Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΦΠΑ δρεπανηφόρος

Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για άλλες 13 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών έκρυβε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αλλάζοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του αρχικού νομοσχεδίου. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται η ζάχαρη, το ξίδι, μυρωδικά και βότανα που χρησιμοποιούνται στο φαγητό όπως βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού κ.λπ., τα κατοικίδια πτηνά, τα κατοικίδια κουνέλια, ορισμένα πτηνά που εκτρέφονται προκειμένου να διατεθούν για την ανθρώπινη διατροφή (ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες κ.λπ.), τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, τα προφυλακτικά, οι σερβιέτες, τα καυσόξυλα, οι υπηρεσίες για την υποστήριξη της γεωργικής παραγωγής και οι υπηρεσίες κηδειών και αποτέφρωσης νεκρών.

Η μετάταξη των προϊόντων και των υπηρεσιών αυτών από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή ΦΠΑ 23% θα γίνει άμεσα όπως και με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες που ανεβαίνουν σε υψηλότερο συντελεστή.

Αυτό προκύπτει από τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που επέφερε χθες το υπουργείο Οικονομικών στο αρχικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το νέο Μνημόνιο.

Αναλυτικά, οι επιπλέον 13 κατηγορίες ειδών και υπηρεσιών που μετατάσσονται άμεσα από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο συντελεστή ΦΠΑ 23% είναι:
  • Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, κατοικίδια.
  • Κουνέλια κατοικίδια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες.
  • Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, φλαμούρι, ευκάλυπτος, λεβάντα, αγριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.
  • Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή σε στερεή κατάσταση.
  • Ξίδια και υποκατάστατα αυτών βρώσιμα που λαμβάνονται από οξικό οξύ.
  • Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσματα των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων.
  • Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα, που παραδίδονται χονδρικά.
  • Προφυλακτικά από καουτσούκ.
  • Καυσόξυλα σε κυλίνδρους, κούτσουρα, μικρά κλαδιά, δεμάτια ή με παρόμοιες μορφές.
  • Πετσέτες (σερβιέτες) και ταμπόν υγείας, και παρόμοια με αυτά είδη υγιεινής προστασίας της γυναίκας, από χαρτί ή από βάτες.
  • Αυτοκίνητα που προορίζονται για τη μεταφορά 10 ή περισσότερων ατόμων διασκευασμένα για τη μεταφορά αναπήρων.
  • Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.
  • Η παροχή υπηρεσιών από γραφεία κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και η παράδοση των συναφών ειδών.
Εκτακτη εισφορά: Καταιγίδα κρατήσεων σε μισθού, σε συντάξεις από τον Αύγουστο
Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ισχύσει η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα (μισθοί και συντάξεις), κόβοντας ουσιαστικά μέρος του μισθού, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% θα ισχύσει τελικώς από 1ης Οκτωβρίου και όχι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως αρχικά προβλεπόταν στο κείμενο. Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις πιο σημαντικές από αυτές:

  • Η αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν σήμερα φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές μεγαλύτερες των 2.100 ευρώ και όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι λαμβάνουν φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ θα δουν από τον Αύγουστο τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος να αυξάνονται σημαντικά.
  • Η αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2015.
Επίσης ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν την εφαρμογή της αυξημένης εισφοράς υγείας σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις. Οπως τονίζεται σε ειδική τροπολογία, από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά θεσπίζεται εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για τις επικουρικές συντάξεις, που όμως θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, δηλαδή από το ποσό που λαμβάνουν σήμερα οι δικαιούχοι. Αντίθετα, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τις κύριες συντάξεις, γεγονός που ερμηνεύεται ότι η εισφορά 6%, από 4% που είναι έως σήμερα, θα παρακρατείται από το αρχικό ποσό της σύνταξης, δηλαδή πριν από τις περικοπές που ξεκίνησαν το 2010.


Στέλιος Κράλογλου
Πηγή "Δημοκρατία"

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]