Επιδιωκουν την κλοπη που εκαναν στην Ανατολικη Γερμανια, μετα την πτωση του τειχους!

    Αλλα εδω εχει πολυ περισσοτερο πραμα!

    Για παραδειγμα, εχουν μεταβιβαστει οι Εθνικες οδοι που ανηκαν στο Δημοσιο.

    ΟΙ Δανειστες εισπραττουν τα διοδια …αλλα ΑΝ ΧΑΛΑΣΕΙ ο δρομος το κοστος χρεωνεται στον

    προυπολογισμο ….!! Το πληρωνουμε ΕΜΕΙΣ!!


    "Μία άλλη, υπό προϋποθέσεις, ευκαιρία του νέου μνημονίου είναι η προβλεπόμενη, έστω και εμμέσως, αναδιάρθρωση του χρέους. Αποκλείεται μεν το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του χρέους, αλλά προκρίνεται «σημαντικό πακέτο μέτρων για την στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εξομαλύνουν τη εξυπηρέτησή του και θα μειώσουν σημαντικά τα τοκοχρεολύσια»."


    Αρα μιλαμε για επιμηκυνση, η οποια αυξανει το χρεος, διοτι μπορει μεν τα τοκοχρεωλυσια να

    πεφτουν ,αλλα αυξανεται ο χρονος αποπληρωμης, με αποτελεσμα να πληρωνουμε περισσοτερες

    δοσεις που αθροιστικα κανουν το χρεος να αυξανεται ,αρα γινεται ολο και περισσοτερο μη

    βιωσιμο!!


    "Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να περάσει άμεσα από την Βουλή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, στον τουρισμό από το 6,5% στο 13% (από τον Οκτώβριο)"


    Η αυξηση φορολογιας ειναι αποδεδειγμενο οτι οδηγει σε φοροδιαφυγη!

    Οι τιμες θα ειναι χαμηλοτερες μονο οταν δεν θα κοβεται αποδειξη!

    Αρα εχεις μειωση εσοδων , αρα αποκλινεις απο τους στοχους ,αρα ...νεα μετρα!!

    Καμια αναφορα σε επιβαρυνσεις σε αγροτες και εφοπλιστες!

    Εκει να δεις κλαμα!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λες ρε !
    Ποια συν μπορει να εχει η σκλαβια ;
    Άντε ρε σουργελα , άντε ψηφίστε να ξεβρωμησει η Πατριδα .
    Κουγκι ρε Κουγκι και όσοι μείνουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]